Özel Haber) Savaşın Çocuklarına Anadilde Eğitim - Son Dakika
Güncel

Özel Haber) Savaşın Çocuklarına Anadilde Eğitim

Özel Haber) Savaşın Çocuklarına Anadilde Eğitim

Suriye'deki iç savaştan aileleriyle birlikte kaçıp Adana'ya yerleşen Suriyeli çocuklar için açılan Suriye Okulu'nda bin öğrenci, anadilleri olan Arapça'nın yanı sıra Türkçe ve İngilizce dillerinde ücretsiz eğitim görüyor.

20.02.2014 10:30

Suriye'deki iç savaştan aileleriyle birlikte kaçıp Adana'ya yerleşen Suriyeli çocuklar için açılan Suriye Okulu'nda bin öğrenci, anadilleri olan Arapça'nın yanı sıra Türkçe ve İngilizce dillerinde ücretsiz eğitim görüyor.

Vatan topraklarındaki iç savaş nedeniyle aileleriyle birlikte Adana'ya yerleşen ve eğitimleri yarım kalan öğrenciler için 4 ay önce Adana'da Suriyeli bir işadamının girişimleriyle merkez Seyhan ilçesine bağlı Narlıca Mahallesi'nde Suriye Okulu açıldı. Arap ve Türk 40 öğretmenin Arapça, Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim verdiği okulda yaklaşık bin ilkokul ve ortaokul öğrencisi öğrenim görüyor. Öğrenciler her gün derslere dua ve spor ile başlıyor, yarım gün boyunca Suriye müfredatına göre eğitiliyor.

Okulda öğrenim gören öğrencilerden Mehmet Salman, Suriye'deki arkadaşlarının yüzde 65'inin öldüğünü vurgulayarak oradaki savaştan kaçmanın kendileri için çok zor olduğunu söyledi. Annesinin Türkiyeli olması sebebiyle aynı zamanda çifte vatandaşlık sahibi olan Salman, Suriye Okulu'nda gördüğü eğitimle savaşın neden olduğu 6 aylık eğitim açığını kapatmaya çalışıyor. 6 aylık boşluk döneminde evden çıkmadığını ve boş oturmaktan çok sıkıldığını belirten Salman yine de "Özledik, vatan sevgisi" ifadesini kullandı. Abdurrahman El Salih isimi başka bir öğrenci ise Adana'ya geldiklerinde hiç kimseyi tanımadıklarını, Suriye'de kalan arkadaşlarının ise akıbetinin ne durumda olduğunu bilmediğini söyledi. El Salih, Suriye'deki akrabaları ve arkadaşlarını özlediğine vurgu yapıp Suriye'ye dönmek istediğini belirtti.

Okulun yapımında hiçbir kurumdan maddi destek almadıklarını ve öğrencilerden de bir ücret talep etmediklerini belirten okul kurucusu Hüseyin Tayfur ise şöyle konuştu: "Burayı bu hale getirmek için çok çabaladık, 4 ay önce de eğitime başladık. Toplamda bin öğrencimiz ve Arap, Türk karışık 40 öğretmenimiz var. Aileler ve öğrenciler çok memnun hizmetimizden. Çünkü nereden baksanız 2-3 yıldır çoğu öğrenci okula gitmiyor, eğitim yok. Bir tane daha okul açmayı düşünüyoruz, çalışmalarımız sürüyor."

Öğrencilerin okul dışındaki hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli Türkçe ve dil bilgisi eğitimi veren Medine Yelken ise öğrencilerin çabuk öğrendiğini fakat ihtiyaçları olan pratiği evde ve dışarıda sağlayamamaları nedeniyle zorlandıklarını kaydetti. Yelken, "Yine de kendini çok iyi geliştiren öğrencilerim var. İnternetten Arapça yazıp Türkçe öğrenenler de var. Anadilde Arapça dışında Türkçe dilinde matematik, kimya ve fizik dersleri de veriyoruz" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Özel Haber) Savaşın Çocuklarına Anadilde Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement