30. Uluslararası Fizik Kongresi - Son Dakika
Güncel

30. Uluslararası Fizik Kongresi

30. Uluslararası Fizik Kongresi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen: "Biz teknolojiyi üretmek zorundayız. Bunun yolu, sadece uygulamalı bilimlerden değil,temel bilimlere göstermemiz gereken alakadan geçmektedir " Kongrenin onur konuğu 1984 Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Carlo Rubbia oldu

02.09.2013 15:10

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, "Biz teknolojiyi üretmek zorundayız. Bunun yolu, sadece uygulamalı bilimlerden değil, temel bilimlere göstermemiz gereken alakadan geçmektedir" dedi.

İstanbul Üniversitesinin (İÜ) desteği ile Türk Fizik Derneği tarafından düzenlenen "Türk Fizik Derneği 30. Uluslararası Fizik Kongresi",  İÜ Fen Fakültesi'nde başladı.

Kongrenin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, kendisinin de Türk Dili ve Edebiyatı alanında akademisyen olduğunu söyledi.

İsen, Türkiye'nin teknoloji üretmek zorunda olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bilim adamları ile bürokrasi ve siyaseti dengeleyerek birtakım kurumlar kurmalı ve bu kurumları birlikte biryerlere doğru taşımalıyız. Şunu hiç aklımızdan çıkarmayalım, Sayın Cumhurbaşkanımızın da bütün üniversite ziyaretlerinde de söylediği bir husustur bu; 'Türkiye büyük devlet olmak istiyor. Bunun potansiyel imkanları var ve bugün ya da yarın olacaktır. Ama Türkiye eğer gerçekten büyük bir devlet olmak istiyorsa teknoloji transfer ederek büyük devlet olamaz.' Biz teknolojiyi üretmek zorundayız. Bunun yolu da sadece uygulamalı bilimlerden değil, temel bilimlere göstermemiz gereken alakadan geçmektedir."

İstanbul Üniversitesi Rektörü, Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet de fizik dersinin hayatındaki öneminden bahsederek, hafızasında önemli yeri olan temel bilimlerin en önemli alanlardan birisi olan fen fakültesi için de rektör olduktan sonra hakkını vererek çalıştığını anlattı.

Prof. Dr. Söylet, şöyle konuştu:

"Ülkemiz ve dünyamız için öneminden dolayı da en büyük araştırma laboratuvarı desteğini fen fakültesine verdik.  Burada çok değerli hocalarımız var. Temel bilimlere olan yatırım karşılıksız kalmıyor. Türkiye son 10 yılda yaklaşık 3 bin dolar gayrisafi milli hasıladan 10 binli rakamlara geldi. Dünyada ençok yayın üreten ülkelerden birisi olduk. Ama hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki asıl uğraş bundan sonra olacak. Çok daha ileri teknoloji çok daha ürün üretmek zorundayız. TÜBİTAK ve üniversitelerimizde çok ciddi çabalar görüyoruz. Sanayi ile toplumla bütünleşme adına ciddi gelişmeler içersindeyiz. Ülkemizin bu adımlara daha fazla ihtiyacı var. Dünya sahnesinde bir ülkeyi ileriye götürecek olan şey sadece ve sadece bilimdir. Temel bilim de bunun en önemli katmanıdır."

Organizasyon Komitesi Başkanı ve Balkan Fizik Birliği Başkanı Doç. Dr. Yeşim Öktem de kongrede, 35 konuşmacının kendi alanlarındaki bilimsel çalışmalarla ilgili son gelişmeleri aktaracağını bildirdi.

Kongreyle ilgili bilgi veren Öktem, "Tüm katılımcılarla birlikte toplam 800'e aşkın bilim insanı Türk Fizik Derneği 30. Uluslararası Fizik Kongresi'ne katılıyor" dedi.

-Kongrenin onur konuğu, Nobel Fizik Ödülü sahibi Rubbia

Bu yıl kongrenin onur konuğu 1984 Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Carlo Rubbia oldu. Hayatını anlatan kısa film gösteriminin ardından Rubbia, sahneye davet edildi.

Nobel ödüllü fizikçi, "2013 yılı Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü"nü, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof.Dr. Mustafa İsen'e verdi.

Prof.Dr. Yunus Söylet'in Carlo Rubbia'ya plaket  takdim etmesinin ardından bazı akademisyenlere fizik alanındaki çalışmalarından dolayı ödül verildi.

5 Eylül'e kadar devam edecek kongrenin ilk oturumunda, Prof. Dr. Carlo Rubbia,  "Enerjinin Geleceği" konulu sunum yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 30. Uluslararası Fizik Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement