Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan Açıklaması

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan Açıklaması

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk bankalarının iyi olmasının, Türk ekonomisinin iyi olmasından kaynaklandığını bildirdi.

04.11.2012 14:37

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk bankalarının iyi olmasının, Türk ekonomisinin iyi olmasından kaynaklandığını bildirdi.

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'e iddialı girmeyi planladıklarını ve hazırladıkları yeni ürünlerle Türk ihracatçısının yurt dışındaki rekabet gücüne katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

İhracatçıya 2012 yılında toplam 22 milyar dolar katkılarının olacağını ifade eden Kaplan, "Sağlanan bu katkı, bir önceki yıla kıyasladığımızda yüzde 90 artışa tekabül ediyor. Bunun yaklaşık 14 milyar doları kredi, kalanı sigorta ve ülke kredilerinden oluşuyor. Şimdi bir takım yeni ürünler geliştirdik. Örneğin alıcı kredilerini devreye soktuk. Bunun yanında banka teminat mektubuyla çalışıyoruz ama banka teminat mektubu getiremeyenlere sevk sonrası kredi ürününü uygulamaya başladık. Ayrıca, sigortada daha imkanlar getiriyoruz. Bu ürünlerin önümüzdeki yıl daha geniş kullanım alanı bulacağını düşünüyoruz" dedi.

Türk ihracatçısının esnek bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Kaplan, ihracatın geçmiş yıllarda yoğun olarak Avrupa bölgesine gerçekleştirildiğini ancak Avrupa bölgesinin düşmesine rağmen özel sektörün kısa sürede Rusya, Orta Doğu ve Afrika'da yeni pazarları devreye soktuğuna dikkati çekti.

Kaplan, Türk ihracatçısının Türkiye ekonomisini takip edenlerin beklemediği bir başarı yakaladığını vurguladı.

-Bankacılık sistemi-

Türk bankalarının iyi durumda olduğunu belirten Kaplan, ekonomiye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"2001 kriziyle biz evimizin önünü temizledik, toparladık. Dolayısıyla dünya ekonomisiyle iyiyken biz krizde gerekli önemleri aldık ve çıktık. Onun yarattığı sinerjiyi dinamizmi şu anda kullanıyoruz. Türk bankalarının iyi olması Türk ekonomisinin iyi olmasından kaynaklanıyor. Nitekim yabancı iştahı da bitmiş değil. En son Sberbank Denizbank'ı satın aldı. Belki birkaç bankamız daha Körfez'den veya Uzak Doğu'dan müşteri bulabilir. Bu da Türk ekonomisinin güçlü olmasından, Türkiye'de banka müşteri potansiyelinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ama tüm yaşadığımız süreçte bankacılık risk yönetimi başarılı bir şekilde sürdü. Nitekim Avrupa'da bankacılık krizi olmasına rağmen Türk bankaları Avrupalı bankalardan sendikasyon kredileri almaya devam ediyor. Bu da bankacılık sistemimize olan güveni gösteriyor. Bunun sürmesini bekliyoruz."

Kaplan, 7 ilde temsilcilikleri bulunduğunu, bunu artırmayı planlandıklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ahmet Caner Baysal/ Sevil Çelik

Yayıncı: Zülal Eser - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement