"Yemen-Türkiye 1. Acil Tıp Kongresi" - Son Dakika
Güncel

"Yemen-Türkiye 1. Acil Tıp Kongresi"

"Yemen-Türkiye 1. Acil Tıp Kongresi"

Yemen'de Yeryüzü Doktorları ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Sana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen kongre başladı.

17.12.2013 13:16  Güncelleme: 13:13

Yemen'in başkenti Sana'da "Yemen- Türkiye 1. Acil Tıp ve Travma Kongresi" düzenlendi.

Sana'daki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki kongrenin açılışına Yemen Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Nasır Abdullah, Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, Sana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Hamit Aklan ile Üniversitenin Yönetim Kurulu Başkanı Sinan ebu-Lohum katıldı.

İki ülke arasındaki tarihi bağlar ve kardeşliğe vurgu yapılan açılış konuşmalarında sağlık alanındaki tecrübe alışverişlerinin önemine değinildi. Açılış konuşmalarının ardından kongreye katkıda bulunanlara plaket takdim edildi.

" Arap Baharı'nda acil ve travmatik müdahale açığı"

İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi ve kongre başkanı Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arap Baharı"nın etkisiyle değişim süreci yaşayan bölge ülkelerinde "acil ve travmatik müdahale" eksikliği yaşandığının ortaya çıktığını söyledi.

Yemen'de de benzer sorunun görüldüğünü dile getiren Alimoğlu, "Yemenli meslektaşlarımız ve hastaneler aslında yeterli donanım ve techizata sahip. Ancak operasyonel manada yaşanan bir takım tecrübe eksiklikleri var. 2011 yılında yaşanan iç karışıklıklarda da görülmüştür ki bir çok Yemenli yaralı acil ve travmatik operasyonlara ihtiyaç duymuş. Bu bağlamda biz hem Yeryüzü Doktorları olarak hem de Sağlık Bakanlığımızın bazı faaliyetleriyle Yemenli kardeşlerimizin bu ihtiyaçlarını gidermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kongreyle Yemenli akademisyen ve doktorlarla karşılıklı tecrübe alışverişi yapmayı hedeflediklerini anlatan Alimoğlu, geçmişte yapılan uygulamalarda Yemenli yaralıların tedavisi için gerek Türkiye'de gerekse Yemen'de hem sivil toplumun hem de Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın programlar düzenlediğini kaydetti.

Türkiye'nin sağlık alanındaki tecrübelerine değinen Alimoğlu, Yemen'de "Türkiye Tecrübesi"ne büyük bir önem verildiğini ifade etti.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Okur ise iki ülke arasındaki tarihi bağlara ve kardeşliği hatırlatarak bu gibi kongre ve tecrübe paylaşımlarının "Türkiye'nin Yemenli kardeşlerine bir borcu" olduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Çorman

Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Çorman da iki ülke arasında son yıllarda artan ilişkilere dikkati çekerek, sağlık sektörünün bu ilişkilerde "lokomotif" görevi üstlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sağlık alanı Türkiye ile Yemen ilişkilerinde çok önemli bir yer tutuyor. Sağlık konusunda Yemen'de sistemin bir çok eksiklikleri var. Türkiye'de de yakın zamana kadar biz de benzer sorunları yaşadık ama dünyada dikkati çeken değerli bir sağlık reformundan geçti Türkiye. Türkiye olarak bu tecrübe ve bilgi birikimimizi Yemen'le paylaşmak için bu kongreyi düzenledik."

Çorman, 16 kişilik bir heyetle Yemen'e gelen Türk öğretim görevlileri ve doktorlar vasıtasıyla bu bilgi birikiminin aktarılacağını vurgulayarak, "Yeryüzü Doktorları ve birçok değerli üniversitemizin katkılarıyla bu kongreye ev sahipliği yapan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne de teşekkür ediyorum" dedi.

Yeryüzü Doktorları Derneği ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Sana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde düzenlenenve 19 Aralık Perşembe gününe kadar devam edecek kongrede "Acil tıp ve travma" konulu oturumlar yapılacak. - Sana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Yemen-Türkiye 1. Acil Tıp Kongresi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement