Zeyniler Kabristanı Özgün Kimliğine Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Zeyniler Kabristanı Özgün Kimliğine Kavuştu

Zeyniler Kabristanı Özgün Kimliğine Kavuştu

Büyükşehir Belediyesi tarafından, Zeyniler Kabristanı düzenlenerek, orijinal güzelliğine kavuştu.

18.06.2012 08:51

Büyükşehir Belediyesi tarafından, Bursa'nın manevi kimliğini oluşturan önemli şahsiyetlerin mezar taşlarının restore edildiği çalışmalar kapsamında Zeyniler Kabristanı düzenlenerek, orijinal güzelliğine kavuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ile birlikte Zeyniler Kabristanı'nı ziyaret ederek, Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Danışmanı ve ArGe Şube Müdürü Aziz Elbas'tan çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'nın tüm tarihi kimliğini ortaya çıkardığına işaret eden Başkan Altepe, " Osmanlı'ya 130 yıl başkentlik yapan, bu yıllara damgasını vuran Bursa'da, son 8 – 10 yılda medeniyetin izlerini ayağa kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Osmanlı'nın ilk 6 padişahına ev sahipliği yapan Bursa'da 93 ayrı hazire alanında tarihe tanıklık eden izleri ortaya çıkarıyoruz" dedi.

Kentin 93 farklı noktasında yaklaşık bin 100 mezar taşının arkeolog ve sanat tarihçileri tarafından temizlenip, restore edildiğini ve güvenli bir şekilde yerine konulduğunu hatırlatan Başkan Altepe, çalışmaların Yeşil Türbe bahçesindeki hazire alanında bulunan mezar taşlarının restorasyon ve düzenlemesiyle başlandığını, bu kapsamda Zeyniler Kabristanı'nın da restore edildiğini belirtti.

Bu çalışmaların hazire alanlarının ziyaretini de kolaylaştıracağına değinen Başkan Altepe, "Zeyniler Kabristanı'nda Bursa'nın kültüründe önemli olan zatların mezarları bulunuyor. Burası çalışmalardan önce darmadağın bir haldeydi. Restorasyon çalışmalarıyla yeniden düzenlendi. Ruhani şehir Bursa'da Zeyniler Kabristanı, ecdada ve bu kente yakışır bir hale geldi. Fatih'in hocası, İstanbul'un ikinci kadısı Molla Hüsrev'in de mezarı burada bulunuyor" diye konuştu.

Başkan Altepe, çalışmaların danışmanlığını yürüten Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Yavaş ile Tarihi ve Kültürel Miras çalışma ekibini de özverili çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Yoğun çalışmalar tarihe ışık tutacak

Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Danışmanı ve ArGe Şube Müdürü Aziz Elbas da Bursa'nın önemli ilim ve devlet adamlarının mezarlarının bulunduğu Zeyniler Kabristanı'nda çalışmalardan önce yüzde 70'e yakın mezarın toprak altında olduğunu ifade etti. Bazı kaynaklara göre 400 bazılarına göre de 250'yi aşkın zatın mezarının burada bulunduğunu anlatan Elbas, yüzey temizleme ve araştırma çalışmalarının yapılmasıyla Zeyniler Kabristanı'nın bugünkü halini aldığını dile getirdi.

Öte yandan Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Yavaş ise mezar taşlarının düzenlenerek geleceğe aktarılmasının önemine dikkat çekti. Çalışmaların oldukça profesyonel bir ekip tarafından yürütüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Yavaş, "Bu, çok geniş spektrumlu bir çalışma. Şairlerin, hattatların ve taş ustalarının hünerlerini gösterdiği tarihi vesikalardır, mezar taşları. Çalışmalar sırasında, bazı eksik olduğunu düşündüğümüz mezar taşlarını bulabileceğiz. Yeni taşlar bulundukça ve mevcutlar analiz edildikçe, Bursa tarihine ışık tutacak yeni bilgilere de ulaşılıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Zeyniler Kabristanı Özgün Kimliğine Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement