Temel Bilimlerin Dekanları Antalya'da - Son Dakika
Güncel

Temel Bilimlerin Dekanları Antalya'da

Temel Bilimlerin Dekanları Antalya\'da

Temel bilimler konusunda eğitim veren Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi (FEFKON) Toplantısı, Antalya'da başladı.

10.04.2016 15:17

Temel bilimler konusunda eğitim veren Fen- Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülteleri Dekanlar Konseyi (FEFKON) Toplantısı, Antalya'da başladı.

Ramada Otel'de 10-11 Nisan tarihleri arasında YAPILAN toplantıya, Türkiye'deki 71 üniversiteden dekan ve bölüm başkanları katılıyor. YÖK, TÜBİTAK, Milli Eğitim ve Sanayi bakanlıkları ile iş dünyasından temsilcilerin de yer aldığı toplantıya, Akdeniz Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüseyin Sümbül, bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen toplantıyla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Sümbül, fen ve fen edebiyat gibi temel bilimler konusunda eğitim veren fakültelerin sorunlarını tartışmak için birayaya geldiklerini söyledi. Prof. Dr. Sümbül, toplantıyla ilgili rapor hazırlanacağını, bu raporun hem YÖK'e, hem Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı'na, hem de Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığına gönderileceğini açıkladı.

İYİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDEN HİÇBİR ALANDA BAŞARI ELDE EDİLEMEZ

Prof.Dr. Hüseyin Sümbül, Türkiye'nin büyük hedeflere ulaşabilmesi için temel bilimlere gereken önemin verilmesi gerektiğini söyledi. Buna karşılık Türkiye'de temel bilimlerin dip yaptığına dikkat çeken Prof.Dr. Sümbül, başarılı öğrencilerin bu bölümleri tercih etmediğini söyledi. Temel bilimler gelişmeden uygulamalı bilimlerin gelişmesinin mümkün olmadığını kaydeden Prof.Dr. Sümbül, "İyi öğretmen yetişmesi mümkün değil, iyi öğretmen yetişmezse hiçbir alanda başarılı olmamız mümkün değil" dedi.

Liselerde öğrencilerin çoğunun sosyal alanları tercih ettiğini anlatan Prof.Dr. Sümbül, Fen alanını seçen öğrenci sayısının az olduğunu, bunun sonucunda başarılı öğrencilerin üniversitede tıp ve mühendislik dallarını tarcih ettiğini ifade ederek, "Neredeyse en kötüleri temel bilimlere geliyor. Bu da kendi ayağımıza kurşun sıkmaktır. Kendi ayağımıza kurşun sıkınca da koşmamız mümkün değildir" dedi.

Bugün velilerin çocuklarının eğitimiyle ilgili büyük bir kaygı içinde olduğunu da akmtaran Prof.Dr. Sümbül, şunları ekledi:

"Veliler çocuğunun eğitimi için en iyi okulu araştırıyor. Sonra da 'orada en iyi öğretmen hangisi' diye bakıyor. Ama her okulun iyi olması lazım. Ne yapmak lazım? Temel bilime, öğretmen yetiştirmeye ve öğretmenlik mesleğine önem vermek lazım. Öğretmen maaşlarının diğer meslek gruplarından farklı olması lazım. Öğretmenliği teşvik ederken sayı katlayarak artırılmamalı. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar öğretmen yetiştirilmeli. Örneğin vatandaş bir sene ektiği domatas para etmiyora, ertesi yıl patates ekiyor, planlama yapıyor. Devletin yok. Sürekli dolduruyor."

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Temel Bilimlerin Dekanları Antalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement