Yozgat'ta Çiftçiyi Dolu Vurdu - Son Dakika
Güncel

Yozgat'ta Çiftçiyi Dolu Vurdu

Yozgat\'ta Çiftçiyi Dolu Vurdu

Son Bir Haftadır Etkili Olan Yağmur ve Dolu, Hasat İçin Hazırlanan Çiftçilerin Hayallerini Yıktı. Sarıkaya İlçesine Bağlı 26 Köyde Etkili Olan Dolu Yağışı Çiftçilerden Önce Tarlaları Biçti. Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Tekin, Ôdolu Yağışı 26 Köyümüzde Yaklaşık 100 Bin Dekar Ekili Alanı Yüzde 70 ile Yüzde 100 Oranında Yok Etti" Dedi.

30.06.2010 14:49

Son bir haftadır etkili olan yağmur ve dolu, hasat için hazırlanan çiftçilerin hayallerini yıktı. Sarıkaya ilçesine bağlı 26 köyde etkili olan dolu yağışı çiftçilerden önce tarlaları biçti. Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Tekin, ôDolu yağışı 26 köyümüzde yaklaşık 100 bin dekar ekili alanı yüzde 70 ile yüzde 100 oranında yok etti" dedi.

YOZGAT il genelinde son bir haftadır etkili olan yağmur ve dolu, hasat için hazırlanan çiftçilerin hayallerini yıktı. Sarıkaya ilçesine bağlı 26 köyde etkili olan dolu yağışı çiftçilerden önce tarlaları biçti. Ekili alanlar çeltik tarlasına dönüşürken, 26 köyde dolu nedeniyle ekili alanlar hasat yapılamaz hale geldi.

MUHTAR YILDIZ, BÖYLE AFET 55 YIL ÖNCE OLMUŞTU

Son bir hafta şiddetli olarak devam eden yağışlar nedeniyle Yozgat- Sivas karayolu üzerinde su birikintileri araçların geçişini engellerken, Sarıkaya ilçesinde hububat ekili alanlar sel suları altında kaldı. İlçe girişinde bulunan tarlalarda bir metre derinlikte göller oluştu, tarlalar çeltik tarlası görünümünü aldı. Sarıkaya'ya bağlı 26 köyde 2 gün aralıklarla etkili olan dolu yağışı nedeniyle 100 bin dekar ekili alan hasar gördü. Sarıkaya'nın Kadıgüllü Köyü Muhtarı Ebubekir Yıldız, 9 bin dekar hububat ekili alanın tamamının tahrip olduğunu belirtirken, ôHasada hazırlanıyorduk, 9 bin dönüm alanda 9 metrekare yerimiz kalmadı. Çiftçilerimiz parasal açıdan sorunlar yaşadığı için sigorta da yaptıramadılar. 300 haneli köyde sadece ben arazimin 100 dönümünü sigortalatmıştım. Böyle bir afet 55 yıl önce olmuş. Bizler hatırlamıyoruz, ama büyüklerimiz anlatıyorlar" dedi.

BORÇLARIMIZI ÖDEYEMEZ OLDUK

Ürkütlü köyü çiftçilerinden Celalettin Özmen ise tarlasında numunelik dahi başak kalmadığını ifade ederken, ôher şeyimizi bu seneki hasada bağlamıştık. İki çocuk okutuyorum, Bağ-Kur primlerini dahi ödeyemiyorum. Ziraat Bankasına, Başak Kart'a, Tarım Kredi kooperatifi'ne borcumuz var. Çiftçinin yüzde 70'i de bu şekilde borçlu.Tarlalarımızda ottan başka bir şey kalmadı" diye konuştu.

BORÇLARIN ERTELENMESİNİ BEKLİYORUZ

Dolu yağışından zarar gören köylerde incelemelerde bulunan Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Tekin, 26 köyde yaklaşık 100 bin dekar alanın büyük hasar gördüğünü tesbit ettiklerini belirtti. Tekin, ôBu köylerimizin bir çoğunda çiftçilerimiz hiç hasat yapamayacaklar. Sadece hububat ekili alanlar değil, nohut, mercimek, ayçiçeği ve pancar gibi bütün ürünler zarar gördü. Zarar gören çiftçilerimizin devlete olan borçlarının ertelenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yozgat'ta Çiftçiyi Dolu Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement