Ukrayna'daki Siyasi Kriz - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Siyasi Kriz

Ukrayna parlamentosunun bugünkü oturumunda sözlü tartışmalar yaşandı.

04.02.2014 14:10

Siyasi krizin devam ettiği Ukrayna'da, bugün düzenlenen parlamento genel kurulunda, hükümetteki Bölgeler Partisi milletvekilleri ile muhalif milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

Parlamentoda konuşan muhalefetteki "Udar" (Darbe) Partisi lideri Vitaliy Kliçko, milletvekillerini anayasal reformların yapılması ve 2004 yılı anayasasının geri getirilmesi için oy vermeye davet ederken, "Eğer biz böyleye yapmazsak, toplumda bir patlama yaşanabilir" diye konuştu.

Kliçko, ülkedeki siyasi krizin tek çözümünün anayasal reformlar olduğunu ifade ederek, bu krizden hükümetin sorumlu olduğunu ve bu sorunu yine hükümetin çözebileceğini vurguladı. Kliçko, anayasal reform ile devlet yönetimindeki yetkilerin yeniden dağılımı sayesinde, milletvekillerinin, sadece düğmeye basanlar olmaktan kurutularak karar verme merciine dönüşeceğini kaydetti.

Bazı siyasetçiler tarafından gündeme getirilen, ülkenin federal yapıya dönüştürülmesine karşı olduğunu vurgulayan Kliçko, ülkenin federalleştirilmesini, egemen devletin yok olma sürecine giden bir yol olarak nitelendirdi. Kliçko ayrıca, ülke genelinde çeşitli cephelerin oluşturulmasına da karşı olduğunu ifade ederek, suç unsurlarının devlet kurumlarıyla birleşmesini de istemediklerini dile getirdi.

-Svoboda partisi lideri Oleg Tyagnibok-

Muhalif "Svoboda" (Özgürlük) partisinin lideri Oleg Tyagnibok da Ukrayna'daki istikrarsızlığın Kremlin'in işine yaradığını iddia ederek, Kremlin'in Ukrayna'daki istikrarsızlıktan nasıl istifade edebileceği ve bu ülkeyi nasıl böleceğini düşündüğünü dile getirdi.

Tyagnibok, 2004 yılı anayasasına bir an önce dönülmesi ve cumhurbaşkanı, parlamento ve bakanlar kurulunun yetkilerinin değiştirilerek dengelenmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkedeki sosyal-siyasi krizin çözümü, ülkedeki olası iç savaşın önlenmesi için tüm imkanların kullanılması gerektiğini kaydeden Tyagnibok, meydanlardaki gösterilerin, halkın hükümete karşı bir protestosu olduğunu vurguladı. Tyagnibok, ülkedeki tehlikeli durumun gidişatının önlenmesi ve Ukrayna devletinin yok olmasının engellenmesi için, acilen anayasal reformların yapılması gerektiğini ifade ederek, protesto gösterilerinde tutuklananların herhangi bir şart olmaksınız salıverilmesi, Cumhuriyet Başsavcısı ile İçişleri Bakanının kaçırılan, işkence gören ve öldürülenlerle ilgili açılan soruşturmalarla ilgili raporlarının dinlenmesi ve suçluların cezalandırılması için Lahey Mahkemesine belgelerin hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

"Bölgeler" Partisi Parlamento Grup Başkanı Yefremov-

Hükümetteki Bölgeler Partisinin parlamentodaki grup başkanı Aleksandr Yefremov da muhalefeti görüşme masasına davet ederken, parlamentonun bugünkü oturumunda bir müzakere grubunun oluşturulması gerektiğini önerdi ve muhalefeti, ülkedeki krizin çözümü için cumhurbaşkanının daha önce sunduğu teklifi reddetmemeye çağırdı.

Yefremov, muhalefete tüm kırgınlıkları unutarak, ülkedeki krizden çıkma yollarının aranması gerektiğini ifade ederken, hakimiyeti güçle ele geçirmenin bir provokasyon olacağını ve devletin çöküşüne yol açabileceğini söyledi. Yefremov ayrıca, parlamentonun bir sonraki toplantısının provokatörlerin bir senaryosu olmayacağına inandığını ifade etti.

Muhalefetin, Avrupalı parlamenterleri siyasi krizin çözümü için ülkeye davet etmesini eleştiren Yefremov, yabancı siyasetçilerin ülkedeki siyasi krizin çözümü için davet edilmesinin, ülkedeki siyasetçilerin bağımsız olmadığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Yefremov, "Biz, egemen ve müstakil devletiz diye gurur duyuyoruz. Oysa biz, ne egemen, ne de müstakiliz, çünkü, mevcut sorunları kendi başımıza çözme ve müstakil karar alma durumunda değiliz" dedi.

Kendilerini vatansever olarak gösteren siyasi güçlerin, Batılı eksperler ve siyasetçilerle istişarelerde bulunmasından utanç duymaları gerektiğini ifade eden Yefremov, yabancı eksperlerle istişarelerde bulunmanın her zaman ülkenin yararına olmayabileceğini dile getirdi.

Parlamento oturumunun başında, muhalif milletvekillerinin toplantıya davet edilen kabine üyelerine "katil" diye bağırmalarının ardından, Başbakana vekalet eden Sergey Arbuzov başkanlığındaki kabine üyeleri salonu terk etmişti. Bir milletvekilinin, konuşmasını Rusça olarak yapmasına da muhalif milletvekilleri tepki göstermişti. - Kiev

Ukrayna\'daki Siyasi Kriz
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Siyasi Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement