Trakya'da iklim değişikliği nedeniyle kuraklık yaşanabilir - Son Dakika
Güncel

Trakya'da iklim değişikliği nedeniyle kuraklık yaşanabilir

Trakya\'da iklim değişikliği nedeniyle kuraklık yaşanabilir

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Güner, iklim değişikliğine bağlı olarak gelecek yıllarda Trakya'da kuraklık yaşanabileceğini belirtti. Güner, tarımsal üretimde su kıtlığına bağlı olarak tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde değişiklikler olabileceğini ve bu durumun insanların bölgeden uzaklaşmasına yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, modern sulama tekniklerinin kullanılmasıyla ciddi miktarda su tasarrufu yapılabileceğini vurguladı.

12.05.2024 11:19

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Güner, Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya'da, iklim değişikliğine bağlı olarak gelecek yıllarda kuraklık yaşanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Güner, AA muhabirine, iklim değişikliğinin insan hayatını olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Ortalama sıcaklıkların özellikle son 70 yılda sürekli yükseldiğine dikkati çeken Güner, "Araştırmalar Trakya'da gelecek 40-50 yıl içerisinde sıcaklıklarda 1 derecelik bir artış olacağını ve buna bağlı kuraklık yaşanabileceğini gösteriyor. Trakya Türkiye'nin en güzel topraklarına sahip, sulu tarım yapılabilen bir alanı." dedi.

Güner, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için tüm alanlarda önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Suyun insan yaşamı için hayati önemi olduğunu aktaran Güner, şunları kaydetti:

"Suyun en çok kullanıldığı yer yüzde 70'lik oranla tarım. Kuraklık durumu da en çok tarımı etkileyecek. Su kıtlığı dendiğinde akıllara hemen evlerde su sıkıntısı yaşanacağı geliyor ancak en çok tarımsal üretim bundan etkilenecek. Tarımdan sonra en çok endüstriyel üretimde su kullanılıyor, kentsel kullanım bu alanda son sırada.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde su kıtlığına bağlı olarak tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde değişiklikler göreceğiz. Kuraklık ve su sıkıntısı ciddi boyutlara ulaşırsa bu durum insanların bu bölgeden uzaklaşmasına yol açacak."

Güner, özellikle tarımda modern sulama teknikleriyle ciddi miktarda su tasarrufu yapılabileceğine dikkati çekti.

Vahşi sulama yöntemlerinden uzaklaşılması gerektiğini belirten Güner, "Üstü açık kanallardan su akıyor, eski teknikler kullanılıyor. Damla sulama yöntemine geçilmesi gerekli. Tarımda yüzde 5'lik bir su tasarrufu evlerde kullanılan tüm su miktarına bedel durumda." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Trakya'da iklim değişikliği nedeniyle kuraklık yaşanabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement