Bdt Başbakanlar Zirvesi Bişkek'te Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Bdt Başbakanlar Zirvesi Bişkek'te Yapıldı

BİŞKEK (AA) – Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülkelerin başbakanları, dönem başkanı Kırgızistan'da bir araya geldi.

07.06.2016 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİŞKEK (AA) – Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülkelerin başbakanları, dönem başkanı Kırgızistan'da bir araya geldi.

Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Konutu'ndaki Kongre Salonu'nda yapılan toplantıya, Kırgızistan Başbakanı Sooronbay Ceenbekov, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Moldova Başbakanı Pavel Filip, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda, Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rüstem Azimov, Azerbaycan Başbakan Birinci Yardımcısı Yaqub Eyyubov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Baçe Gabrielyan ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Vekili Satlık Satlıkov katıldı.

Katılımcılar, toplantı öncesi aile fotoğrafı çektirdi.

Ceenbekov, açılışta yaptığı konuşmada, Kırgızistan'ın, BDT'nin kuruluşunun 25. yıl dönümünde yürüttüğü dönem başkanlığı görevine büyük önem verdiğini söyledi. Ceenbekov, Kırgızistan'da bu yıl 3-8 Eylül arasında 2. Dünya Göçebe Oyunları'na ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Başbakan Ceenbekov, Kırgızistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Kültürel Yakınlaşma On Yılı (2013-2022) taahhüdü çerçevesinde başlatılan Dünya Göçebe Oyunları'nın BM, "Dinler ve kültürler arası diyaloğu geliştirme ve barış için işbirliği ve anlayış" sonuç bildirgesine alınması için öneride bulunmayı planladığını ve bunun için destek beklediğini kaydetti. Ceenbekov, BDT zirvesine katılanları, 2. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine davet etti.

Toplantının ardından üye ülkeler arasında çeşitli alanlarda işbirliğini öngören toplam 16 belge imzalandı. Toplantıda, ülkeler arasında kültürel işbirliğinin güçlendirmesine katkı sağlayacak ve iki yılda bir düzenlenecek "Art-Ekspo" BDT uluslararası sergisinin oluşturulmasını öngören taslak da kabul edildi.

BDT İcra Sekreteri Sergey Lebed, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında kabul edilen belgelerin 16 Eylül 2016'da başkent Bişkek'te düzenlenecek BDT Devlet Başkanların onayına sunulacağını söyledi. Lebed, bir sonraki BDT Hükümet Başkanları Zirvesi'nin, Belarus'un başkenti Minsk'te 28 Ekim 2016'da yapılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Atambayev, BDT başbakanlarını kabul etti

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Başbakan Ceenebekov ev sahipliğindeki BDT Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılanları kabul etti.

Atambayev, burada yaptığı konuşmada, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun reformunda dengeli ve pragmatik bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini belirtti. BDT üye ülke devlet başkanları zirvesinin bu yılın eylül ayında Bişkek'te yapılacağını anımsatan Atambayev, BDT İcra Sekreteryası'nın iyi ve koordineli çalışması sayesinde zirvenin çok iyi geçeceğinden emin olduğunu sözlerine ekledi.

Atambayev, Bişkek'te bulunan Rusya Başbakanı Medvedev'e özel ilgi gösterdi. Atambayev ve Medvedev, Bişkek'e 25 kilometre uzaklıktaki Ala-Arça kanyonunu birlikte ziyaret etti.

BDT, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Kazakistan'ın Almatı kentinde 1991 yılında toplanan Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan,

Türkmenistan, Özbekistan ile Ukrayna tarafından kurulmuştu. Aralık 1993'te BDT'ye katılan Gürcistan, Rusya ile 2008 yılında yaşadığı krizin ardından 18 Ağustos 2009'da topluluktan ayrılmıştı. Örgütün kurucularından Ukrayna, Rusya'nın Kırım yasadışı ilhakı dolayısıyla toplantılara katılmıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bdt Başbakanlar Zirvesi Bişkek'te Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement