Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Açıklamaları - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Açıklamaları

Başbakan Yardımcısı Arınç\'ın Açıklamaları

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dershane düzenlemesine ilişkin, "Meclis takvimi uygunsa, düzenleme seçimden önce de çıkabilir" dedi.

27.01.2014 16:36

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dershane düzenlemesine ilişkin, "Meclis takvimi uygunsa, düzenleme seçimden önce de çıkabilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakanlık Merkez Bina'da basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Arınç, MHP Esenyurt Bürosu'na yapılan silahlı saldırıya ilişkin, "Üzücü bir olaydır. 26 Ocak'ta MHP seçim irtibat bürosunun açılışı sırasında seçim otobüsü bir kısım kişiler tarafından taşlanmış ve sonrasında olaylar çıkmıştı. Bu olaydan dolayı gerçekten fevkalade üzgünüz. İçişleri Bakanımız Sayın Devlet Bahçeli'yi arayarak, üzüntülerini ifade etmişti. Saldırıda hayatını kaybeden Cengiz Akyıldız'ın ailesine Allah'tan sabır, kendisine Allah'tan rahmet ve başsağlığı diliyoruz. Bu konuyla ilgili yaralı yurttaşlarımız vardır. Olayla ilgili olarak da şu anda 4 kişi gözaltında bulunmaktadır. Olayla ilgili soruşturma ciddi biçimde takip ediliyor. Üzgünüz, umarız bundan böyle olaylar olmaz. Seçim ortamı huzur içinde cereyan eder. Sadece bu olaydan yola çıkarak bir şey hatırlatmak istiyorum. Seçim büroları açılabilir YSK izin verdiği dahilde, burada toplantılar da yapılabilir. Adreslerinin mülki amire bildirilmesi lazım. Bu gereğe maalesef riayet edilmediğini biliyoruz. İlçe Emniyet Amirliği'ne bildirilmesinde yarar var. Güvenlik içinde seçim kampanyası yürütülmesi mümkün olur" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu toplantısında sunum yaptığını belirten Arınç, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğünü ve imzaya açıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da bir sunum yaptığını söyleyen Arınç, dershane düzenlemesini içeren taslağın imzaya açıldığını belirterek, "Yakın zamanda TBMM'ye gönderileceğini düşünüyorum" dedi.

"YARGILAMANIN İADESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA HENÜZ TAMAMLANMAMIŞTIR"

Arınç, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Birçok davada delil teşkil eden 5 nolu hardisk vardı. Bununla ilgili TÜBİTAK bir rapor açıkladı. Adalet Bakanlığı'nda yeniden yargılamalarla ilgili bir çalışma olduğu bilgisi var. Bu durum nasıl etkiler?" sorusuna Arınç, "Böyle bir rapor var. Raporun içinde şöyle bir kanat var şeklinde duyuyoruz ama TÜBİTAK bir açıklama yapmadı. Yargılamanın iadesi süreciyle ilgili olarak başlatılan bir çalışma vardı, bu çalışmanın sonuçlanmadığını biliyorum. Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ihtiyacı karşılayacak niteliktedir. Yeniden yargılama yapılması hükümlerden farklı bir şekle bürünecekse Adalet Bakanımız bu konuyu ileri atanlarla çalışma yapacaktır. Sonuçlanmış bir nihai taslak ve düşünce mevcut değildir. Üzerinde oynandığı iddia edilen şey delil olarak kabul edilmişse, bu rapor da gerçekse mahkeme bunu tekrar dikkate alabilir" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, "Bir torba kanun hazırlığının bedelli askerlik düzenlemesini de getirileceği iddiaları var. Neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Arınç, "Bu tabir çok yakışıksız bir tabir. Torba kanun diye bir tabir yoktur. Çok maddeli teklifler geldiğinde Meclis'ten birisi buna torba dedi, adı da öyle kaldı gitti. Hele hele metinlere girmemiş konuyu biz artık rahatlıkla görüşüyoruz. Torba kanun dediğiniz aslında pek çok kanunun maddelerini değiştiren tasarı ve teklileri bu anlamda kullanmamız gerekiyor. Meclis'te de bölümler halinde görüşülmesi karara bağlanıyor. Çok maddeli bir kanun bu hafta görüşülecek. HSYK ile ilgili kanun teklifi görüşülmemiş olsaydı o başlayacaktı. Yeni bir hazırlıktan bahsediyorsanız, o konuda herhangi bir bilgim yok" yanıtını verdi.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Arınç, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'na ilişkin, "Kişisel veriler var, belli bir yerde toplanıyor. Bunların üçüncü kişiler tarafından bilinmemesi, ifşa edildiği takdirde hangi cezai yaptırımların uygulanacağı bir sistem olarak getiriliyor. Kişisel veriler, SGK kayıtları, şirketlerle ilgili olabilir. Buna aykırı hareket edilmesi halinde, bence çok önemli bir kanun. 2010'da yaptığımız referandumda, kabul ettiğimiz insan odaklı demokrasiye uygun bir düzenleme Meclis'e bugünlerde sevkedilir" diye konuştu.

Dershane düzenlemesine ilişkin değerlendirmede de bulunan Arınç, "Meclis gündemine hakimdir. HSYK görüşmeleri başladı, sonra durdu. Gün doğmadan neler doğar. Komisyondan süratle geçerse, bu geçebilir. Diyelim ki Mart ayının başında Meclis tatile girecekse, Mart'tan sonra bu işe bakılır. Meclis takvimi uygunsa düzenleme seçimden önce de çıkabilir" dedi.

Döviz fiyatlarında artışın sorulması üzerine Arınç, "Merkez Bankası üzerine düşeni yapıyor. Maliye Bakanlığımız ve diğer Hazine yetkilileri konuyu takip ediyorlar" ifadelerini kullandı.

"SEÇİM ÖNCESİ GEREKEN TEDBİRLER ALINIYOR"

Bir gazetecinin, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 30 Mart'ta gerçekleştirilecek seçimler öncesi suikast girişimi olacağı yönünde açıklamalar yaptı, neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Arınç, "Normal görevini yapan İçişleri Bakanlığımız var. Seçimin güvenliği önemlidir. Adalet mekanizması seçime yönelik hazırlıklarını yapacaktır. Türkiye'de 2 binden fazla belediyenin başkanı seçilecek. Elbette seçim sonuçlarını etkilemek için yasadışı örgütlerden tutunuz maalesef hoşa gitmeyen oluşumların meydana gelmesi mümkündür. Emniyet alarm durumuna geçmiştir. Seçim döneminde meydana gelecek muhtemel olayları istihbaratın da önlem alması lazım. Her yerde afişlerle, posterlere donatılmış yerler var. Bunların bir düzen içinde açılması gerekir. Mülki amirlerin nerelerde ne zaman açılabileceğini, açılmış olmasını bilmesi lazım. İnsanlar tahrik edilir, menfi düşüncelerle ortaya çıkabilirler. Böyle acı olayların yaşanmasını istemeyiz. Devriyelerin artırılması, gezici birtakım unsurların belki bazı yerleri sabaha kadar kontrol altında tutmasında fayda var. Hiçbir endişemiz yok. Gereken tedbirler alınıyor" cevabını verdi.

"CENEVRE 2'DEN NE ÇIKACAĞINI BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GÖRMÜŞ OLACAĞIZ"

Suriye'de yaşananlara değinen Arınç, "Suriye'de yaşanan katliamı en çok yüreğinde hisseden Türkiye'dir. Suriye'deki dramın sona ermesini Türkiye destekler, onlara yardımcı olur. Türkiye bu konferansın toplanmasına katkı verdi, Suriye'deki insanlık suçlarını en fazla Türkiye hissetti. Çıkacak sonuçtan ümitli olmalıyız. Bu fotoğrafların yayınlanmasından sonra vicdan taşıyan insanların Suriye'ye bakışında önemli değişiklikler olmalı. Cenevre 2'den ne çıkacağını birkaç gün içinde görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

Dershane düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Bu çeşitli endişeleri gideren bir düzenleme olmuş. Etüt merkezi nasıldır, nasıl olacaktır? Bir geçiş döneminin dershaneler için tanındığı konusundaki sözlerimiz bu işin paydaşları tarafından memnuniyetle karşılandı. Milli Eğitim Bakanımız sonra beni ziyaret ettiler. 'Biz de buna katkı sağlayacağız' dediler. Taraflar anlayış içinde oldu. Sadece dershaneler üzerinde konuşurken, bir kısım kurumlar samimi dileklerini ortaya koymuşlar, milli eğitim sistemiyle endişelerini paylaşmışlardır, bunlara müteşekkiriz. O günlerde işin bu tarafına girmeyen, hükümeti eleştiren, bunun kötü sonuçlar vereceğini ifade eden, dershaneleri kapatmakla bütün gençlerimizin sokacağı döküleceğini ifade edenler memnun olmadılar ki farklı biçimde önümüze geldi. Amaçları kavga olan, zemin üzerinde başka kötülükleri gerçekleştirmek isteyenlere böyle bir prim vermedik. Milli Eğitim Bakanımızı işin detaylarını anlatarak, soruları cevaplandıracaktır" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement