Şanlıurfa Başka İllerin Torpillilerine Üs Mü Oldu? - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa Başka İllerin Torpillilerine Üs Mü Oldu?

Şanlıurfa Başka İllerin Torpillilerine Üs Mü Oldu?

Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'ndeki yardımcılık görevinin, başka illerdeki torpilli memurlar için sıçrama yeri olarak kullanıldığı iddia edildi.

27.08.2014 19:01  Güncelleme: 15:59

Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü bir skandalla gündeme geldi. Saglikçilar.net adlı haber sitesi, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun, Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nü hülle yapma yeri olarak kullandığını yazdı. Boş bırakılan müdür yardımcılığı koltuğuna başka illerden torpilli olanlar gelip birkaç günlük görev yaptıktan sonra başka illere Görevde Yükselme Sınavı'na gerek kalmadan asaleten atandığı öne sürülüyor. Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu, iddialara ilişkin, kendisinin bilgisi olmadığını, Ankara ile alakalı olduğunu söyledi. Bu memurlara AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar'ın referans olduğu da iddialar arasında. Kaçar ise, yaklaşan Sağlık-Sen Kongresi öncesinde yıpratma amaçlı bunların gündeme geldiğini ileri sürdü.

İL DIŞINDAKİLERİN DOLDUR BOŞALT ÜSSÜ

İddiaya göre, Halk Sağlığı Kurumu, Görevde Yükselme Sınavı'ndan muaf tuttuğu kişileri Şanlıurfa Halk Sağlığı müdür yardımcısı olarak atayıp birkaç gün sonra görevden alarak şube müdürü, hastane müdürü olarak atıyor. Kurum, böylelikle görevde yükselmeyi Şanlıurfa'daki bu doldur boşalt yöntemi ile aşıyor. Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Halk Sağlığı Kurumu tarafından doldur boşalt üssü olarak kullanıldığına dikkat çekilen haberde, "Bu tür hileli atamalar sağlık çalışanları arasında ciddi olarak huzursuzluk oluşturmakta. Urfa Halk Sağlığı çalışanları Urfalı olmayan Urfa'da görev yapmayan kişilerin Urfa'ya birkaç günlüğüne atanarak makam verilmesi tepkiyle karşılanmakta. Urfa halkı ve sağlık çalışanları yapılan atamaların Milletvekili Mahmut Kaçar tarafından yaptırıldığı konuşulmakta." denildi.

'BU İŞİ KİM YAPTIRIYOR'

Şanlıurfa'ya atanan torpilli isimleri; Ali Kum, Umut Gümüşak, Yahya Öztürk, Yasemin Erdoğan ve Şenol Gemici olarak yazan haber sitesi, yetkililere şu soruları yöneltti: "Atananlar Urfa'da kaç gün görev yaptılar? Urfa sağlık sistemine katkıları ne oldu? Bu atananlarda bulunan özellikler Urfa'da çalışan hiç kimsede yok mu? Milletvekili Mahmut Kaçar bunlara neden referans oldu? Halk Sağlığı Kurumunun kanunlara aykırı olarak bu atamaları yapma gerekçesi nedir? Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda Görevde Yükselme Yönetmeliğini kim ayaklar altına alıyor? Bakanın talimatına rağmen bu işi kim yapıyor, yaptırıyor?"

KOYUNCU: URFA'YA ÖZGÜ BİR DURUM DEĞİL

Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Osman Koyuncu, iddialara ilişkin Gazete İpekyol'a yaptığı açıklamada, "Zaman zaman merkezi hükümet bu tür atamalar yapıyor. Kişiler memur oluyor, kimi görevlendiriliyor, kişilerin tayin hakkı oluyor. Bu sadece Urfa'ya özgü bir şey değil. Onların öyle bir yetkisi yok. Bu Ankara merkezli bir şey. Urfa'yı doldur boşalt yeri yapmak gibi bir şey yok. Burada söylenen çoğu isimleri tanımıyoruz. Bunlar burada görev yaptılar. Yasal çerçeveler içerisinde bu tür değişiklikler yapılıyor. Yani bize özgü, anormal bir durum yok. Başka illerde de olan şeyler bunlar. Bunlar dışarıdan gelen insanlar ama sonuçta bunlar sağlık çalışanları. Ya Sağlık Bakanlığı personelidir. Bakanlıkta zaman zaman görev almış kişilerdir. Bunların bazıları yıllardır sağlık sektörünün içinde olan insanlar. Bunlar yönetmelik dışı bir şey değil. Kanunlar çerçevesinde yapılıyor." diye konuştu.

'MUAVİN KADROMUZ BOŞ'

Milletvekillerinin baskısı olup olmadığına ilişkin konuşan Koyuncu, "Milletvekillerinin baskısı olduğunu veya referans olduklarını sanmıyorum. Bu konuda benim bildiğim bir şey yok. Müdahil olan milletvekilli varsa da ben bilmiyorum. Ankara'da ne olup bitiyor onu bilmiyorum. Şu anda bizim müdür muavin kadromuz boş. Atanacak olan odur. Ataması oluyor, olacak." dedi.

'PERSONEL DEĞİŞİMİ HİZMETLERİMİZİ AKSATIYOR'

Torpilli oldukları için Şanlıurfa'da birkaç günlüğüne görev yaptıkları iddia edilen memurların kaç gün görev yaptığını hatırlamadığını kaydeden Koyuncu, şöyle devam etti: "Kaç gün görev yaptıklarını tam olarak bilmiyorum. Geçmiş tarihlidir. Bunların üzerinden yaklaşık iki yıldan fazla geçmiş. Yeni olan bir şey değil. Urfalı olup da başvuran yok. Halk sağlığı müdür yardımcısı vardı sağlık il müdürlüğüne geçti. Onun yeri boşaldı, onun yerine atama yapılacak. Birkaç gün sürmez zaten görev süresi. Ataması, ayrılması zaten bir iki ay sürer. Bu ayrılmalar çok sık yaşadığımız olaylardır. Personel daha başlamadan eş durumundan tayinde bulunabilir. Biz bunu Urfa'da çok görüyoruz. Örneğin biz Urfa'da bir istatistiki çalışma yaptık. Urfa'ya gelen memurların ortalama 1 ile 9 bin iş günü görev yaptıklarını gördük. Urfa'daki toplam ortalama çalışma süresi 364 gündür. 1 gün başlayıp ayrılan da var. Memurlar eş durumu veya başka gerekçelerle ayrılabiliyor. Yasal çerçevede yapılıyor bütün bunlar tabi. Bunu çok defa bakanlığa bildirdik. Onlar da biliyorlar bunu. Bunlar bizim hizmetlerimizi ciddi şekilde aksatıyor. Sık sık personel değişimi hizmetlerimizi ciddi şekilde aksatıyor. Planlama yapamıyorsunuz, uzun dönemli planlama yapamıyorsunuz. İş ve işlemleri yürütemiyorsunuz. Kaldı ki, gelenler zaten ilk atamalarıdır. İki ay, üç ay, altı ay duruma göre değişiyor. Bunların birçoğu ikinci yılında zaten gitmiş oluyor. Bütün memurlar için böyle oluyor. Şube müdürleri ayrı bir sorun zaten. Şube müdürlerinin de ortalama kalış süresi 6 aydan falandır. Şube müdürlerinde böyle bir sıkıntı var. Bu da kurumun iş yükünün ağırlığı ve ekonomik imkanların kısıtlılığı. Bunların ikisi ana sebeptir. Urfa'da az çalışma sorunu genel bir sorundur. Sadece müdür, müdür muavini, şube müdürü sorunu değil, bütün kademelerde sorun var. Onun için burayı cazip hale getirmek lazım ama nasıl olur onu bilemem."

KAÇAR: İDDİALAR YIPRATMAYA YÖNELİK

Milletvekili Mahmut Kaçar ise, iddiaların doğru olmadığını kaydederek, "Sağlık Sen'in kongresi var. Onla alakalı bir durum. O bahsedilen isimlerin de bir tanesi veya iki tanesi Urfa'ya atandı. Bunun dışındakiler de Urfa'ya falan atanmadı. Tanımıyoruz, bilmiyoruz. Bakanlığın, yalnız Sağlık Bakanlığının da değil bütün kurumların bu atamalarla ilgili buna benzer tasarrufları olur. İl müdürü atar, il müdür yardımcısı atar veyahut daire başkanı atar bürokraside. Belli bir müddet çalışır. Bazıları devam eder. Bazıları başarısızsa başka yere çekilir ama Şanlıurfa'nın Türkiye genelinde doldur boşalt merkezi olarak kullanıldığı yaklaşımı tamamen yanlış. Yıpratmaya yöneliktir." şeklinde konuştu.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Şanlıurfa Başka İllerin Torpillilerine Üs Mü Oldu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement