Suriye'de Yaşayan Türkmenler - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Yaşayan Türkmenler

Suriye\'de Yaşayan Türkmenler

Kubilay Çelik - MHP Grup Başkanvekili ve Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de yaşanan olaylara yaklaşımının, 'Suriye bizim iç meselemizdir' sözünün doğru olduğunu belirterek, "Suriye'nin"...

20.04.2013 11:55

Kubilay Çelik - MHP Grup Başkanvekili ve Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de yaşanan olaylara yaklaşımının, 'Suriye bizim iç meselemizdir' sözünün doğru olduğunu belirterek, "Suriye'nin geleceği, Türkiye'nin geleceği ile doğrudan ilişkili ama Türkmenlerin geleceği ile daha çok ilişkili. Türkiye olarak biz Türkmenlerin geleceğini kuramazsak, Suriye'nin geleceğini kuramayız" dedi.

Şandır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan olayların iç savaşa dönüştüğünü, kardeşin kardeşi boğazladığı bir durumun söz konusu olduğunu ifade etti.

Olayların en büyük mağdurunun Türkmenler olduğunu belirten Şandır, bu süreçte yaklaşık 20 bin Türkmenin yaşamını yitirdiğini, 300 bin Türkmenin yurdundan atıldığını kaydetti.

Bugün Türkiye'de 50 bin Türkmen sığınmacı bulunduğunu anlatan Şandır,

"Aslında Suriye bir Türkmen yurdudur. Bu ülkede yaklaşık 4 milyon Türkmen yaşamaktadır. Suriye'nin yarısı bizim soydaşlarımızdır. 22 milyon dindaşımız vardır. Suriye, Türkiye açısından hem tarih hem coğrafya hem insanı itibariyle çok önemli. Asla göz ardı edemeyeceğimiz bir ülke. Suriye'de yaşanan hadiselere Sayın Başbakan'ın yaklaşımı doğrudur; 'Suriye bizim iç meselemizdir' sözü doğru bir sözdür. Ama maalesef Türkiye'nin yaklaşımı, Suriye'de akan kanı durduramamış, bütün gayrete rağmen Türkmenlerin hakkını, hukukunu koruyamamıştır. Sayın Dışişleri Bakanı'nın bütün gayretine rağmen bugün orada yaşanan olayların en büyük mağduru Türkmenlerdir" diye konuştu.

-"Türkmenler yeni Suriye'nin kurucu asli unsuru"-

Suriye'nin geleceğinin nasıl yapılandırılacağı konusunda henüz bir güvence olmadığını belirten Şandır, Türkmenlerin, yeni Suriye Devleti'nin kurucu asli unsuru olarak, bir hukuk teminatına kavuşmak istediğini ifade etti. Şandır, şöyle devam etti:

"Bütün dünya bilmeli ki Suriye'de bugün yaklaşık 10 milyona yakın Türk soylu insan yaşamaktadır ve bu yaşadıkları yeri vatan bilmektedir. Ama mevcut Suriye yönetiminin hukuk yapılanmasında isimleri hiç kabul edilmemekte, hakları ve hukukları korunamamaktadır. Endişemiz, Suriye'nin yeniden yapılandırılmasında da yine Türkmenlerin yok sayılması ihtimalidir.

Buna tedbir olarak Suriye'nin her bölgesinde yaşayan Türkmenler bir araya geldiler ve Suriye Türkmen Meclisi'ni oluşturdular. Artık, hem Suriye'de çarpışan taraflar nezdinde hem Suriye dostları nezdinde, Suriye olayına muhatap olan herkesin nezdinde, özellikle Türkiye, Avrupa ve Amerika nezdinde, Suriye'de yaşayan Türkmenleri temsil etmek üzere Suriye Türkmen Meclisi oluşturuldu.

Sayın Başbakan, bu meclisin heyetini resmi heyet olarak konutunda kabul etti, sorunlarını dinledi. Bu, Suriye Türkmenleri açısından çok önemli, çok değerliydi. Çünkü bizim meselemiz, Türkiye ve dünya kamuoyuna, Suriye'de Türkmenler'in yaşadığını ve bu olayların en büyük mağduru olduğunu ve Suriye'nin geleceğinde de talepleri olacağını duyurmaktı. Hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst düzeyde bunu sahiplenmiş olması, bu amacımıza hizmet etti.

Buradan aldığımız cesaretle en kısa zamanda yeni bir toplantı yaparak bir meclis kurulması kararı çıktı. Artık, Suriye Türkmenleri adına bir hükmi şahsiyet oluştu. Suriye Türkmenlerinin sorunlarını, beklentilerini bütün dünyaya anlatacaklar. Ümit ediyorum ki önümüzdeki süreçte Suriye'nin yeniden yapılandırılmasında, Suriye Türkmenleri daha derli toplu şekilde sürece katkı vereceklerdir. Suriye Türkmenleri kendilerini sahipsiz, çaresiz ve zavallı hissetmeyecekler. Arkalarında Türkiye var."

Söz konusu Meclis'in daha iyi bir noktaya geleceğine ve Suriye Türkmenlerinin sorunların çözümünde büyük katkılar sağlayacağına inandığını kaydeden Şandır, "Sorunlar çok. Türkiye'de sığınmacı durumunda olan Türkmenlerin de birçok sorunu var. Bu sorunların çözümü için devletimiz yoğun bir gayret gösteriyor. Ama köylerini, evlerini terk etmiş insanların sorunlarının sonuna kadar çözülebilmesi çok mümkün değil. Bu Meclis inanıyorum ki bu insanlar arasında umut, sabır, direnebilme gücü oldu" diye konuştu.

Şandır, Suriye meselesinin, Türkiye"de siyasetin ortak paydası olduğunu, Suriye'nin geleceğinin, Türkiye'nin geleceği ile doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Mehmet Şandır, "Ama Suriye'nin geleceği, Türkmenlerin geleceği ile daha çok ilişkilidir. Türkiye olarak biz Türkmenlerin geleceğini kuramazsak, Suriye'nin geleceğini kuramayız" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Yaşayan Türkmenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement