Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni anayasa konusunda bir takvim ilan ettim. Bunun ne öncesine geliriz ne sonrasına. Kimsenin de telaşa, gereksiz spekülasyona girmemesi lazım" dedi.

28.01.2016 21:11

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni anayasa konusunda bir takvim ilan ettim. Bunun ne öncesine geliriz ne sonrasına. Kimsenin de telaşa, gereksiz spekülasyona girmemesi lazım" dedi.

Davutoğlu, Ülke Tv ve Kanal 7 televizyonlarının ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Belediye başkanlarına dönük uyarıları hatırlatılarak, "Bu tutumunuz böyle devam edecek mi? Yeni kararlarınız, uygulamalarınız olacak mı" sorusu üzerine Davutoğlu, AK Parti'nin yolsuzluğa, yoksulluğa ve yasaklara yani 3Y'ye karşı net bir tavırla yola çıktığını ve bu tavrını da hep sürdürdüğünü dile getirdi.

AK Parti'nin genel karakteristiği ve yönetim kadroları itibarıyla özen gösterdiği kurucu ilkelerin başında 3Y'nin geldiğini aktaran Davutoğlu, yolsuzluklar konusunda 1990'lı yılları örnek verdi.

Davutoğlu, 1990'lı yıllarda yolsuzluğun boyutuna dikkati çekerek, "Elimizdeki hazine kaynakları hortumlandı ve başka yerlere aktarıldı. Hortum tabiri de o dönemde çıktı. AK Parti bu dönemde bütün bu hortumlanan bankaları, onların birçok borçlarını ve geçmişten intikal eden kamu borçlarını telafi etti" diye konuştu.

"Beyaz olmamız yetmiyor, ak olarak kalabilmek önemlidir"

AK Parti'nin özü, icraatları ve kadroları itibarıyla temiz bir parti olduğunu kaydeden Davutoğlu, yoksa bu kadar büyük hizmetlerin, bu derece dar imkanlara sahip olarak devralınan bir ülkede üretilemeyeceğini ifade etti.

Bu hizmetleri AK Parti hükümetlerinin yaptığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"13 yıllık bir dönem itibarıyla bakıldığında, 13 yıl iktidarda bulunup da hem bu büyük hizmetleri yapmış olmak hem de bu anlamda sicili en temiz parti konumunu sürdürmek kolay bir şey değil. Bu bir ahlaki meziyettir. Ama her insanda olduğu gibi her sosyal varlık da sürekli imtihan edilir. Hepimiz imtihan ediliyoruz, birçok sınamalardan geçiyoruz. Aldığımız tavır ya da almadığımız tavırla halkın önüne çıkıyoruz. İnananlar için de Allah'ın önüne çıkıyoruz. Bu anlamda baktığımızda ola ki münferit bazı yanlış uygulamalar vardır, ola ki münferit olarak bu güç yoğunlaşmasından doğabilecek bazı yanlış yaklaşımlar vardır, buna karşı da uyanık olmamız lazım.

Beyaz olmamız yetmiyor, ak olarak kalabilmek önemlidir. Yanlış yapan kim olursa olsun uyarmak, uyarıdan bir netice alınamıyorsa da cezalandırmak zaruret halini alır. Çünkü nihayetinde kullandığımız kaynaklar bizim babamızdan miras kalan kaynaklar değil. Ben şu anda günde onlarca imza atıyorum. Her imzayla bir kaynağı, bir yerden bir başka hizmete aktarıyorum. Bu, bakanlarımız için de daha alt kademedeki bürokratlarımız için de belediyelerimiz için de geçerli. Bu kullandığımız kamu kaynaklarını en titiz şekilde kullanmak bizim asli görevimiz. Şu ana kadar bunu böyle yaptığımız için başarılı olduk. Tek tek farklı icraatlar söz konusu olmuşsa ki var, bunu da ben şimdi her yerde ifade ediyorum, her toplantıda dile getiriyorum, hepimizin buna halkın önüne çıkarken özen göstermemiz gerektiğini söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Bunun üzerinde bir gelir sıçraması, kamu görevi yürütürken bende birisi görürse bunun hesabını benden sorsun."

"AK Parti'de bir müktesebat oluşacak"

Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran'daki seçimde alınan netice sonrasında yaptıkları araştırmalarda, bir algı sapmasını fark ettikleri için özellikle bu konunun üzerine gittiklerini ve gerekli tedbirleri de aldıklarını bildirdi.

Bazı belediyelerle ilgili disiplin soruşturması yapıldığını anımsatan Davutoğlu, "Bu konuda herhangi bir adaletsizlik yapılmaması için arkadaşlara da en titiz şekilde bu dosyalara bakmaları talimatını verdim. Ayrıca, Siyasi Erdem ve Etik Kurulunu oluşturduk. Üzerinde hiçbir şüphe olmayan, bu anlamda toplumun da genelinin takdirini toplamış isimlerle ola ki parti içinde yanlış yapanlar olur, ola ki adımızı bu anlamda kamuoyu önünde istemediğimiz bir yerde yazdıranlar olur... Bunlara karşı da gerekli çalışmalar yapılacak. AK Parti'de bir müktesebat oluşacak" ifadelerini kullandı.

"Yeni anayasa konusunda da bir takvim ilan ettim"

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda bir soru sorulurken "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahaya indi tabirini kullanmamız yanlış olmaz sanırım" ifadesi üzerine, "Sahadan hiç çıktı mı ki? Hep böyle deniliyor. 'Cumhurbaşkanı sahaya indi, başbakan sahaya iniyor.' Biz hiçbir zaman sahadan çıkmadık ki hep halkla beraberiz, hep halkın yanındayız. Seçim kampanyası başlatırız, 'Sahaya indi.' Ondan önce de kongre yapmıştık. Seçim kampanyasından önce başka açılışlar için indik... Yani, Sayın Cumhurbaşkanımız da halkla beraber oldu, ben de hep halkla beraber oldum. Hiçbir zaman biz sahanın dışında değildik ki sahaya inmiş olalım. Futbol turnuvalarında ara verildiği için sahaya inmek olur da siyaset ara vermez. Gece rüyalarınıza kadar hükmediyor" şeklinde konuştu.

Yeni anayasa konusunda uzlaşılamama durumunda tavırlarının ne olacağının sorulmasına karşılık Davutoğlu, "Niye böyle negatif soru sorulur onu da anlamıyorum. Bir uzlaşmayı deneyelim. Olmadı, o zaman bakarız" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın kendisine iade-i ziyarette bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, görüşmede bu konuları ele aldıklarını söyledi.

"Dikkat ederseniz ben bir takvimi kafama koymuşsam, belli bir sistematik içerisinde yürürüm" diyen Davutoğlu, bu anlamda da ilan ettiği program ya da projenin takviminden geri kalmamaya özen gösterdiğini söyledi.

Vaatlerinin birer birer Meclis'ten geçtiğini dile getiren Davutoğlu, "Şu anda oylarımızda bazı yerlerde yüzde 52'ye, bazı yerlerde yüzde 55'e kadar çıkan anketler geliyor. Çünkü samimiyetimizi, gayretimizi görüyor, verdiğimiz sözü yaptığımızı görüyor. Bu anlamda yeni anayasa konusunda da bir takvim ilan ettim. Bunun ne öncesine geliriz ne sonrasına. Kimsenin de telaşa, gereksiz spekülasyona girmemesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement