Atılım Gazetesi Muhabirine İşkence Davasının Gerekçeli Kararı Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Atılım Gazetesi Muhabirine İşkence Davasının Gerekçeli Kararı Açıklandı

Atılım Gazetesi Muhabirine İşkence Davasının Gerekçeli Kararı Açıklandı

Mehmet Tosun - Atılım gazetesi muhabiri Şenol Gürkan'a gözaltına alındığı 2001'de işkence yaptıkları ileri sürülen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde (TEM) görevli 4 polis memurunun 10'ar ay hapse çarptırılıp, haklarındaki hükmün açıklanmasının...

09.04.2013 11:12

Mehmet Tosun - Atılım gazetesi muhabiri Şenol Gürkan'a gözaltına alındığı 2001'de işkence yaptıkları ileri sürülen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde (TEM) görevli 4 polis memurunun 10'ar ay hapse çarptırılıp, haklarındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının gerekçeli kararında, "sanıkların memuriyet halleri ve sosyal durumları nedeniyle bir daha suç işlemeyecekleri kanaatine varıldığı" belirtildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, yasa dışı örgüt üyesi olmaktan gözaltına alınan Gürkan'ın, "Emniyette gözleri bağlanarak tek kişilik hücreye atıldığı, isnat edilen eylemleri kabul etmemesi üzerine darbedildiği ve çamaşır suyu içirildiği" iddiasıyla, göz bağının altından gördüğü polis memurları Gürah Ayhan, Ahmet Horoz, Atanur Arslan ve Tekin Taşlıova hakkında şikayetçi olduğu hatırlatıldı.

Tanıkların beyanları, toplanan deliller, doktor raporu ve mağdurun teşhisi doğrultusunda, 4 polis memurunun "suç işlediği kanaatine varıldığı" belirtilen kararda, sanıkların suçlamaları reddetmesinin kabule değer görülmediği kaydedildi.

Sanıklara, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve lehlerine olan 765 sayılı TCK'nın "Hükümet memurları tarafından efrada karşı yapılacak suimuameleler" başlıklı 243/1. maddesi kapsamında 1 yıl hapis cezası verildiği ifade edilen kararda, "kasıtlı bir suçtan mahkumiyetlerinin bulunmaması, memuriyet halleri ve sosyal durumları nedeniyle" sanıkların cezalarının 10 aya indirilerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği bildirildi.

-Hüküm, Yargıtay'dan üç kez döndü-

Sanıkların da aralarında bulunduğu TEM'de görevli 9 polise, Şenol Gürkan'a gözaltına alındığı 2001'de işkence yaptıkları iddiasıyla Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, 2004'te sanıklardan Taşlıova, Arslan, Ayhan ve Horoz'u 1 yıl 1 ay 10'ar gün hapis cezası verilmiş, 4 sanık beraat etmiş, yargılama sırasında ölen bir sanık hakkındaki kamu davası ise ortadan kaldırılmıştı.

Bu kararı, 2005'te bozan Yargıtay, "mahkumiyetlere ilişkin hükmün 2005'te yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'ya göre değerlendirilmesini" istemişti.

Bozmanın ardından bir kez daha karara bağlanan davada aynı cezalara hükmedilmiş, Yargıtay bu kararı da hükümden sonra yürürlüğe giren CMK'nın 231. maddesinin koşullarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi için bozmuştu.

Mahkeme, 2009'daki son kararında ise 4 sanığı "cürmü söyletmek için işkence yapmak" suçundan yine 1 yıl 1 ay 10'ar gün hapse mahkum ederken, cezaların ertelenmesine hükmetmişti.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, "hükme dayanak alınan, Gürkan'a ait adli raporun onaysız fotokopi olması nedeniyle" mahkumiyet hükmünün usul yönünden bozulmasına karar vermişti.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atılım Gazetesi Muhabirine İşkence Davasının Gerekçeli Kararı Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement