Ağrı ve Civarı Depreme Hazır Mı?" Paneli - Son Dakika
Yerel

Ağrı ve Civarı Depreme Hazır Mı?" Paneli

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafından, "Ağrı ve Civarı Depreme Hazır mı?" paneli düzenlendi.

16.10.2014 17:57

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafından, "Ağrı ve Civarı Depreme Hazır mı?" paneli düzenlendi.

Nezehat Çeçen Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Telat Yanık ile Prof. Dr. Fahri Bayıroğlu, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Patnos Sultan Alparslan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Bayrak, panelin yaptığı konuşmada, depremin büyüklüğünü tanımlamak için "magnitüd" ile "şiddet" ölçeklerinin kullanıldığını belirtti.

Ağrı'nın fay hatlarının ortasına bir konuma sahip olduğunu ifade eden Bayrak, şunları söyledi:

"Kent, kuzeyinde Kağızman, doğusunda Balıklı Göl ve Iğdır, aşağı gittiğimizde Çaldıran ve güneyinde Tutak fayları ile çevrilmiş durumda. Ağrı ve civarı Doğu Anadolu Bölgesi'nin sıkışma rejimine bağlı olarak karmaşık ve tektonik bir yapıya sahip. Ağrı civarındaki fayların 6.0 - 7.0 arasında depremler oluşturma potansiyeli vardır. Ağrı sediment bir havza olması ve alüvyon tabakasının kalın olmasından dolayı zeminin sıvılaşması riski yüksektir. Bunun için binaların yapımında öncelikli olarak zemin etütleri zorunlu olmalıdır. Bölgede çok katlı binalar yapılmamalı ve binalar depreme dayanıklı olmalıdır. Yeni yerleşim alanlarının seçimine, gerekli jeofizik, jeolojik ve joeteknik etütler yapıldıktan sonra karar verilmelidir."

Panelde depremde alınacak tedbirler de konuşuldu. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ağrı ve Civarı Depreme Hazır Mı?' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement