Tarımsal Sulamada Elektrik Borcuna Yüzde 75 İndirim - Son Dakika
Güncel

Tarımsal Sulamada Elektrik Borcuna Yüzde 75 İndirim

Tarımsal Sulamada Elektrik Borcuna Yüzde 75 İndirim

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), tarımsal sulamada hayata geçirdiği kampanya ile 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin liralık elektrik faturasının sadece 9 bin lirasını alacak.

28.05.2014 14:57

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), tarımsal sulamada hayata geçirdiği kampanya ile 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin liralık elektrik faturasının sadece 9 bin lirasını alacak. Kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep edilmeyecek.

DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DEDAŞ Sözcüsü M. Gökay Üstün ile DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, bir otelde düzenlenen toplantıda basının karşısına geçerek, kayıp kaçak, kampanya ve belediyelerin borçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, şu anda tüm bölgeyle ilgili 5-10-15 yıllık mastır planları hazırladıklarını söyledi. Tarımsal sulamadaki kaçağın 25-30 bin kişiyi ilgilendiren bir durum olduğunu belirten Yılmaz, "Bunların tüketmiş olduğu elektrik bölgedeki neredeyse 1 milyon tüketiciye denk bir tüketim. Bizim yatırım planlarımız tabi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun regülasyon una tabi olduğu için 5'er yıllık dilimler halinde yapılıyor. İkinci tarife döneminde bizim bölgemizde yaklaşık ön görülen yatırım tutarımız 5 yıl için 500 milyon lira civarında. Bunu program dahilinde yapıyoruz. Bu sene bölgemizde yapacağımız yatırım tutarı yaklaşık 130 milyon civarında gerçekleşecek, bölgedeki 6 il için" dedi.

"ÇİFTÇİ ADINA BÜYÜK FEDAKARLIKLAR YAPIP GÖRÜLMEMİŞ BİR İNDİRİM SUNDUK"

Daha sonra konuşan Dicle Elektrik Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün ise, şirket olarak çiftçi adına büyük fedakarlık yaptıklarını ve görülmemiş bir indirim sunduklarını söyledi. Üstün, bu indirim oranlarını hesaplarken, bölge çiftçileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı olan farklı kesimlerin görüşlerini ve hesaplamaları dikkate aldıkları kaydetti.Üstün, "Bu hesaplamaları neticesinde çiftçi için yapılabilecek en büyük indirim oranını dikkate aldık ve böylece rekor indirim oranını üreticiye sunduk. Bölge çiftçisi için büyük fedakarlık yaptık. Bu hesaplamayı yaparken çiftçimiz ürettiği ürün karşılığı hak ettiği parayı kazansın diye onların görüşlerini dinleyerek çok hassas davrandık" diye konuştu.

ÇİFTÇİLERE 'KAMPANYANIN SON GÜNÜNÜ BEKLEMEYİN' UYARISI

Kaçak elektrikle tarımsal sulama yapan çiftçilerin bu uygulamadan vazgeçmeleri için çok cazip bir kampanya gerçekleştirdiklerini dile getiren Üstün, bu kampanyaya katılan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme almayacaklarını ifade etti. Üstün, çiftçilerin bu kampanyayı kaçırmamaları, bu imkandan faydalanmak için kampanya bitiş tarihini beklememeleri gerektiğini vurguladı. Bölgede yapılan bilinçsiz sulama neticesinde doğan çevre felaketine de dikkat çeken Üstün, "Dicle Elektrik tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu illerinde özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'ın yanı sıra kısmen Batman illerinde tarımsal sulamanın önemli kısmı cazibe sulama imkanının yetersiz olmasının da etkisi ile salma sulama denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapılıyor. Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularını açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95'lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ne yazık ki büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi. Daha önce 20-30 metreden su çıkaran çiftçi, su bulmak için 400 metreyi aştı" şeklinde konuştu.

"DEDAŞ, ELEKTRİK BEDELİNİ ÇKS VERİ TABANI ÜZERİNDEN HESAPLADI"

DEDAŞ'ın yılda ortalama 4 milyar kilowatt/saat elektrik kullanılan tarımsal sulama alanında yaşanan yüzde 95 düzeyindeki kayıt dışılığın giderilmesi ve bölgeye kaliteli, kesintisiz enerji verilebilmesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar üzerine harekete geçtiğini anlatan Üstün, "İlk etapta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Çifti Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri ve uydu görüntüleri alınarak, çiftçilerin ektiği ürün ve ekim alanı, kullandığı su, açtığı kuyu, kuyu derinliği gibi bilgiler derlendi. Konunun taraflarıyla da yapılan görüşmeler sonunda, çiftçilerin kullandığı asgari elektrik bedeli belirlenerek, gerekli tebligatlar yapıldı. Çiftçilere elektrik borcunun yanında bilgi amaçlı bir de bilgi mektubu gönderen Dicle Elektrik, bu konuyla ilgili başlattığı ve 16 Haziran'a kadar sürdürmeyi planladığı kampanyayı anlattı. Mektupta, gerek aboneliği olduğu halde borcunu ödemeyen, gerekse aboneliği olmadığı halde elektrik kullanarak sulama yaptığı saptananlara çıkarılan borç, kampanya şartları ve çiftçilerden gelmesi muhtemel sorulara yanıtlar verildi. Dicle Elektrik, tarımsal desteklemelerin ödenmeye başlaması ile birlikte bilgi, itiraz ve anlaşma amaçlı olarak kuruma gelecek olan çiftçilerin bu taleplerini karşılamak üzere Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de birer Tarımsal Sulama İletişim Merkezi kurdu. Bu merkezler, kurum bahçesinde yer alırken, çiftçilerin konuyla ilgili her türlü sorularına burada yanıt bulabileceği bildirildi" ifadelerini kullandı.

"BELEDİYELERİN ELEKTRİK BORCU 130 MİLYON LİRAYI AŞTI"

Bölgesindeki belediyelerden şu anda DEDAŞ'ın 130 milyon liralık bir alacağının söz konusu olduğunu bildiren Üstün, "Belediyelerimizin de özellikle burada hizmet veren kurumlar olarak bizleri de kendileriyle aynı safta görmelerini bekliyoruz. DEDAŞ kayıtlarına göre bölgedeki 3'ü büyükşehir olmak üzere 6 il ile bu illere bağlı ilçe ve belde belediyeleri dahil toplam 109 belediyenin elektrik borcu bulunuyor. Belediyelerin en fazla borcu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından kaynaklanıyor. Bu arada, bölgede köy içme sularının DEDAŞ borcu da 50 milyon liraya yaklaştı" dedi.

"KAÇAK ELEKTRİK ARTIK BİR MİLLİ KONU"

Kayıp kaçağın artık bir milli konu olduğunu vurgulayan Üstün, şöyle devam etti:

"Kayıp kaçak aslında bizim bölgemizin kendi içimizde konuştuğumuz bir mesele olmaktan da çok ötede. Artık bir milli konu. Bir çok gazetede, bir çok gündemde bunları artık herkes konuşur oldu. Bence bölgenin özellikle repütasyonunu ve saygınlığını da artık bir şekilde negatif yönde etkileyen bu konunun ve belirli küçük gruplar tarafından özellikle etkileyen bu gruplar tarafından, bana göre yine bölgenin insanının tepkisi ile de düzeltilmesi gerekiyor. Bu tepkinin, sizde takdir edersiniz, DEDAŞ'a olan bir tepkisi değil, bölgenin insanının yine bu bölgenin içinde, bu elektriğe yoğun biçimde kaçak kullananlara tepkisi ile çözmek gerekiyor diye düşünüyorum."

Daha sonra konuşan DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ da, belediyelerin borcunun toplam 130 milyon olduğunu belirterek, "Diyarbakır birinci sırada, Şanlıurfa ikinci sırada, Mardin üçüncü sırada, Batman, Şırnak şeklinde gidiyor" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarımsal Sulamada Elektrik Borcuna Yüzde 75 İndirim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement