Oyak Davası Sanığı Çoban: "Danıştay Binası İçinde Kamera Yok" - Son Dakika
Güncel

Oyak Davası Sanığı Çoban: "Danıştay Binası İçinde Kamera Yok"

Oyak Davası Sanığı Çoban: "Danıştay Binası İçinde Kamera Yok"

Danıştay saldırısıyla ilgili kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı iddiasına ilişkin davada savunma yapan Orhan Çoban, "Danıştay binasının içinde katlarda, merdivenlerde ve daire başkanlarının bulunduğu koridorda kamera yok" dedi.

14.08.2012 15:57

Danıştay saldırısıyla ilgili kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı iddiasına ilişkin davada savunma yapan Orhan Çoban, "Danıştay binasının içinde katlarda, merdivenlerde ve daire başkanlarının bulunduğu koridorda kamera yok" dedi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında eski Oyak Güvenlik Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da bulunduğu 6'sı tutuklu 10 sanık katıldı. Duruşmaya iddianamenin bir numaralı sanığı eski Oyak Güvenlik Müdürü Orhan Çoban'ın savunması ile başlandı. Savunmasında sadece iddianamede kendisi hakkında geçen suçlamalara cevap vereceğini belirten Çoban, Danıştay'a yapılan keşif ve saldırının saldırgan Alparslan Aslan tarafından Danıştay'ın beşinci katında 2. Daire Başkanlığı'nda yapıldığını ve Danıştay binasında sadece 8 kamera olduğunu belirtti. Çoban, "7 tane kamera Danıştay hizmet binasında açık otopark alanını, sadece bir tane kamera ise ana giriş kapısını gösteriyor. Danıştay binası içinde katlarda, merdivenlerde, asansörlerde, daire başkanlarının bulunduğu katlarda kamera yok. Dolayısıyla elde edilen görüntü de yok. Bu nedenle burada iddia edildiği gibi Danıştay 5. katta keşif faaliyetlerinin görüntüleri yok" dedi.

Bilirkişinin hazırladığı raporun sadece Danıştay'ın açık otopark ve ana giriş kapısının görüntülerinin incelenmesine dayandığını söyleyen Çoban, "Danıştay binası içinde Oyak güvenlikten çalışan hiçbir personel yok. Danıştay'daki güvenlik sisteminin işletilmesinden Oyak SGS A.Ş.' nin Danıştay yetkilileri hiçbir yetki ve sorumluluğu yok. Oyak Güvenlik elemanları sistemle ilgili bir şikayet ve davet gelmeden hiçbir şekilde içeri giremez. Biz sadece cihazın bakımını, onarımını yaparız. Güvenlik firmaları özel güvenlik hizmetlerine dair kanun ve yönetmelik esaslarında da böyle bir sorumluluk yok. Bizim sadece garanti kapsamında arızalı cihazın bakımını yapmak, bunun dışında hiçbir yetkimiz yok" diye konuştu.

Danıştay'da çalışan hizmetlisinden başkanına kadar hiç kimseyi tanımadığını da belirten Çoban, "Danıştay 2. Bakanlığı türbanla ilgili bir karar veriyor ve gazetelerde yayınlanıyor. Bir gazete ise 2. Daire Başkanlığı'na görev alan beş üyenin resimlerini yayınlıyor. Bunlar türban kararını verdi diye. Saldırgan 17 Mayıs'ta saldırı yapıyor. Kameraların olmadığı bir yerde saldırı gerçekleşiyor. Danıştay 2. Bşkanına yapılan saldırı üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 11 Temmuz 2006 tarihinde iddianameyi hazırlayarak özel yetkili mahkemeye gönderiyor. Yargıtay da bu kararı acaba sözde Ergenekon örgütüyle bir ilişkisi var mı diye dosyayı İstanbul'a gönderiyor" dedi.

"Bizim olayla ilgili Oyak Güvenlik olarak hiçbir sorumluluğumuz yok" diyen Çoban, şunları söyledi:

"Danıştay tarafından bizden 8 tane kamera istenmiş. Bu kameralar Danıştay'ın istediği yerlere monte ettirilmiş ve kendilerine çalışır malzeme teslim edilmiştir. Danıştay bize gelip kameralara bakın demeden biz kameralara dokunamayız, hiçbir yetkimiz yok. Danıştay'ın güvenliği zaten İçişleri Bakanlığı ve Danıştay'ın kendisinin sorumluluğundadır. Bizim hiçbir sorumluluğumuz yok. Danıştay'da akşamları mesai bitiminden sonra şalterler indirildiğinden sistem çalışamaz hale gelir. Şalterler indirildiğinde sistem elektrik yüklemesinden dolayı etkilenir. Burada da etkilenmiş. Bizim tek sorumluluğumuz teknisyen gönderip arızanın giderilmesini sağlamaktır. Arıza kameralarda da değil. Sadece kayıt cihazında, görüntü kaydedilememiş. Zaten görüntü genel sekreter yardımcısının odasında bulunan, kilitli dolap içindeki kayıt cihazına kaydediliyor. Bizim bu dolaba müdahalemiz mümkün değil. Yine kayıt cihazı arızalı olduğunda bilgisayarlara kayıt imkanı var. İstenirse oraya da kaydedebilirler. İşletmeden biz sorumlu değiliz. Cihazdaki arızanın bizim tarafımızdan yaratılması da mümkün değildir."

Danıştay saldırısının gerçekleştiği 17 Mayıs'tan bir gün önce keşif yapıldığına ilişkin kamera kayıtlarının silindiği iddialarını da yalanlayan Orhan Çoban, "Cihaz kayıt yapmamıştı. Olsa olsa dosya oluşturmuş ve boş dosyalar silinmiş olabilir" dedi.

Genelkurmay ve MİT'te önemli görevlerde bulunduğunu ifade eden Çoban, Danıştay saldırısıyla ilişkilendirilmekten utandığını ve sıkıldığını belirterek, "Takdiri mahkemeye bırakıyorum" dedi.

Mahkeme sanık savunmaları ile devam ediyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Oyak Davası Sanığı Çoban: 'Danıştay Binası İçinde Kamera Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement