Araştırma-Geliştirme ve İşbirliği Projeleri İmza Günü" - Son Dakika
Ekonomi

Araştırma-Geliştirme ve İşbirliği Projeleri İmza Günü"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Benli: "(Soma'daki maden faciası) Şu ana kadar hiç konuşmadığımız sebep sonuç ilişkilerine rastlandı.

30.06.2014 19:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ve Anadolu Plazma Teknoloji Merkezi uzmanlarının Soma'daki maden faciasına ilişkin araştırma yaptıklarını belirterek, "Şu ana kadar hiç konuşmadığımız sebep-sonuç ilişkilerine rastlandı. Bunlar, kazaların önlenmesi noktasında çok ciddi bulgular" dedi.

AGÜ ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı, Roket Sanayi ve Ticaret AŞ (ROKETSAN), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), ARTECS, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Anadolu Plazma arasında "Araştırma Geliştirme ve İşbirliği Projeleri İmza Günü" düzenlendi.

Benli, burada yaptığı konuşmada, enerjide dışa bağımlılığın Türkiye'yi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirdiğini belirterek, "Enerji üretimi açısından tek anlamlı kaynağımız yerin altında bekleyen 14 milyar tonluk linyit rezervlerimiz. Bakanlık olarak bu rezervlerin enerji portalına dahil edilmesi en önemli önceliğimiz" diye konuştu.

AGÜ ve Anadolu Plazma Teknoloji Merkezi uzmanlarının Soma'da yaptıkları araştırmalarda kazanın sebebine ilişkin ciddi bulgulara ulaştıklarını vurgulayan Benli, "Şu ana kadar hiç konuşmadığımız sebep-sonuç ilişkilerine rastlandı. Bunlar, kazaların önlenmesi noktasında çok ciddi bulgular. Yakında kamuoyu ile de paylaşılacaktır" ifadesini kullandı.

Savunma Sanayii Müşteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da AGÜ'nün vakıf- kamu modeliyle çok hızlı gelişen bir üniversite olarak Türkiye'nin akıl dünyasına katkı vermeye başladığını söyledi.

Sanayi ve araştırma kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemli olduğunu vurgulayan Güldoğan, özellikle savunma sanayii ile ilgili konularda faaliyet gösteren şirketlerde çalışan personelin, lisansüstü tez çalışmalarının SSM'nin belirlediği öncelikli alanlarda gerçekleştirilecek şekilde yapılandırılması amacıyla "Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP)" başlattıklarını ifade etti.

Güldoğan, bu kapsamda ODTÜ ve Gazi Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını anımsatarak, AGÜ ile imzaladıkları protokolün de ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

AGÜ Rektörü İhsan Sabuncuoğlu ise sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün temin edilmesinde Anadolu'daki üniversitelerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de 3. nesil üniversiteler arasında öncü olabilmeyi hedeflediklerini vurgulayan Sabuncuoğlu, şöyle konuştu:

"Üniversitelerin eğitim, araştırma ve toplumsal etki olmak üzere 3 önemli fonksiyonu var. Biz ilk 2 fonksiyonumuzu ihmal etmeden, tüm bu eğitim ve araştırma hizmetlerinin topluma yansımasının arkasında olan bir üniversiteyiz. Dünya devi olma yolunda ilerleyen TAI ve ROKETSAN gibi büyük şirketlerimizle yapacağımız, üniversite, kamu ve özel sektör işbirliğini hayata geçirecek bu anlaşmayı çok önemsiyorum."

Konuşmaların ardından SSM, ROKETSAN ve AGÜ arasında "Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Protokolü", TUSAŞ, ROKETSAN, ARTECS ve AGÜ arasında "Hall Efekti Uydu İtki Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü", EÜAŞ, Anadolu Plazma ve AGÜ arasında "Plazma Yöntemiyle Doğalgazın Su Buharlı Reformu Pilot Sistemin Geliştirilmesi ve Aliağa Doğalgaz Kombine Çevirim Santralinde Uygulanması Projesi Sözleşmesi", TKİ, Anadolu Plazma ve AGÜ arasında "Kömür Madenlerinde Gaz Karışımlarının İncelenmesi Teknoloji Geliştirme Projesi Sözleşmesi" imzalandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Araştırma-Geliştirme ve İşbirliği Projeleri İmza Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement