Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi - Son Dakika
Güncel

Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi

Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Haluk Akpınar, Türkiye'de her yıl 100 bin erkekten 31'ine prostat kanseri tanısı konulduğunu söyledi.

21.04.2014 11:14  Güncelleme: 11:15

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Haluk Akpınar, Türkiye'de her yıl 100 bin erkekten 31'ine prostat kanseri tanısı konulduğunu belirterek, "Prostat kanserinin tedavisinde robotik cerrahi büyük bir önem taşıyor. Bu yöntem sayesinde hastaların yaşadığı komplikasyonlar en aza iniyor" dedi.

Akpınar, yaptığı açıklamada, prostat kanserinin, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu kaydetti. Türkiye'de her yıl 100 bin erkekten 31'ine prostat kanseri tanısı konulduğunu dile getiren Akpınar, "Prostat kanserinin tedavisinde robotik cerrahi büyük bir önem taşıyor. Bu yöntem sayesinde hastaların yaşadığı komplikasyonlar en aza iniyor. Her prostat kanseri tanısı sonrası cerrahi ya da diğer tedaviler şart değildir. Temelde kabul gören tanı sonrası tedavi için hastanın beklenen yaşam süresinin 10 yıl ve üzerinde olmasıdır. Prostat kanseri tanı sırasındaki kan PSA değeri, biyopsi hücre skoru ve parmakla muayene bulgusuna göre temelde üç değişik risk grubuna ayrılır. Bu konuda hasta ve hasta yakınına bilgi verilerek her risk grubuna uygun tedavi alternatiflerinin tartışılması gerekir" ifadelerini kullandı.

Radikal prostatektomi adı verilen prostat kanseri ameliyatının daha çok açık yöntemle yapıldığına dikkat çeken Akpınar, şunları ekledi:

"Fakat ülkemizde robotik cerrahi yapan merkezlerin sayısı ve robotik ameliyat sayısı hızla artış gösteriyor. Üroonkoloji Derneği ve robot kayıt verilerinden çıkarımla ülkemizdeki radikal prostatektomi operasyonlarının yüzde 25-30'unun robotla gerçekleştirildiği söylenebilir. Ameliyat robotu ilk olarak kalp cerrahisi hedeflenerek geliştirildi. Fakat sahadaki kullanımı sonrası özellikle radikal prostatektomi yapmaya çok uygun olduğu görüldü. Dar alanda ve derin bölgelerde rahatça çalışılabilmesi, üç boyutlu yüksek görüntü kalitesi ve yüksek hareket kabiliyeti nedeniyle robot prostat kanseri cerrahisinde hızla popüler oldu. Ben kendi pratiğimde robotu en sıklıkla prostat kanseri tedavisinde kullanıyorum. Yapılan bilimsel çalışmalarda robotik radikal prostatektomi sonrası idrar kaçırmanın daha az olduğu, ameliyat sonrası erken dönemde görülebilen bu şikayetin özellikle genç hastalarda daha hızlı düzeldiği bildiriliyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement