Sırbistan ve Kosova Arasındaki Müzakereler - Son Dakika
Güncel

Sırbistan ve Kosova Arasındaki Müzakereler

Sırbistan ve Kosova Arasındaki Müzakereler

Kosova ile Sırbistan arasında AB aracılığıyla yürütülen müzakereler kapsamında Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Brüksel'de görüştü.

05.12.2012 12:53

Kosova ile Sırbistan arasında AB aracılığıyla yürütülen müzakereler kapsamında Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Brüksel'de görüştü.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, Daçiç ve Taçi arasında ikinci kez yapılan görüşmenin yararlı olduğuna işaret edildi.

Bağımsızlığını 2008'de ilan ederek Sırbistan'dan ayrılan Kosova'nın Başbakanı Taçi ile Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'in görüşme esnasında daha önce yapılan müzakereler kapsamında uzlaşıya varılan entegre sınır yönetimiyle ilgili anlaşmanın gerçekleşmesi konusunda hemfikir olduğu belirtilen açıklamada,

"Belgrad ve Priştine arasındaki müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiği" vurgulandı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton adına yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kosova Başbakanı Taçi ile Sırbistan Başbakanı Daçiç arasında yapılan ve şahsen katıldığım görüşmede, daha önce varılan sınır geçitlerinin entegre yönetilmesi konusundaki anlaşmanın 20 Aralık'tan itibaren tam anlamıyla yürürlüğe gireceği belirtildi. Bu kapsamda iki sınır geçidi 20 Aralık, diğer isi sınır geçidi ise 31 Aralık 2012 tarihinden itibaren işlev yapacak."

Taçi ile Daçiç'in, sınır geçitlerinin yönetilmesi konusunda AB'nin de gözlemci göndermesine yönelik önerisini kabul ettiği belirtilen açıklamada Ashton, "Başbakan Taçi ayrıca Kosova tarafında çok uluslu polislerden oluşan ekiplerin sınır geçitlerinin yönetilmesinde görev yapacağını söyledi. İki başbakan diğer önemli konulara da değindi. Enerji ve telekomünikasyon konuları ele alındı" ifadelerine de yer verdi.

Görüşmede, gelecek toplantının 17 Ocak 2013 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

-Kuzey Kosova'da yeni gerginlik-

İki ülke başbakanı Brüksel'de görüşürken, Kosova'nın kuzeyinde yine gerginlik yaşandı. Kosova'nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, Yarinye sınır kapısının işlev dışında kalmasını sağlamak için buraya konulan barakaları tahrip etti.

Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yarinye sınır kapısında gerginlik yaşandığı, burada yaşayan Sırpların, Sırbistan ile Kosova arasında yürütülen müzakereler çerçevesinde uzlaşılan sınırların entegre şekilde yönetiminin kaldırılmasını istediği kaydedildi.

Sınır kapısında bulunan barakalara zarar veren protestocu Sırpların, yapımı devam eden barakaların durdurulması için geceyi Yarinye sınır kapısı yakınında geçirdiği bildirildi.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da yaptığı açıklamada, Yarinye sınır kapısında barakaların tahrip edilmesini kınadı. Cumhurbaşkanı Yahyaga, "Sırplar tarafından uygulanan şiddet olayları, kuzeydeki gerilimin artmasına yol açmaktadır. Şiddet içeren gösteriler, durumun normalleşmesine yardımcı olmayacaktır" dedi.

Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi de Yarinye sınır kapısında Sırplar tarafından yapılanları kınarken, bu tür olayların bölgedeki durumun normalleşmesine katkı sağlamayacağını belirtti.

Muhabir: Bedrudin Brlyavac-Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan ve Kosova Arasındaki Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement