Türkiye'nin İlk Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli Hazır - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli Hazır

Türkiye\'nin İlk Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli Hazır

Son yıllarda Türkiye'nin en önemli sağlık sorunlarından biri olan uyuşturucu bağımlılığı konusunda harekete geçen Yeşilay, 20 ülkede yaptığı inceleme sonucunda ilk milli rehabilitasyon modelini geliştirdi.

07.09.2017 15:50  Güncelleme: 15:56

Türkiye'nin en önemli sağlık sorunlarından biri olan uyuşturucu bağımlılığı, Yeşilay'ı harekete geçirdi. Uyuşturucu ile mücadelede en önemli eksikliğin rehabilitasyon süreci olduğunu tespit eden Yeşilay, aralarında İngiltere, Belçika, Portekiz, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Afrika'nın da bulunduğu 20 ülkede yaptığı inceleme sonucunda Türkiye'nin ilk milli rehabilitasyon modelini geliştirdi.

Son yıllarda Türkiye'nin en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen uyuşturucu bağımlılığı,Yeşilay'ı harekete geçirdi. Uyuşturucu ile mücadelede en önemli eksikliğin rehabilitasyon süreci olduğunu belirleyen Yeşilay, dünyada rehabilitasyon anlamında öne çıkan İngiltere, Belçika, Portekiz, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Afrika gibi 5 kıtadan 20 ülkede yaptığı inceleme neticesinde Türkiye'nin ilk milli rehabilitasyon modelini geliştirdi. Hizmet sunumu, finansman,insan kaynağı, akreditasyonu ve denetimi içeren "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" için ilk aşamayı pilot uygulama oluşturuyor. Türkiye kültürüne uygun bir ekosistem olarak tasarlanan rehabilitasyon modeli ile mevcut yüksek nüks oranlarının azaltılması ve bağımlıların rehabilite edilerek sosyal hayata kazandırılmasını hedefleniyor.

SOSYAL HAYATA ENTEGRASYON

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, özellikle son yıllarda giderek artan uyuşturucu kullanımının, Türkiye'de en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirtti. Bu soruna etkin bir şekilde müdahale edebilmek için, bağımlıların tedavi sonrası sosyal hayata entegrasyonunun sağlanması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Tıbbi tedavi sonrası herhangi bir destek olmadan aynı sosyal çevreye dönen birey tekrar aynı ortama yani bağımlılık döngüsüne giriyor. Burada asıl çözülmesi gereken konu AMATEM ve ÇEMATEM'de maddeden arındıktan sonra kişiye psikolojik danışmanlık, terapi ve rehabilitasyon desteğinin verilmesi, kişinin yaşam becerilerini kazanması ve mesleki olarak donanımlandırılması, hayata tekrardan kazandırılması. Rehabilitasyon modelimiz de bunu amaçlıyor. Bu merkezlerle tedavi başarı oranı büyük oranda artacak. Uyuşturucu bağımlısının uçtan uca tedavisi ve sosyal hayata kazandırılması, ancak entegre çalışan bir ekosistemle mümkün" şeklinde konuştu. Pilot uygulaması başlayacak Yeşilay olarak dünyada rehabilitasyon anlamında öne çıkan aralarında İngiltere, Belçika, Portekiz,Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Afrika gibi ülkelerin de bulunduğu 5 kıtadan 20 ülkede incelemelerde bulunduklarını açıklayan Savaş Yılmaz, bu kapsamda rehabilitasyon merkezlerinin hizmet sunumunu, finansmanını, insan kaynağını, akreditasyonunu ve denetimini içeren bir model geliştirdiklerin bildirdi. Önümüzdeki aşama da bu modelin ilk pilot uygulamasını yapacaklarını açıklayan Savaş Yılmaz, bu modelin Türkiye'nin milli rehabilitasyon modeli olduğuna dikkat çekti.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Modelin devleti de ilgilendiren, yasal zemine bağlı bir tarafı olduğunu da ifade eden Yılmaz,

"Ekosistem dediğimiz şey aslında bir merkezin, bir uygulamanın çalışması ve yaşaması için gerekli bütün enstrümanlardır. Bu model de bir ekosistemdir. Bunun içinde mevzuat, ruhsatlandırma koşulları, finansman, ne tür teşviklerin verileceği, geri ödemesinin nasıl olacağı ve sürdürülebilir bir ekonomik modele nasıl kavuşturulacağı konuları var" dedi. İlgili bakanlıklarla birlikte geliştirilen ekosistemin uygulamaya konması için çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Yılmaz, "İnanıyoruz ki kamunun sahiplenmesi ile çok kısa sürede rehabilitasyon sistemini hayata geçirilecek" dedi.

"STK'LARIN ÖNÜ AÇILARAK CESARETLENDİRİLMELİ"

Gelişmiş ülkelerin bağımlılığın tedavisine yönelik geliştirilen hizmetler bakımından Türkiye'ye göre çok başarılı olduklarını vurgulayan Yılmaz, "Bu başarıda, elbette ki, tedavi sürecine STK'ları dahil etmelerinin etkisi büyük. STK'lar çok aktif rol oynuyorlar. Bu çok kritik bir konu. Türkiye'de bu sorunun çözümü noktasında başarı elde edilebilmesi için özellikle sivil toplum kuruluşlarının önünün açılarak, cesaretlendirilmeleri gerekiyor" dedi. Yılmaz, "Özellikle İngiltere bu konuda oldukça yol almış durumda. İngiltere'de hem merkezi devlet, hem yerel yönetim hem de sivil toplum kuruluşları bu süreçte çok önemli rol alıyor. Merkezi yönetim hem akreditasyon süreçlerini hem de finans kaynağını oluşturuyor. Bu kaynaklar belediyeler üzerinden STK'lara aktarılıyor.

Performans ise sürekli izleniyor" şeklinde konuştu.

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement