Savaşın Çocukları da Anadilde Eğitim İstiyor - Son Dakika
Güncel

Savaşın Çocukları da Anadilde Eğitim İstiyor

Savaşın Çocukları da Anadilde Eğitim İstiyor

2 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş sebebiyle ülkelerini terk ederek Bursa'ya yerleşen 700 Suriyeli mülteci, anadilde eğitim istiyor.

21.10.2013 11:59

Esad rejimi ile muhalif güçler arasında 2,5 yıldır süregelen iç savaş dolayısıyla yüz binlerce Suriyeli, ülkelerini terk ederek, Türkiye'ye sığındı. Kimi mülteciler sınıra yakın bölgelerde kurulan kamplarda hayatlarını sürdürürken, kimileri de Türkiye'nin farklı şehirlerine yerleşerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bursa'ya gelen 700'e yakın Suriyeli mültecilerin en büyük sıkıntısı eğitim kurumu eksikliği oldu. Kendi kültür ve dillerine uygun eğitim kurumunun olmadığını belirten mülteciler, devletten kendi kültür ve eğitim programına uygun eğitim kurumu da istiyor. Mülteciler, seslerini duyurmak için toplanarak sıkıntılarını dile getirdiler. Kendi kültürleri ve eğitim programlarına uygun okul istediğini ifade eden mülteciler, taleplerini Valilik, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştırdıklarını da belirttiler.

"SURİYE'DE BİLE BU ORTAMI BULAMADIK"

Suriye mülteciler adına konuşan Muhammed Yaman Yahya, "Türkiye, diğer ülkelere göre bize en çok yardım etti. Türkiye'ye kalbimizden ve gönlümüzden çok teşekkür ediyoruz. Bizim talebimiz bir eğitim kurumu. Çocuklarımızın eğitim görmesi için bunu istiyoruz. Kamu kurumlarına gerekli başvuruyu yaptık. Bu yapılan yardımlar ve destekler, bize çok onur verdi. Suriye'de bile bu yardımseverliği bulamadık" dedi.

"OKUL İÇİN DERNEK VEYA VAKIF KURMA ŞARTI VAR"

Suriyeli mültecilerin tercümanlığını yapan Abdullah Balcıoğlu, ise Suriyelilerin kendi eğitim programına uygun okul istediğini belirterek, "Fakat yasalar buna müsaade etmiyor. Ancak bu okulun açılabilmesi için bir dernek veya vakıf çatısı altında toplanılması gerek. Bunun örnekleri Adana'da, İstanbul'da, Konya'da ve diğer illerde var. Bugün bu okulun açılması için bir araya geldik" diye konuştu.

CENGİZ GÜNDÜZ

BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Savaşın Çocukları da Anadilde Eğitim İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement