Şeb-İ Arus'un Önemi - Son Dakika
Güncel

Şeb-İ Arus'un Önemi

Şeb-İ Arus\'un Önemi

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Şeb-i Arus töreninin dünyada büyük bir yeri olduğunu söyledi.

28.12.2012 15:48  Güncelleme: 16:27

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen "Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin (Şeb-i Arus) başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bu organizasyon sadece Konya açısından değil, Türkiye açısından ve bizim milli kültürümüz açısından çok önemli bir organizasyondur" dedi.

7-17 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 739. Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri ile ilgili bir otelde düzenlenen değerlendirme toplantısına, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, üniversite rektörleri ve ilgili kurumların yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Etkinliklerini başarıyla tamamladıklarını ifade ederek, "Bu dünyada bu dönemde yapılan en önemli kültür organizasyonuydu. Aslında bütün bir yılı düşündüğümüzde de dünyanın en önemli kültür organizasyonları arasında yer alan son derece müstesna bir çalışmaydı. Bu organizasyonu devlet kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile basının işbirliği içerisinde gerçekleştirmiş olduk. Bu el birliği, gönül birliği olmasaydı bu denli başarılı bir operasyon söz konusu olmayabilirdi" dedi.

"TALEPLERİN ÇOĞU 17 ARALIK AKŞAMINA"

Dünyanın değişik ülkelerinden pek çok kişinin Konya'da bulunmayı arzu ettiği tarihin 17 Aralık olduğunu da vurgulayan Vali Doğan, "17 Aralık tarihinde buraya gelip bir manevi hava, Hz. Mevlana iklimi teneffüs etmek istiyorlar. Biz de bunun için gerekli hizmeti gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Talebin çok büyük olması buna mukabil sunabileceğimiz sınırlı sayıdaki koltukla da talepleri karşılamaya çalışıyoruz. 7-17 Aralık tarihleri arasında 21 ayrı gösterimde gerçekleştirilen bu organizasyonun öyle günleri var ki talebi karşılayamıyoruz. Ama öyle günleri de var ki, arzımız talebin üzerinde kalıyor. Burada demek ki farklı bir hava oluşturma çok doğru değil. 120 bin talebin ekserisi 17 Aralık akşamında burada olmaya yönelik. Haftanın her günü için bu taleplerin olması söz konusu olamıyor. Zaman zaman da buna bağlı olarak da salonlarda bir miktar boşluklar kalabiliyor. Ama bizim her geçen yıl alacağımız yeni tedbirlerle hem salon kapasitesine ilişkin, hem mevcut salonumuzun daha etkin kullanılmasına yönelik alacağımız tedbirlerle hiç boş gün geçirmeyerek bir yola doğru gitmemiz lazım. Ama bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki geçen yıla göre bu yıl ki doluluk oranlarımız daha yüksek olmuştur. Her geçen yıl daha iyiye gitmekteyiz. Burada bir takım eleştirilere de muhatap oluyoruz. Bunlar da aslında kendimiz açısından geleceğe ait dersler olarak kabul edip, alınması gereken tedbirleri bu eleştirilerden çıkartmaya gayret ediyoruz. Bu çok önemli bir organizasyondur. Bu organizasyon sadece Konya açısından değil, Türkiye açısından ve bizim milli kültürümüz açısından çok önemli bir organizasyondur. Bu organizasyonda bize destek veren kurumlara teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

PROTOKOL KONUŞMALARININ KALDIRILMASI

Vali Doğan, bu yıl protokol konuşmalarının kaldırılması hakkındaki soru üzerine, "Bu yıl böyle bir uygulama yapıldı. Gelen toplumsal tepkiler çerçevesinde önümüzdeki yıl konu yeniden tezekkür edilir. Bunlar tabi nihayet bizim komisyonumuzun verdiği kararlar çerçevesinde gelişen işler. Ama olumlu tepkilerin dikkate alınması lazım geldiğini düşünüyorum" dedi.

10 BİN KİŞİLİK SPOR VE KONGRE MERKEZİNİN İHALESİ YAPILIYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, "Şeb-i Arus törenlerinin 10 binlerce insanın geldiği ve Türkiye'deki en büyük katılımın yaşandığı bu törenlerin başarıyla, problemsiz bir şekilde ve her yıl daha ileriye giderek yapılmış olması, şehrimiz adına çok önemli bir olaydır. Sayın Başbakanımız 9 yılda 8 defa Şeb-i Arus programlarına katıldı ve onlarca, yüzlerce tesisin açılışı aynı günlerde yapıldı. Konya'da 150'ye yakın program yapıldı. Sadece Şeb-i Arus programlarıyla birleşen kültür müdürlüğümüzün organize ettiği program sayısı 78-80 civarında. Bu da hangi yoğunlukta bir çalışma yapıldığının önemli bir göstergesini oluşturuyor. Ayrıca Şeb-i Arus törenlerinde Hz. Mevlana'nın temsil ettiği manaya uygun bir faaliyet sürecini yaşamaya çalışıyoruz. O günlerde şehrimizde daha bir huzur hakim oluyor. Şehrimiz daha güvenli bir hale geliyor. 100 bine yakın misafirimiz olmasına rağmen şehrimizde herhangi bir asayiş problemi ile karşılaşmıyoruz. Bir güven ve huzur hali şehrimize hakim oluyor. Sayın Başbakanımızın Konya programlarında ifade ettiği spor ve kongre merkezinin ihalesi 31 Aralık 2012 Pazartesi günü yapılıyor. Sayın Başbakanımızın Büyükşehir Belediyemizin ihale etmekte olduğu salon hakkında bilgisi vardır. Bilgilendirmiştik kendisini. Bu 10 bin kişilik salonu da Kışla Caddesi üzerinde şehrimize kazandırılacak. İhale sürecimizde bir aksilik olmamasını diliyoruz. Pazartesi günü teklifler alınacak şartname alan çok sayıda firma var" şeklinde konuştu.

Şeb-i Arus törenlerinin Konya'nın dışında da gerçekleştirilmesi ile ilgili soruya Başkan Akyürek, İstanbul'da düzenlenen törenlerin ticari olduğunu ifade ederek, bu duruma kendilerinin de sıcak bakmadığını kaydetti.

ÜNİVERSİTELER BUNDAN SONRAKİ PROGRAMLARA HAZIR

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak ise, "Konya'da hamdolsun 4 tane üniversitemiz var. ve üniversitelerimizde aşağı yukarı tamamında gerek Konya'yı, gerek Selçuklu'yu, gerek Mevlana'yı çalışabilecek kabiliyette, yetenekte akademisyenlerimiz var. Onun için bu çalışmalara katkı verecek ulusal ve uluslararası katılımcıların olduğu sempozyumların da bu programlara her yıl olmasa bile hiç olmazsa iki yılda bir çok ciddi katkı vereceğini düşünüyorum. Bundan sonraki programlarda inşallah biz de üniversiteler olarak üzerimize o anlamda düşen görev ve sorumluluklar bağlamında da hazır olduğumuzu belirtmek isterim" diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan da, "739'uncusunu gerçekleştirdiğimiz Vuslat Töreni münasebetiyle Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü olarak Mevlana adına 3 etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerimiz Mevlana Araştırmacılar Çalıştayı, Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşisi ve Fair Play Sergisi" dedi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler de, "Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı'nı çok önemsemiştik. 14 farklı üniversiteden 41 bilim adamının katılımıyla bu çalıştayı gerçekleştirmiştik. Bu çalıştaydaki amaçlarımızdan önemlilerden bir tanesi Hz. Mevlana ile ilgili son yıllarda çok farklı değerlendirmeler oldu. Çok farklı araştırmalar yapıldı. Bunun bir koordinasyona ihtiyaç olup olmadığı ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü olarak bir yüksek lisans programını hayata geçirmek üzere olduğumuzu bu çalışma içerisinde ne gibi iyi şeyler yapılması gerektiğini istişare ettik" diye konuştu.

TÖRENLERİ 52 BİN KİŞİ İZLEDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da yaptığı sunumda, Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri süresince yaklaşık 52 bin kişinin sema töreni ve sergileri izlediğini aktardı. Çıpan, 8 bin kişinin de Mesnevi sohbeti, konser, tiyatro, konferans, panel ve çalıştayları takip ettiğini belirtti.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şeb-İ Arus'un Önemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement