Soğuyan Havalar En Çok Onların Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Güncel

Soğuyan Havalar En Çok Onların Yüzünü Güldürdü

Soğuyan Havalar En Çok Onların Yüzünü Güldürdü

Kışın iyice kendisini hissettirmeye başladığı Afyonkarahisar'da, soğuyan havalar en çok soba ve yün yorgan satıcıların yüzünü güldürdü.

08.10.2013 13:57

Kışın iyice kendisini hissettirmeye başladığı Afyonkarahisar'da, soğuyan havalar en çok soba ve yün yorgan satıcıların yüzünü güldürdü. Vatandaşın yoğun ilgi göstermeye başladığı soba ve yün yorgan satışlarında son 10 gündür adeta patlama yaşandığı belirtildi.

Kentte aniden düşen hava sıcaklıkları sonrası vatandaş, soba satıcıları, soba tamircileri ve yorgan satıcılarının yolunu tuttu. Kışın kendisini göstermesi ile birlikte evlerinde bacalarında tütmeye başladığı Afyonkarahisar'da soba alışverişlerinin yoğunlukla yaşandığı Demirciler Çarşısı'nda da hareketlilik başladı. Demirciler Çarşısı'ndaki soba satıcılarından Bekir Duyur, soba ve boru satışlarının arttığını söyledi. Kentte sert geçen kış mevsiminden dolayı en çok tercih edilen sobaların, döküm sobalar olduğunu dile getiren Duyur, "Bunun yanında kuzineli ve kocalı sobalarında satışları iyi durumda. Ama biz satıcılar olarak genelde, döküm sobaları vatandaşlara öneriyoruz, çünkü bizim memleketin kışı çok sert geçer. Bu yüzdende alınan sobanın çok iyi ısı vermesi, daha doğrusu iyi yanması gerekiyor. Döküm sobaların tercih edilmesinin bir başka nedeni de, yüksek kalorileri ve uzun süreli yanmalara karşı dayanıklı olmaları" dedi.

Vatandaşları soba alırken marka ve kalitesi noktasında da uyaran Duyur, "Bir defa alın uzun süre kullanın" dedi.

Öte yandan, soba fiyatları konusunda da bilgiler veren Bekir Duyur, fiyatların 100 TL'den başlayarak türüne ve kalitesine göre 600 TL'ye kadar çıktığını da söyledi.

"VATANDAŞI MAĞDUR ETMEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Kentte soğuk hava yoğunluğu yaşayan bir başka esnafların başında gelen soba tamircilerinde ise, hareketliliğin tıpkı soba satıcılarında olduğu gibi artmaya başlandığı bildirildi. Soba tamircilerinden Abdullah Çavuşoğlu, işlerin bir anda arttığını ve yetişmekte zorluk çektiklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Bizim insanımız genelde bu tür işleri son güne bıraktığı için bizlerde de beklenmedik bir yoğunluk oluştu. Ama fazla mesai yaparak tamir için bizlere gelen sobaları yetiştirmeye, vatandaşı mağdur etmemeye çalışıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, 'Vatandaş niçin sobalarını tamir ettirme gereksinimiz duyuyor' sorusuna ise, "Maddi gücü olmayanlar ve sobasının ekonomik ömrünü tamamlanamadığını düşünenler genelde bizlerin kapısını çalıyor. Sobasını onda bir fiyatına bizlere tamir ettiriyorlar. En çok döküm sobalar geliyor bizlere. Bununda nedeni bu tür sobaların fiyatları 600 TL civarında, ama bizlerin yaptığı tamiratlar en fazla 60-70 TL'yi buluyor. Bu da vatandaşa daha cazip geliyor." şeklinde yanıt verdi.

KIŞ GECELERİNİN DEĞİŞMEZİ YÜN YORGAN

Kış mevsimin en çok yaradığı yorgancılarda ise durum sobacılardan farksız olmazken, satıcılar müşterilerin en çok kendilerine yün yorgan vesilesi ile geldiklerini söyledi. Kentteki yorgan satıcılarından Ali Kalaycıoğlu, soğuk kış gecelerini en iyi ısıtan yorganın yün yorgan olduğunu söyleyerek, kendilerine müşterilerin hep bu taleple geldiğini kaydetti. "Yün yorgandan şaşmayın" diye Kalaycıoğlu, elektrikli battaniye gibi dışarıdan ısıtmalı ürünlerin sağlık açısından da faydalı olmadığını iddia ederek, şunları söyledi:

"Yüzyıllardır olduğu gibi her kış mevsiminde yine yün yorganlar revaçta. Yün yorganların dışında pamuk yorganlarında satışları iyi durumda. Şuanda yün yorgan yetiştirmekte zorlanıyoruz. Genelde çift kişilik yorganlar satılıyor. Yorganın türüne ve işçiliği ile birlikte kullanılan çarşaflarına göre de fiyatları değişiyor. Ama 100 TL'ye vatandaşa sıcak bir gece geçirebileceği bir yün yorganı rahatlıkla alabilir. Müşterilerimizi yün yorganı, kendi öz geleneğimizi kullanmaya davet ediyorum." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Soğuyan Havalar En Çok Onların Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement