Sağlık Çalışanları Taksim'e Yürüdü - Son Dakika
Güncel

Sağlık Çalışanları Taksim'e Yürüdü

Sağlık Çalışanları Taksim\'e Yürüdü

Beyoğlu'nda toplanan sağlık çalışanları, Sağlıkta Dönüşüm Programı'ını, düzenledikleri yürüyüşle protesto ettiler.

18.12.2011 16:51

Beyoğlu'nda toplanan sağlık çalışanları, Sağlıkta Dönüşüm Programı'ını, düzenledikleri yürüyüşle protesto ettiler. Yürüyüş sonunda giydikleri siyah önlükleri yere atan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ı istifaya çağırarak 21 Aralık Çarşamba günü tüm yurtta grev yapacaklarını söylediler.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Eczacılar Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Devrimci Sağlık İş sendikası tarafından desteklenen yürüyüş nedeniyle yaklaşık bin kişi, saat 12. 00 sıralarında Tünel Meydanı'nda toplandı. Yürüyüşe, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Ögüt, eski CHP milletvekili Prof. Dr. Sacid Yıldız, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin ile tıp fakültesi öğrencileri, asistanlar, hemşireler, aile hekimleri ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Katılımcılar yürüyüş boyunca sık sık,"Hastanelerimize sahip çıkmak için grevdeyiz", "Ticarethane değil hastane, müşteri değil hasta", "Sağlıkta Kanun Hükmünde darbeye karşı grevdeyiz", "Rahmetli dedemin protezi geldi mi?", "Atam, doktorsuz vatan olmaz, kefensiz yatan olmaz, doktora hak verelim, hastaya bakan olmaz", "Doktor Che'nin yolundayız" yazılı döviz ve pankartları açtılar. Düdükler ve ıslıklar eşliğinde yürüyen sağlık çalışanlarından bazıları siyah önlükler giymesi ile idam sehpasında olan, boynuna zincir ve ip geçirmiş bir hekim maketi taşındı. Taksim Meydanı'nda son bulan yürüyüşte bir grup tramvay durağına çıkarak "Sağlık Bakanı eğitimsiz bıraktığın asistan, hocasız bıraktığın öğrenci, sözleşme yaptığın hekim, parasıyla tedavi ettiğin halk için istifa et" yazılı pankart astılar.

GERÇEK ACİL HASTALAR MAĞDUR OLUYOR

Taksim Gezi Parkı'nda konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine sorulan bir soruya "Bir ülkede sağlığa erişimi çok kolaylaştırdığınız zaman, gereksiz kullanım artıyor" yanıtını verdiğini söyledi. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile acillere başvurmanın kolaylaştığını, yapılan istatistiklerin buralara başvuran hastaların yüzde 80'inin acil olmadığının ortaya çıktığını belirten Gören, şunları söyledi:

"Gerçek acil hastalar, sağlık hizmeti alamadığı için mağdur oluyor. Bu ülkede bir günde hafta içinde 500 bin hasta polikliniklerde muayene ediliyor. Bu polikliniklere başvuran hastaların yüzde 80'i gerçekten hasta değil, gerçek hastaların sağlık hizmeti almasını engelleyen bir sistem bu. Yurttaşın sağlığa ulaşımı kolaylaştı. Vatandaş artık diyor ki 'çok kolay muayene oluyorum, ama derdime çare bulamıyorum.' Polikliniklerde ortalama 5 dakika hastaya ayrılıyor. WHO, bir hastaya muayene için önerdiği süre en az 15 dakika. 5 dakikada gereksiz reçete yazılır, gereksiz tetkik istenir, ülke ekonomisi zarara sokulur. 1 Ocak'ta Genel Sağlık Sigortası'nın ertelenen maddeleri yürürlüğe girecek. Katkı, katılım payları arttırılacak. Böyle bir sistemde gerçek tıp eğitimi, hizmeti olabilir mi? 21 Aralık'ta acil servisler ve yatak polikliniklerdeki hastaları mağdur etmeden kurulan sağlık hakkı meclisleri ile halkımızı bilgilendireceğiz ve o gün hizmet sunmayacağız."

ANGARYA İŞ YAPMAK İSTEMİYORUZ

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör de, kesintisiz ve nitelikli sağlık hizmeti vermek için mücadele ettiklerini belirterek, "Katkı ve ek ilaç parası ile halkın ilaca ulaşması zorlaştı. Biz angarya iş yapmak, vatandaşın tahsilatçısı olmak istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" dedi.

Diş Hekimleri Odası Başkanı Taner Yücel ise, diş hekimlerinin özlük ve yaşam haklarının ellerinden alınmak istendiğini, Tam gün yasası nedeniyle diş hekimliği fakültelerinde nitelikli eğitim veren öğretim üyelerinin fakültelerden ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı. Taner Yücel, özlük hakları ve halkın sağlık hakkı için mücadele edeceklerini söyledi. Yapılan konuşların ardından Sağlık Bakanı Akdağ'ı istifaya çağıran sağlık çalışanlarından bazıları giydikleri siyah önlükleri yere attı. - İstanbul/ Beyoğlu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sağlık Çalışanları Taksim'e Yürüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement