Sürdürülebilir Sanayi Bölgeleri - Son Dakika
Güncel

Sürdürülebilir Sanayi Bölgeleri

Sürdürülebilir Sanayi Bölgeleri

Türkiye ile İtalya sürdürülebilir sanayi bölgeleri oluşturacak.

02.04.2012 10:55

Türkiye ve İtalya arasında sanayi kuruluşlarında enerjisini daha verimli kullanılması konusunda ortak çalışma grubu oluşturuldu.

Hızla kirlenen gezegenimiz, tükenen enerji kaynakları, iklim değişiklikleri gibi küresel çevre sorunları konusunda Türkiye ile İtalya ortak projelerle çözüm üretmeye çalışacaklar.

Türkiye'den Gazi Üniversitesi ve TUBİKAM (Tüm Bilimsel,Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi) ile İtalyan Urbino Üniversitesi ve SindNova ; iklim değişikliği, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynakların sürdürülebilirliği konularında çalışmalara başladılar.

Bununla ilgili ilk toplantı geçtiğimiz hafta Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün gerçekleştirildi. Enstitü başkanı Prof. Dr. Bilal Toklu "Bu projenin hedefi Türk ve İtalyan Üniversiteleri'nin tecrübelerine dayanan bilgi alışverişi yaparak sanayi bölgelerine çevreci gelişim modeli oluşturmaktır" dedi. Oluşturulan model diğer sanayi bölgelerinin geliştirilmesi için kullanılabilecek.

İtalyan heyetinden Prof. Dr. Paolo Cecchetti bu proje çerçevesinde, bir İtalyan sanayi bölgesi ile bir Türk sanayi bölgesi pilot seçileceğini; kendilerinin, KOBİ'ler için yenilikçi karakter taşıyan İtalyan Sanayi Bölgesini seçtiklerini anlatarak "Kobiler dünyada en yaygın ticari oluşumlardır ve çevresel konular ile ilişkileri de oldukça fazladır. Bu tür işletmeler kısıtlı harcama imkanlarından ötürü ArGe ve yenilikçiliğe de eğilimli değildirler. Onların çevresel yaklaşımları araştırılmalı ve yönlendirilmelidi. Biz de buraları hedef aldık."

Görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirten TUBİKAM Başkanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Avrupa kanunları ile uyumlu Türk planlama modelinin geliştirilmesini, yüksek performanslı yeşil bina dizaynı, binaların enerji sürdürebilirliği gibi konular başta olmak üzere örnek sanayi bölgesi oluşturarak, bu modelin yurt çapında yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını anlattı. İklim değişikliğinin önüne geçmek, enerji kaynaklarının tükenmesine, kullanılırken çevreyi kirletmesine engel olmak için, sanayi bölgelerinin yeniden dizayn edilmesi gerektiğini savunan Yalçın "Bu pilot proje çevre etkisi azaltılmış ve temiz teknolojilerin desteklendiği 'Sürdürülebilir Sanayi Bölgeleri'nin planlanmas ile ilgilidir." dedi.

İtalyan heyet Ankara'da bulunduğu zaman diliminde, Anıtkabir'i ve Ulus'taki Koç Müzesini ziyaret etti. Ostim'de bulunan ODEM'in çevreci binası "Akıllı Bina"yı da gezen heyet ülkesine döndü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sürdürülebilir Sanayi Bölgeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement