Aşiretler Renklerini Değiştirip HDP'yi Meclis'e Taşıdı - Son Dakika
Güncel

Aşiretler Renklerini Değiştirip HDP'yi Meclis'e Taşıdı

Aşiretler Renklerini Değiştirip HDP\'yi Meclis\'e Taşıdı

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesindeki büyük aşiretler seçimlerden önce AK Parti'den HDP'ye geçmişlerdi. Seçim sonuçlarına göre aşiretler bulundukları illerde HDP'nin 1. parti olmasında önemli rol oynadılar.

08.06.2015 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran Genel Seçimlerinde Güneydoğu ve Doğu Bölgesinde HDP büyük başarı yakaladı. HDP bu bölgelerde tam 14 ilde 1. parti olmayı başardı. Daha önceki seçimlerde AK Parti'nin bölgedeki hegomanyasını da kırmış oldu. Hiç kuşkusuz bu başarı da aşiretler de büyük rol oynadı.

AŞİRETLER HDP'YE GEÇMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere seçimlerden önce Kejan, Rişvan, Boydan, Alikan, Badıkan, Kaplan, Jirki, Maladina, Raman aşiretleri kitlesel katılımlarla AK Parti'den HDP'ye geçmişlerdi. Peki bu aşireler bölgelerinde ne kadar etkili oldular.

İşte HDP'ye geçen aşiretlerin şehirlerindeki oy dağılımları:

KEJAN AŞİRETİ

Şanlıurfa'da, 7 bin oyu olan Kejan aşireti AK Parti'yi bırakıp HDP'ye katılmıştı. 2002 yılında AK Parti Siverek ilçe kurucularında olan Mehmet Kıran, AK Parti'nin Uludere'de öldürülen 34 insanın sorumlularının bulunmaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kobani düştü düşecek' demesinden dolayı HDP'ye geçtiklerini belirtmişti.

Seçimlerde AK Parti Urfa'da yine birinci parti olurken yüzde 46.71 oy oranı ile Meclis'e 7 milletvekili soktu. HDP ise yüzde 38.48 oy oranı ile Meclis'e 5 milletvekili göndermiş oldu. 2011 genel seçimlerinde ise AK Parti yüzde 64.8 oy oranı ile Urfa'dan 10 milletvekili çıkarmıştı. Aynı seçimlerde Kürt siyasi hareketi Meclis'e 2 milletvekili gönderebilmişti. Urfa'nın AK Parti'nin Güneydoğu'daki en başarılı il olduğu gözönüne alındığında yaşadığı düşüş gözlerden kaçmadı.

KAPLAN AŞİRETİ

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Cımıkan köyününde ikamet eden Kaplan aşireti de HDP'ye geçiş yapmıştı. 7 Haziran Genel Seçimlerinde HDP Diyarbakır'da büyük başarı yakaladı. Yüzde 79.06 oy oranı yakalayan HDP, Meclis'e tam 10 vekil göndermiş oldu. AK Parti ise yüzde 13.99 oy oranı ile Meclis'e sadece 1 vekil sokabildi. Yenişehir'de de HDP yüzde 76.45 oy oranı ile büyük bir zafer kazandı.

2011 Genel Seçimlerinde ise AK Parti Diyarbakır'da 32.8 oy oranı ile 6 vekil çıkarmıştı. Kürt siyasi hareketi ise Meclis'e 5 bağımsız aday gönderebilmişti. Dolayısıyla bu seçimlerde Diyarbakır'da HDP, ezici bir zafer kazanmış oldu.

JİRKİ AŞİRETİ

Hakkari'de bulunan ve daha önce AK Parti'ye destek vermelerine karşın bu seçimde HDP'yi destekleyeceklerini belirten Jirki Aşireti, AK Parti'nin Kobanê'de aldığı tavır nedeniyle böyle bir karar aldıklarını ifade etmişti. Bu seçimlerde HDP Hakkari'de yüzde 86.63 oy oranı ile 3 vekil çıkardı. AK Parti ise yüzde 8.59 oy oranı ile vekil çıkaramadı.

2011 Genel Seçimlerinde de Kürt siyasi hareketi Hakkari'den Meclis'e 3 vekil göndermeyi başarmıştı. AK Parti o seçimlerde yüzde 16.4 oy oranı yakalamıştı. Bu seçimlerde ise 8 puan daha gerileyip yüzde 8 oy oranında kalmış oldular. Yani AK Parti bir önceki seçimde başarısız olduğu Hakkari'de bu seçimde daha da geriledi.

MALADİNA AŞİRETİ

Şimdiye kadar AK Parti içerisinde Batman'da aktif çalışma yürüten Alpahan (Maladina) aşireti de bu seçimlerde HDP'yi destekleme kararı almıştı. 7 Haziran Genel Seçimlerinde HDP Batman'da, yüzde 72.37 oy oranı yakalayarak 3 vekili Meclis'e gönderdi. AK Parti ise yüzde 18.17 oy oranında kalarak sadece 1 vekil çıkardı.

2011 Genel Seçimlerinde ise AK Parti, yüzde 36.9 oy oranı ile Batman'da birinci parti olmuş ve Meclis'e 2 vekil gönderebilmişti. Kürt siyasi hareketi de o seçimlerde Meclis'e 2 vekil göndermişti.

ALİKA AŞİRETİ

Batman'ın Beşiri ilçesinin en büyük aşireti Alika üyeleri, HDP'ye geçtiklerini duyurmuşlardı. Alika Aşireti önder ve iki dönem AK Parti Beşiri İlçe Başkanlığı yapmış Davut Apaydın da HDP'ye geçen isimlerin başında gelmişti. Beşiri de HDP bu seçimlerde yüzde 74.76 oy oranı yakaladı. AK Parti ise yüzde 17.55'lik oy oranı yakaladı.

2011 Genel Seçimlerinde ise AK Parti, Beşiri'de 39 oy oranı tutturmuştu. Rakamlardan da görüldüğü üzere AK Parti Beşiri'de ciddi bir düşüş yaşadı.

RİŞVAN AŞİRETİ

Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden Rişvan aşiretinden Turanlı ailesinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçmişti. Meclis'e muhafazakar partilerden daima vekil vermiş, Kahta'da belediye başkanlığını yürütmüş Turanlı aşiretinin katılımında Rişvan aşiretinin önde gelen ismi Dengir Mir Mehmet Fırat'ın etkisinin de büyük olduğu belirtilmişti.

RAMAN AŞİRETİ

20 bin kişilik oy kapasitesine sahip olan Raman Aşireti, 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye destek vereceklerini açıklamıştı. Ramanlar bir önceki seçimlerde AK Parti'yi desteklemişti. Batman'ın en büyük aşiretlerinden biri olan Ramanlar, seçimlerde HDP'ye büyük destek verdi. Bu destekle HDP'nin Batman'da 3 vekil çıkarmasına yardımcı oldular.

BADIKAN AŞİRETİ

Yaklaşık 40 bin oyu olan ve önemli bir kısmı korucu olan Badıkan aşireti, AK Parti'yi artık desteklemeyeceklerini açıklamışlardı. HDP Milletvekili Altan Tan'la görüşen aşiretin önde gelenleri bundan böyle HDP'yi destekleyeceklerini ve Kürtlerle çatışmayacaklarını belirtmişlerdi. Aşiret bölgede Diyarbakır, Batman ve Muş'ta etkinlik gösteriyor. Diyarbakır ve Batman'daki durumu yukarıda karşılaştırmıştık. 7 Haziran Genel Seçimlerinde Muş'ta HDP, yüzde 71,32'lik oy oranı ile 2 vekil çıkardı. AK Parti ise yüzde 24.28'lik oy oranı ile bir vekil çıkarabildi.

2011 Genel Seçimlerinde ise AK Parti Muş'ta yüzde 42.8 oy oranı ile 2 vekil çıkarmıştı. Kürt siyasi hareketi de Meclis'e 2 vekil göndermişti. Oy oranlarından da anlaşılacağı üzere AK Parti Muş'ta ciddi bir düşüş yaşarken HDP yükselişe geçti.

AŞİRETLER ETKİ ETTİ

Güneydoğu ve Doğu'nun bir gerçeği olan büyük aşiretler HDP'ye destek vererek bölgede HDP'nin yükselmesini sağladılar. Aynı aşiretler daha önce AK Parti'yi destekleyerek AK Parti'nin bölgede söz sahibi olmasını sağlamışlardı. Aşiretler bu seçimlerde de seçime etki ettiler ancak, bu sefer isim AK Parti yerine HDP oldu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Aşiretler Renklerini Değiştirip HDP'yi Meclis'e Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (156)

  • Obama: Pkk ye küfredenler var ya hepinizin taaa ... 28 32 Yanıtla
  • Cemşinli: Siz öncelikle kürtlere sonrada aşiretlere kurban olun... 24 22 Yanıtla
  • zügürt aga: siz önce adam olun faturaları ödeyin 35 9 Yanıtla
  • Türkiye: Bi ağaç bile dikmeyecen bu doğuya 26 12 Yanıtla
  • GÜN DOĞMADAN NELER DOĞAR: SİLAH ZORUYLA KULLANILAN OYLAR.CALINAN MUHURLER 31 7 Yanıtla
  • akp: evet kürtler nankör 19 18 Yanıtla
  • Solcu: Kürtler hakında kötü yorum yazan şerefsizler adamı oldunuz da laf atıyorsunuz 6 29 Yanıtla
  • DİREN akp#: artık elektirik su faturalarını ödersiniz 30 4 Yanıtla
  • eski mhp li: sizin gibi satılmış aşiretler taaa........ 22 9 Yanıtla
  • angaralı : kullandığınız bedava elektrik,ak partinin doğuya yaptığı yatırımlar gözünüze dizinize dursun 26 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement