Askeri Müzede Personelin Eserleri de Sergilenebilecek - Son Dakika
Güncel

Askeri Müzede Personelin Eserleri de Sergilenebilecek

Türk Silahlı Kuvvetleri personelini güzel sanatlara teşvik etmek için askeri müzelerde kişisel çalışmalardan oluşan sergiler açılabilecek.

18.11.2015 11:22

Türk Silahlı Kuvvetleri personelini güzel sanatlara teşvik etmek için askeri müzelerde kişisel çalışmalardan oluşan sergiler açılabilecek. Bu sergilerin giderleri eser sahiplerince karşılanacak.

"Askeri Müzeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle askeri müzelerdeki uzmanlar, restoratör ve konservatörler, sadece yurt içindeki değil yurt dışındaki kendi uzmanlık konuları ve müzecilikle ilgili kongre, seminer, sempozyum, konferans ile etkinliklere katılabilecek. Ayrıca bu kişiler sadece askeri tarih ve müzecilik değil, bakım onarım ve korumaya ilişkin de literatürü takip ederek gerekli görülenlerin askeri müze kütüphanesine teminini sağlayabilecek. Bu uzmanlar araştırma, geliştirme faaliyetleri için gerekli bilgi ve görgülerini artırmak için yurt içindeki müzecilik faaliyetleri ve kurslarına katılabilecek.

En fazla iki yıl için verilebilecek

Askeri müzelerde eserlerin sergilenmesine yönelik düzenlemeyle genel sergileme faaliyetlerinin yanı sıra TSK'da görev yapan personeli güzel sanatlara teşvik etmek maksadıyla kişisel eserlerden oluşan sergiler açılabilecek. Bu sergilerin giderleri eser sahiplerince karşılanacak.

Askeri kültür varlıklarının geçici olarak verilmesi için bağlantı durumuna göre Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından da izin alınacak. Geçici olarak eser verme süresi, eserlerin nitelik ve niceliğiyle verilecek müzenin koşullarına göre tespit edilecek. Eserler en fazla geçici olarak iki yıl süreyle verilebilecek.

- Askeri kültür varlıklarının devredilmesi

Askeri kültür varlıklarının devren verilmesine yönelik de düzenlemelerin yer aldığı değişikliğe şu madde eklendi:

"Askeri ve sivil kurumların talepleri halinde, mevcut veya yeni açacakları müzelere, askeri müzelerden devir şeklinde malzeme verilmesi, devlet müzelerinde bulunmasının gerekli görülüp görülmediğinin tespiti amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının da görüşü alınarak, Genelkurmay Başkanlığının uygun görüşü ve Milli Savunma Bakanının onayı ile yapılır. Ancak koleksiyonun bozulmasına neden olacak,  sergilenen ve yeterli sayıda bulunmayan, çabuk yıpranabilecek hassas yapıdaki, tarihteki önemli kişi ve olaylara ait nadir eserler ile bir kişi, olay veya birliği temsil etmek amacıyla verilen ya da mevzuat uyarınca belli sayıda yaptırılan eserlerin devren verilmesine müsaade edilmez."

Değişiklikle askeri müzelerin gelirleri arasına bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin düzenlendiği salonların kira gelirleri ile bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin düzenlendiği salonlarla kafeteryalar ve büfelerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, mal ve hizmet alımı sonucu alınan gelirler de eklendi. Askeri müzelerden elde edilen gelirler, bu yerlerin yenilenmesi ve yeniden inşası veya idamesi ile modern hale getirilmesi ve kitaplıkların tesis ve zenginleştirilmesi amacıyla kullanılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Askeri Müzede Personelin Eserleri de Sergilenebilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement