Yağışlar Azalmasına Rağmen Barajlarda Doluluk Oranı Fazla - Son Dakika
Güncel

Yağışlar Azalmasına Rağmen Barajlarda Doluluk Oranı Fazla

Yağışlar Azalmasına Rağmen Barajlarda Doluluk Oranı Fazla

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, son verilere göre Türkiye'de 2014'te yağışlarda azalma yaşandığını belirterek, "2014'te yüzde 28 yağış azalması olmasına karşın barajlarımızda depolanmış olan su miktarında 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 25 fazlalık var" dedi.

04.02.2014 14:35

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, son verilere göre Türkiye'de 2014'te yağışlarda azalma yaşandığını belirterek, "2014'te yüzde 28 yağış azalması olmasına karşın barajlarımızda depolanmış olan su miktarında 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 25 fazlalık var" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ilk kuraklık yönetim planı "Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanması Projesi"nin açılış toplantısı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça'nın katılımıyla Ankara'da gerçekleşti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantıya ilgili bakanlığın kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bazı bakanlık, üniversite ve STK temsilcileri katıldı.

-"KURAKLIĞA KARŞI ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ"-

Müsteşarı Akca toplantıda yaptığı konuşmada, havza koruma eylem planlarına 2007 yılından beri başlanıldığını anımsatarak, "Bu planların nehir havza planlarına dönüştürülerek suyun havza bazında planlanması, korunması, kuraklıklar ve taşkınlar gibi ekstrem durumlarda yönetilmesi konusunda havza bazında örgütlenerek, paydaşların aktif katılmaları hususunda mesafeler aldık. Bugünde kuraklığa karşı önemli bir adım atıyoruz" dedi.

-"2014 SU YILINDAKİ YAĞIŞLARDA AZALMA VAR"-

Bu yılın biraz daha ön planda olduğunu, çünkü 2013-2014'ün kurak bir yıl olarak geçtiğini belirten Akca kuraklığın hemen hemen 7 yılda bir karşılaşılan bir olgu olduğunu vurguladı. Bu yıl yaşanan kuraklığın en son 2007 yılında yaşanan kuraklığa eşdeğer hatta ondan biraz daha şiddetli bir kuraklık olduğunun altını çizen Akca "Bunu su yılının verilerine göre söylüyorum. 2007'ye göre 2014 su yılındaki yağışlarda yüzde 28 bir azalma var. Bunun yaşanması bölgeden bölgeye değişiklik gösterebiliyor. Bu projenin yapıldığı Konya Havzası'nda bu kuraklıklardan nasibini daha fazla alacağa benziyor. Şu anki verilere göre İç Anadolu Bölgesinde yüzde 60-65 civarında bir yağış azalması var. Tabi bütün bunlar bize kuraklık dönemimde su yönetimini nasıl yapacağımızı şimdiden düşünmemizi ve tedbir almamızı söylüyor. Bu konuda şimdiye kadar sistemli bir çalışma yapılarak henüz yönetim araçları geliştirilmemiş olsa bile karşılaşacağımız sıkıntıları görüp özellikle bir aydır bakanlığımızda sıkı bir çalışma yaptık yapmaya da devam ediyoruz" dedi.

-"YAĞIŞ AZALMASI OLMASINA RAĞMEN DEPOLANMIŞ SU MİKTARIMIZ FAZLA"-

"Son verilere göre Türkiye' de 2014'te yüzde 28 yağış azalması olmasına karşın barajlarımızda depolanmış olan su miktarında 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 25 fazlalık var" diyen Akca şunları kaydetti:

"Bu bizim için çok önemli bir gösterge ve kendimizi daha da güvende hissetmemize yol açıyor. Bu durumun sebebi ise 2007 yılından beri baraj sayısında ve kapasitesinde meydana gelen artıştır. 2007 yılının aynı döneminde barajlarımızda yaklaşık 104 milyar metreküp su var iken bu yıl yüzde 28'lik yağış azalmasına rağmen şu anda yaklaşık 120 milyar metreküp su var. Geçen 7 yılda tabi ki talepte de artış olacaktır. Sonuç olarak yağış azalmasına rağmen 2007 yılında olduğu kadar su sıkıntısı yaşamayacağız."

-"BÜYÜK İLLERDE İÇME SUYU SIKINTISI OLMAYACAK"-

Önümüzdeki meteorolojik tahminlere göre yağışlar genellikle uzun dönem ortalamaları seviyesinde beklendiğini de ifade eden Müsteşar Akca, en kritik dönem olan yaz döneminde bir-iki il dışında hiçbir ilde içme suyu sıkıntısı yaşanmayacağını vurguladı. Akca, özellikle büyük illerde içme suyu sıkıntısı olmayacağını ve gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

-"KONYA HAVZASI SU KAYNAKLARI AÇISINDAN EN SIKINTILI BÖLGE"-

Hazırlanan projede Konya Havzası'nın seçilmesinin o bölgenin su kaynakları açısından en sıkıntılı bölge olmasından kaynaklandığını vurgulayan Müsteşar Akca şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye ortalamasının çok altında 150 mm'ye kadar yağış düşüyor. Diğer taraftan Konya Ovası ciddi bir tarım potansiyeli olan bölge konumunda. Konya büyük bir şehir etrafında gelişen sanayiler var bu da ciddi bir su talebi doğuruyor. Konya"da ciddi bir su açığı ortaya çıkıyor. Su ihtiyacı yılda 15 milyar metreküp olan Konya Havzası'nda hizmete verilen su miktarı yaklaşık 5 milyar metreküp civarında dolayısı ile ciddi bir su açığı var. Biz bu açığın kapatılması için Mavi Tünel ile Konya Ovası'na yaklaşık yıllık 400 milyon metreküp suyu aktarıyoruz. Fakat anlaşılacağı gibi bu su oranın ihtiyacını hala karşılamaktan çok uzak. O zaman su yönetiminde sadece arz yönetiminin yani su kaynaklarını hizmete sunmanın yetersiz kaldığını bunun yanı sıra su kaynaklarının ihtiyaca en uygun şekilde kullanılması gerekiyor. Bunların dışında atık suların ileri derecede arıtılarak geri kazanılması başta tarımsal sulama olmak üzere çeşitli şekilde kullanılması bu tedbirlerin başında geliyor. Bunların ötesinde de suyun verimli ve etkili kullanılması Konya havzası için kaçınılmaz bir tedbir. Biz bu noktada özellikle Konya'da ki sulama şebekelerini rehabilite ederek su kaçaklarını önlediğimiz gibi açık su kanallarını kapalı su sistemleri haline getirerek vahşi sulanma sistemlerini yağmurlama ve damlama sistemlerine çeviriyoruz."

-"GÜNÜ KURTARMAYI DEĞİL YARINI PLANLAMAK ZORUNDAYIZ"-

Başta Konya Ovası olmak üzere kontrolsüz su kullanımının önlenerek yeraltı suyu kullanımından yapılan sulamaların ölçülmesi ve kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Akca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Konya Havzası için gerekli olan bir durum ve kuyulara ölçüm sistemi kurulmasını öngördük. Bu ölçüm sistemini tarımsal sulama için yeraltı suyu bakımından sıkıntı olan bölgelerde uygulama kararı aldık. Sanayi kullanımında su kuyularına ölçüm sisteminin Türkiye genelinde takılması gerekiyor. Tarımsal sulama için sadece iki kritik havzayı Konya Havzası ve Ergene Havzası ele alıyoruz. Burada şunu açıklamakta fayda var biz sadece ölçmek istiyoruz. Çiftçinin suyunu kesecek değiliz. Ölçerek öncelikle ne kadar su kullanıldığını bilmeliyiz. Konya Havzası için yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızı biliyoruz fakat ne kadar tükettiğimizi bilemiyoruz. Bu yüzden de orada bir bütçe yapmamız ve orayı yönetmemiz mümkün değil. Bu ölçüm sistemleri basına da yansıdığı gibi çok da pahalı değil. Bunu en ucuz şekilde yapmak için arkadaşlarımız gerekli tedbirleri alıyorlar. Bunun içinde kamuoyundan, toplumdan, çiftçilerimizden destek istiyoruz. Çünkü bu bizim kaynağımız ve bu kaynaklar sonsuz değil. Bilinçsiz şekilde kullanamaya devam edilirse önümüzdeki beş on yıl içinde kullanacak su bulamayız. Biz günü kurtarmayı değil yarını da planlamak zorundayız. Bunun için bu ölçüm sistemlerini takmamız gerekiyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yağışlar Azalmasına Rağmen Barajlarda Doluluk Oranı Fazla - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement