2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan muharip gazilere verilen şeref aylığında farklı uygulamaların olduğunu belirterek, "Gazilerimiz bundan şikayetçi.

17.11.2016 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan muharip gazilere verilen şeref aylığında farklı uygulamaların olduğunu belirterek, "Gazilerimiz bundan şikayetçi. Bunun tüm muharip gaziler için asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyorlar." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, görüşmeler sırasında söz alarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin "darbe yapıyor" olmasının Türkiye demokrasisi açısından bir felaket olduğunu ancak darbe girişiminin arkasında birilerinin olmasının ise çok daha büyük bir felaket olduğunu vurguladı.

Genelkurmay Başkanlığının teşkilat yapısına ilişkin yapılan düzenlemelerin yeterli olmayacağını dile getiren Kuşoğlu, şöyle devam etti:

"Genelkurmay Başkanının, silahlı kuvvetlerin istihbarat, harekat, eğitim, teşkilat konularında sadece savaşa yönelik yetkili olması yeterli olmayacaktır. Bu yaptığınız düzenleme dünyada hiçbir orduda yok. Bunun darbeyi önleyeceğini de zannetmiyorum. Böyle bir teşkilatlanma sonuç olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin varlığını, niçin kurulduğunu bir anlamda da inkar etmektir."

Askeri birliklerin şehir dışına taşınmasını eleştiren Kuşoğlu, "Mürted'i nereye taşıyacaksınız, nereye taşıyacağız bunu? Evet, Mürted Ankara'nın çok yakınında ama Diyarbakır'dan bir F-16'nın Ankara'ya gelmesi 12-13 dakika." dedi.

-"Masumla su taşıyanı ayırmamız lazım"

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratan bir süreçten sonra bütçenin görüşüldüğünü belirtti.

15 Temmuz darbe girişiminin toplumda önemli travmalara neden olduğunu vurgulayan Durmaz, hükümetin, bu konuda kısa, orta ve uzun vadede kamuoyunu rahatlatacak bir planlamasının olmadığını savundu.

Durmaz, "Gelinen noktada mağdur olan da var, ülkemizde kara leke gibi oluşan 15 Temmuz darbe girişimine su taşıyanlar da var. Ama masumla su taşıyanların çok kriterlerinin ayırt edilip ciddi inceleme noktasında muhatabın olmadığı da bir gerçek." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 15 Temmuz'da bir terör örgütünün ordunun stratejik merkezini ele geçirerek her şeyi felç ettiğini bildirdi.

Bekaroğlu, ardından yapılan düzenlemelerle kontrol mekanizmasının sivilleştirildiğini belirterek, "Şimdi, 'Bu gücü biz kontrol ederiz. Seçilmişler kontrol eder' diyorsunuz. Orduyu sivil otoriteye bağlıyorsunuz. Peki sizi kim kontrol edecek?" diye sordu.

Seçilmişlerin de denetlenmesi bunun demokrasinin gereği olduğunu belirten Bekaroğlu, "Sivilleşme demokratik denetim mekanizmalarıyla tamamlanmazsa sürekli itiraz olacak" görüşünü savundu.

-"Somun ekmeklerini torbaya koyarak trene binen askerler..."

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Çankırı'dan trenle Silopi'ye sevk edilen askerlerin görüntüsünü izlediğini, bu görüntünün kendisini çok etkilediğini aktardı.

Tamaylıgil, "Bu çocuklarımızın, somun ekmeklerini torbalara koyarak trene binen askerlerimizin görüntüsü benim içimi acıttı. Bizim askerlerimize en iyi şartları vermemiz lazım." ifadesini kullandı.

-"Böyle bir yanlış nasıl yapıldı, anlamak mümkün değil"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Peygamber Ocağı olarak bilinen Türk Silahlı Kuvvetlerinin yıpratılmasına, gücünün, kuvvetinin azaltılmasına asla müsade edilmemesini istedi.

Kalaycı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında suçlu ve suçsuz ayrımının da en hızlı şekilde yapılmasını, suçsuz olduğu belirlenenlerin görevlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini belirtti.

15 Temmuz şehit ve gazileriyle ilgili yapılan düzenlemeyle ilgili de konuşan Kalaycı, şehit ve gaziler arasında bir ayrım yapılmasının kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Kalaycı, şu görüşlere yer verdi:

"15 Temmuz'da şehit düşen, malül olanlarla, terörle mücadelede şehit düşenlere, malül olanlara ödenen tazminatlar arasında çok büyük farklar var. Cudi Dağında şehit düşen asker Mehmet ile 15 Temmuz'da Ankara'da şehit düşen Mehmet arasında bir fark mı var? Biz Türk milleti olarak onları yüce makama, Peygamber Efendi'mize komşu diye uğurlama anlayışına sahibiz. Böyle bir yanlış nasıl yapıldı, anlamak mümkün değil."

-"Savunma sanayinin geldiği noktadan gurur duyuyorum"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, savunma sanayinin geldiği noktadan bir Türk vatandaşı olarak gurur duyduğunu söyledi.

Kimsenin savaştan yana olmadığını ancak savunma sanayinde güçlü bir noktada olunmasının önemine işaret eden Çaturoğlu, konuşmasında muharip gazilerin sorunlarına da değindi.

Çaturoğlu, "İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan muharip gazilere verilen şeref aylığında farklı uygulamaların olduğundan şikayetçi gazilerimiz. Bunun ortadan kaldırılmasını talep ediyorlar. Bunun tüm muharip gaziler için asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyorlar." diye konuştu.

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Türkiye'nin çevresindeki tüm karışıklıklara rağmen, bölgesinin barış adası ve istikrar merkezi olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Türk ordusunun uzun süredir PKK, DEAŞ ve en az onlar kadar tehlikeli FETÖ ile mücadeleyi kararlılık ve başarı ile sürdürdüğünü vurgulayan Kavaklıoğlu, savunma sanayinin önemine işaret etti.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, girişimin 80 milyonun kararlı duruşuyla engellendiğini söyledi.

Vatandaşların her şeyi göze alarak darbeyi engellemek için sokaklara çıktıklarına dikkati çeken Gizligider, "Albayraklarla sokağa çıktık. Eşlerimizle, çocuklarımızla vedalaştık. Bundan sonrası Allah'a kalmış dedik. Ama bir daha buna cesaret eden olursa, sadece albayraklarla çıkmayız." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement