Sanatçılara Birlikte Hareket Etme Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Sanatçılara Birlikte Hareket Etme Çağrısı

Sanatçılara Birlikte Hareket Etme Çağrısı

Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlisi, Türk Halk Müziği sanatçısı Yusuf Benli, Türkiye'de 'Sorunlu' ve 'Sorumlu' sanatçılar bulunduğunu, gerçek sanatçıların 1 Kasım seçimleri öncesi Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, bağımsızlık, barış adına bir araya gelerek toplumun karşısına çıkması, seferberlik anlayışı ile birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

26.10.2015 12:47

Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlisi, Türk Halk Müziği sanatçısı Yusuf Benli, Türkiye'de 'Sorunlu' ve 'Sorumlu' sanatçılar bulunduğunu, gerçek sanatçıların 1 Kasım seçimleri öncesi Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, bağımsızlık, barış adına bir araya gelerek toplumun karşısına çıkması, seferberlik anlayışı ile birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Benli, besteleyip söylediği Pir Sultan Abdal'ın 'Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolundan' dizeleri ile asırlardan bu yana bitmeyen direniş, özgürlük ve bağımsızlığa vurgu yaptığını, tarih ve günümüzün kesiştiği noktaları anlattığını ifade etti. Yusuf Benli, Pir Sultan Abdal'ın 'Gelin Canlar Bir Olalım' çağrısından 500 yıl geçtiğini, büyük bedeller ödenerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile elde edilen kazanımların bir boyutuyla başka bir yere götürülmeye çalışıldığını öne sürdü.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü'nü bitirdikten sonra bağlama eğitimine ağırlık veren, yüksek lisansını tamamladığı Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olan Yusuf Benli, son eserinde insanların inandığı amaç, ideoloji uğruna mücadele etmesini ve bu uğurda gerekirse hayatını vermesini anlattığını kaydederek şöyle dedi:

"Bugün her zamankinden daha çok bir olmaya ve yolumuzdan dönmemeye ihtiyacımız var. Sanatın, insanlığı ve insan olma erdemini ortaya koyma algısı vardır. Sanat ile toplumun gönlüne giriyorsunuz. Toplum mühendisliğinde çok önemli bir lokomotif olan sanatçı sahnede nasıl yüksekte duruyorsa, toplumun önünde de o şekilde hareket etmelidir."

Yusuf Benli, Pir Sultan Abdal'ın 500 yıl önce 'Gelin Canlar Bir Olalım' çağrısından bu yana geçen 5 asırda insanların bir arada olamadığını, büyük bedeller ödenerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile elde edilen kazanımların bir boyutuyla başka bir yere götürülmeye çalışıldığını savundu. Benli, Abdal'ın 'Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolundan' ile politikacı ve toplumun tüm kesimlerini bir olmaya davet ettiğini kaydederken şöyle konuştu:

"Sanatçılarımız cumhuriyet, demokrasi, laiklik, bağımsızlık, barış adına bir araya gelerek toplumun karşısına çıkmalı, seferberlik anlayışı ile birlikte çalışmalı. Önümüzdeki 1 Kasım seçimi ile ülkenin geleceği, demokrasisi, eşitliği oylanırken belki de 'köprüden önceki son çıkıştır.' Bütün sanatçı arkadaşlarımız buna katkı sunmalı. Sanatçılar bunu bir parti için değil, demokrasi ve barış adına yaparak oy verilmesini istemeli. Sanatı susturduğunuz zaman başka bir yere, Orta Çağ'a gidersiniz. Sanatçılar insanlık için çalışmışlardır. Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz tiyatro sanatçısı Levent Kırca, 'Cumhuriyetle kalın, Atatürk'le Kalın' mektubuyla bir meşale ateşi yaktı. Sanatçıların bu meşaleden tutup sokağa dökülmeli."

Benli, para ve başka amaçlar için koşan 'sorunlu sanatçılar' ve sanatın gereğini yerine getiren çağı kavramış ve geleceğe projeksiyon tutan 'sorumlu sanatçılar' bulunduğunu ekledi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sanatçılara Birlikte Hareket Etme Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement