6. Uluslararası Çocuk Buluşması" 3 Bakanın Katılımıyla Gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

6. Uluslararası Çocuk Buluşması" 3 Bakanın Katılımıyla Gerçekleşti

6. Uluslararası Çocuk Buluşması" 3 Bakanın Katılımıyla Gerçekleşti

İhh İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen "6. Uluslararası Çocuk Buluşması"nın finali Sinan Erdem Spor Salonunda gerçekleştirildi.

18.10.2014 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhh İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen "6. Uluslararası Çocuk Buluşması"nın finali Sinan Erdem Spor Salonunda gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenlenen "6. Uluslararası Çocuk Buluşması" Bosna Hersek, Arnavutluk, Moritanya, Somali, Makedonya, Yemen, Suriye, Filistin, Gürcistan, Kırgızistan, Pakistan, Sri Lanka ve Tanzanya'dan gelen çocukların katılımıyla yapıldı.

Törene Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Teyfik Göksu ve çok sayıda davetli katıldı. Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan program, İHH tarafından hazırlanan yetimler hakkındaki kısa film gösterisiyle devam etti. Farklı ülkelerden gelen çocuklar yöresel kıyafetler ile sahneye çıkarak şarkılar söyledi, ülkelerinin yerel oyunlarını oynadı. İHH İnsani Yardım Vakfı dünyanın farkı ülkelerinden "Sponsor Aile Sistemi" ile desteklediği yetimleri Uluslararası Çocuk Buluşmaları kapsamında her yıl İstanbul'da bir araya getiriyor.

"YETİMLERE SAHİP ÇIKMAK BİZİM İNANCIMIZA GÖRE BİR VAZİFEDİR"

Programda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdağ "Bizim inancımızda yetimlik yalnızlığı ve kimsesizliği ifade etmez. Ümmetin evladı olmayı milletin evladı olmayı ifade eder. Bizim peygamberimizde yetimdi. Yetimlere sahip çıkmak bizim inancımıza göre bir vazifedir. Biz beşikten mezara kadar iyiliği emretmez bir ümmetiz. Hayatımız boyunca iyilik yapmak durumundayız." dedi.

"MAĞDUR VE MUHTAÇ KİM VARSA ONLARA SAHİP ÇIKMAK BİZİM VAZİFEMİZDİR"

Akdoğan konuşmasında Nazım Hikmet'ten alıntı yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nazım Hikmet der ki; 'Ölen çocuklar büyümez.' Ama annesini babasını kaybeden çocuklar öyle bir büyür. Yetim kalmış çocuğun birde kardeşi varsa onun elinden tuttuğu zaman annesi babası gibi davranmak zorundadır. Birden aile büyüğü olur ve bütün dünyanın yükü onun üzerine biner. İşte bu yavrucağımızı yalnız bırakmamız gerekiyor. Bebek masumiyet ifadesidir. Bebeği katledenler de masumiyeti yani insanlığı hedef alırlar. İnsaniyeti katletmiş olurlar. Bazen bize soruyorlar siz neden her yerle bu kadar ilgilisiniz. Neden her yere yardım elinizi uzatıyorsunuz. Bizde cevap olarak bizim ecdadımız böyle yapmıştı. Nereye yardıma gittiysek geçmişte ecdadımızın oraya yardım ettiğini gördük. Yardımda bulunmak bizim ahlaki ve vicdani görevimizdir. Biz kimseye sırtımızı dönemeyiz kapılarımızı kapatamayız. Suriye'den 1.5 milyon göçmen geldi. Mağdur ve muhtaç kim varsa onlara sahip çıkmak bizim vazifemizdir. Bazı ülkeler bunu bir sosyal etkinlik olarak görebilir. Bu yardımlar bizim için bir ahlakı duruştur yapmak zorundayız ve inadına yapacağız. İnadına adaleti yüceltmek için mücadele edeceğiz. Bizim yardım kuruluşlarımızın Ortadoğu'ya gidip yardım etmesinden rahatsız oluyorlar. Türkiye'nin ortadoğu'da etkinlik kazanmasından rahatsızlık duyuyorlar. Biz yardım yaparken petrol var mı altın var mı diye gitmiyoruz. Türkiye'nin etkinlik kazanmasında rahatsızlık duyuyorlar "

"5 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUĞUN SURİYE'DEKİ SAVAŞTAN ETKİLENDİĞİNİ BİLİYORUZ"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da İHH aracılığı ile gerçekleştirilen 6. Uluslararası Çocuk Buluşması'nda bulunmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, "Ülkemizden ve dünyanın dört bir tarafından gelen çocuklarla bugün burada bir olmak çok güzel bir duygu. Dünyanın neresinde olursa olsun yetim olan çocuklar bütün insanlığa özellikle de Müslümanlara emanet edilmişlerdir. Yetim çocuklara sahip çıkmak insanlığın en önemli ve temel sorunları arasında yer alıyor. Savaşlar ve doğal afetler en çok çocukları etkiliyor. Resmi rakamlara göre dünya üzerinde 200 milyon, gerçekte ise 400 ila 500 milyon arası çocuğun doğal afet, savaş ve benzeri sebeplerden yetim kaldığı biliniyor. Kimsesiz çocuklar dilenci, fuhuş ve hırsızlık çetelerinin en kolay avları durumdalar. 5 milyondan fazla çocuğun Suriye'deki savaştan etkilendiğini biliyoruz. Geçen yıl 260 Bin çocuk sığınmacı vardı. Bu sene bu rakam 1.5 milyona ulaşmış vaziyette. Bizi bir araya getiren ortak nokta dünya çocukları için ellerimizi ve kalplerimizi birleştirme arzusu" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 6. Uluslararası Çocuk Buluşması' 3 Bakanın Katılımıyla Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement