2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler devam ediyor CHP'li Ayaydın: "Zorunlu askerlik aşamalı olarak azaltılmalı, profesyonel orduya geçilmeli" MHP'li Akçay: "Darbelerle mücadele söylemi altında asıl darbeyi siz yaptınız, sonra kumpas dediniz"

13.11.2014 15:27

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, zorunlu askerlik uygulamasının aşamalı olarak azaltılması ve profesyonel ordu sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Bütçe üzerine söz alan Ayaydın, zorunlu askerliğin aşamalı olarak azaltılması, profesyonel orduya geçilmesi gerektiğini ifade etti. Dünyada, savunma alanında artık insan gücüne ihtiyacın azaldığına işaret eden Ayaydın, bir çok ülkenin gönüllü profesyonel askerlik sistemine geçtiğini kaydetti.

Zorunlu askerlik sistemi uygulayan ülkelerin de askerlik süresini azalttığını belirten Ayaydın, Türkiye'nin de artık bu konuda çağı yakalaması gerektiğini söyledi.

Astsubayların, istifa ve intihar olayları ile gündeme geldiğini belirten Ayaydın, TSK'da özlük hakları ve çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Ayaydın ayrıca, bedelli askerlik konusunda bir çok gencin ümitlendirildiğini, bu nedenle hükümetin artık bu konuda net bir açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ordunun sindirildiği, kışlaya hapsedildiği bir ortamda Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğünü söyledi. Günal, "Ordunun görevlerini yapması, siyasete karışmaması başka bir şey, görev yapamaz hale getirilmesi başka bir şey" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, nüfus yoğunluğu çok olan ordunun güçlü ordu anlamına gelmediğini belirterek, "Öyle olsaydı Çin herkesi yenerdi" dedi.

TSK'dan 463 subayın "darbeci" diye hapis yattığını, şimdi yeniden yargılamaların başladığını belirten Kaplan, "İktidarınız sonra buna 'kumpas' dedi. Peki kim kurdu bu kumpası? Hükümetinizin paralelle hiç mi ortaklığı olmadı bu dönemde?" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, iktidarın TSK ile ilgili nasıl bir projesi olduğunu bilemediklerini, bu konuda bir netlik olmadığını söyledi.

Jandarmanın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasının planlandığını belirten Kuşoğlu, "Buradan başlayarak TSK'yı yeniden mi dizayn etmek istiyorsunuz? TSK'ye ele geçirmek, burayı iktidarın bir kurumu yapmak mı istiyorsunuz? İktidara yakın gördüğünüz kişilerle doldurmak mı istiyorsunuz? Faaliyetleriniz bunu gösteriyor" diye konuştu.

Kuşoğlu ayrıca, Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu patlamayla ilgili soruşturmada gelinen son aşamayı sordu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, askerin kendini savunamaz, bayrağı koruyamaz hale getirildiğini ileri sürerek, şunları söyledi:

"Yıllarca askeri kötülediniz. 'İyi ki bunlarla savaşa girmemişiz' dediniz. Şehide 'kelle' dediniz. Darbelerle mücadele söylemi altında asıl darbeyi siz yaptınız, sonra kumpas dediniz. Nice subay, astsubay ailelerini perişan ettiniz. Jandarma üzerinde yapmak istedikleriniz de yanlıştır. Bunlar zaten İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışıyor. Atama ve sicil işlemlerini de İçişleri Bakanlığı'na bağlamak istemekle ne yapmaya çalışıyorsunuz."

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, TSK 'nın bütçesi görüşülürken bu kurumun en üst yetkilisinin de toplantıda olması gerektiğini belirterek, "Bu, demokrasinin gereğidir. Gerçi bu iktidar şerefli Türk subaylarının içeri tıkılmasına vesile olan, 'Balyoz' diye uydurmaca olduğu şimdi ortaya çıkan davanın savcılığını üstlendiği için, o subaylar nasıl olup yanınıza oturacak, bunu bilemiyorum" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, IŞİD'in elinde Makina ve Kimya Endüstrisi damgalı mühimmat olduğuna yönelik haberler yayımlandığını anımsatarak, "Bu militanlara biz bu mühimmatları hangi kaynaktan, nasıl gönderdik? Türkiye'nin güvenliği, diğer komşu ülkelerinin içişlerine müdahale ederek mi sağlanacak, yoksa barışla mı sağlanacak?" dedi.

Bütçe üzerinde görüşmeler devam ediyor. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement