Türkiye'nin Afrika Açılımı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Afrika Açılımı

Türkiye\'nin Afrika Açılımı

Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Ahmet Kavas, Afrika konusunun "Daha açılmadığımız, açılmamız gereken binlerce noktası var" dedi.

07.02.2013 10:32  Güncelleme: 10:29

Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika konusunun Türkiye olarak son 10 yılda gündemde olduğuna dikkat çekerek, "Daha açılmadığımız, açılmamız gereken binlerce noktası var" dedi.

26 Haziran Atatürk Kültür Merkezi'nde Tokat Kent Konseyi öncülüğünde düzenlenen programda Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, "Türkiye'nin Afrika Açılımı" konulu konferans verdi. Kavas, Afrika konusunun Türkiye olarak son 10 yılda gündemde olduğuna dikkat çekerek, 1990'lı yıllarda da bir takım hamlelerin yapılmış olduğunu vurguladı.

Afrika kıtasında görevli olan elçilerin "Afrika'ya açılım kelimesini değiştirelim, biz Afrika'ya açıldık" dediğini ifade eden Kavas, "Afrika kıtası buradan hareketle açılım aslında çok basit bir şey değil. Afrika'ya açılma noktasında bin, 2 bin, 5 bin nokta varsa belki biz henüz birkaç yüzünde varız. Daha açılmadığımız, açılmamız gereken binlerce noktası var. Özet olarak bir kıtadan bahsediyoruz. Türkiye'nin yüz ölçümünden hesap edersek, Türkiye yaklaşık 800 bin kilometrekare, Afrika 30 milyon kilometrekare yüz ölçüme sahip. Yani Afrika Kıtası içine 30 tane Türkiye koysak 3-5 tane daha istiyor. Yani 30 tane Türkiye ile iş yapacaksınız. Nüfus 1 milyar 100 milyon diye ifade ediliyor. Ben bu rakama inanmıyorum. 1 milyar 100 milyon değil, belki birkaç milyar nüfusu var" diye konuştu.

"NEDEN BU KITANIN İNSANI ÜRETMİYOR?"

Afrika'ya açılmanın Çin, Hindistan, Endonezya için hayati bir konu olduğuna dikkat çeken Kavas, "Çin'in nüfusu 1,5 milyara yakın. Hindistan'ın tek başına devlet olarak nüfusu 1 milyar 100 milyonun üzerinde. Brezilya'nın nüfusu 200 milyonu aştı. Yani bu nüfusa yeni kapılar açmak zorundalar. Yeni kaynaklar bulmak zorundalar. Çin sadece kendi kaynaklarından istifade etse 5-10 sene sonra kullanabileceği hiçbir kaynak kalmayacak. Burada koskoca bir coğrafya var. 3 tane Çin'i yan yana koysanız bir Afrika yapmaz. Böyle bir coğrafya'da neler var? Bugün dünyada ismi konulan tespit edilmiş yer altı kaynakları olarak ifade edilen en az yüzde 25'i Afrika'dan alınıyor. Ama yüzde 75 nerde Avrupa'da yok mu? Var. Kaynakları kullananlar biz mesela çıkarıyor kullanıyor, mamul hale getiriyoruz. Afrika'da bu yüzde 25'in tamamına yakını çıkıyor. Afrika'ya elveda diyor. Gittiği yerlerde mamul hale geliyor. Oysa neden bu kıtada üretilmiyor? Neden bu kıtanın insanları bunları üretmiyor? 'Geri zekalı, çok geri kalmış. Beyinleri çalışmaz. Yani insan mı diyelim mi, demiyelim mi ?' diye bir mantalite düşünce var. Oysa bu düşünce maksatlı bir düşünce. Yani Afrikalıyı sen böyle kal demek için 'sen benim için bir pazar olmaya devam ettiğin sürece güçlü olacağım' demek için yapılmış" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 1,5 saat süren konferans soru ve cevap bölümü ile sona erdi. Kavas'a günün anısına Vali Yardımcısı Sedat Oktar, Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin ile birlikte bakır işlemeli tablo hediye etti. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Afrika Açılımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement