Usta Kadınlar - Son Dakika
Güncel

Usta Kadınlar

Usta Kadınlar

Samsun'da kadınlara yönelik düzenlenen "Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu"nu başarıyla tamamlayarak ustalık belgelerini alan kadınlar mesleklerini icra etmeye başladılar."Usta kadınlar" ilk işlerinde bir otelin karo fayans döşeme...

07.03.2013 13:24

Samsun'da kadınlara yönelik düzenlenen "Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu"nu başarıyla tamamlayarak ustalık belgelerini alan kadınlar mesleklerini icra etmeye başladılar. "Usta kadınlar" ilk işlerinde bir otelin karo fayans döşeme işini yapıyorlar.

Samsun'da Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu, İŞKUR, Canik Halk Eğitim Merkezi ve Simpa Ticaret iş birliği ile kadınlara yönelik Türkiye'de ilk kez, "Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu" açıldı. 760 saatlik pratik ve teorik eğitim alan kadınlar kursu başarıyla tamamlayarak ustalık belgelerini aldılar. İlk işyerini de alan "usta kadınlar", bir otelin karo fayans döşemelerini yapmaya başladılar.

İlk işi aldıkları için mutlu olduğunu belirten 46 yaşındaki Emine Keskin, "5 ay süren kursumuzun sonunda belgelerimizi aldık. Şu anda da ilk işimize başladık. Erkek ustalarla beraber çalışıyoruz. İlk gün çok zorlandık ve yadırgandık ama daha sonradan gayet uyumlu çalışıyoruz. Erkek ustalar da bize 'ustam' diye sesleniyorlar" dedi.

39 yaşındaki Seyhan Bozkır ise, "Eğitimimizi tamamladıktan sonra ilk işimizi aldık. Çok heyecanlıyız. Önceleri bizi merak edip, yaptığımız işe bakanlar çok olurdu. Sonradan 'bunlar gerçekten iyi iş yapıyorlar' dediler ve gelen gidenimiz azaldı. Sonra bize 'usta' demeye başladılar. Şu anda tek başına bir işe girip yapabilirim. Bu iş çok hoşuma gitti. Hatta erkeklerin yaptığı başka işleri de merak edip öğrenmek istiyorum" diye konuştu.

İlk başlarda erkeklerin kendilerini yadırgadıklarını ifade eden 38 yaşındaki Selma Kibar, "İlk zamanlar erkekler, 'evde oturun, ne işiniz var, abla' diye söylediler. Ama birkaç gün içinde onlar da bize alışıp 'ustam' diyerek malzeme alışverişi yapmaya başladık. Artık bizi yadırgamıyorlar, işimiz güzel gidiyor" şeklinde konuştu.

Yaptıkları işleri merak edip görmek isteyenin çok olduğunu kaydeden 38 yaşındaki Nesibe Yıldırım, "Biz bu işe ilk başladığımız zaman çok yadırgandık ve 'erkeklerin işine kadınlar uzandı' diye büyük tepkiler aldık. İlk önce biz de tepki gösterdik ama sonradan alıştık. Avrupa'da böyle bir şey yok. Çünkü Avrupa'da kadınlar çalışıyor. Ama bizde ilk defa olduğu için bizde onların tepkilerine alıştık. Daha sonra da onlar bize alıştılar. Şu anda gayet güzel işlerimiz çıkmaya başladı. 40 yıllık ustalar gelip bizim işlerimizi kontrol ederek beğeniyorlar. Sanki burada fayans döşemiyoruz da sergi açmışız gibi çok yoğun görmek isteyenler var" şeklinde konuştu.

"Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu"nu düzenleyen eski Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, kadın ustalarıyla gurur duyduğunu belirterek, "760 saatlik, yaklaşık 5 - 6 aya denk gelen bir eğitim sonunda artık kendi ayakları üzerinde durabilecek noktaya geldiler. İlk işlerini aldılar. İlk iş konusunda çok şanslılar. Bu konuda kendi ilimizdeki Samsunlu iş adamlarımıza teşekkür ediyoruz. Çünkü onlara güvendiler ve onlara bu hakkı verdiler. Şu anda bir otelin karo fayans tadilat işlerini yapıyorlar. Bu konuda artık kadınlarımız ayaklarının üzerinde durmaları bizi yaptığımız bütün çabaların meyvesi olarak görüyorum. Onlarla gurur duyuyoruz. Onların sayısalı şu anda 15'lerde ama Türkiye genelinde 70-80'lere ulaştığını biliyoruz. 1 sene sonra da sayılarının 300-400'lere ulaşacağını biliyorum" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Usta Kadınlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement