BM'den Libya'da Daeş Tehlikesi Uyarısı - Son Dakika
Güncel

BM'den Libya'da Daeş Tehlikesi Uyarısı

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) İnsan Hakları Birimi Müdürü Claudio Cordone, Libya'da DAEŞ tehlikesinin giderek arttığını belirterek, terör örgütünün ülkenin her yerinde saldırılar düzenleyebilecek kapasitede olduğunu söyledi.

25.03.2015 14:38

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) İnsan Hakları Birimi Müdürü Claudio Cordone, Libya'da DAEŞ tehlikesinin giderek arttığını belirterek, terör örgütünün ülkenin her yerinde saldırılar düzenleyebilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin Libya'daki insan hakları ihlalleri ile ilgili raporu yayımlandı. BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında rapora ilişkin bilgi veren Cordone, Libya'da iki rakip hükümet arasındaki çatışmaların ve diğer kurumlar arasındaki bölünmelerin devam etmesi durumunda ülkenin iflas edebileceği uyarısında bulundu.

Ülkenin büyük bir kısmında artık yargının da işlevini yitirdiğine dikkati çeken Cordone, Bingazi'de, Trablus'da savaşın devam ettiğini, ülkede DAEŞ tehlikesinin de giderek arttığını ifade etti.

Claudio Cordone, Libya'da Sirte şehrinin örgütün kontrolü altında olduğunu, DAEŞ militanı sayısının bin ile 5 bin arasında olduğunu söyledi. Cordone, "Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki DAEŞ'in Libya'nın her yerinde, hatta sıkı kontrol altındaki Misrata da bile, saldırılar düzenleyebilecek kapasitesi var" dedi.

Libya'da yaklaşık 400 bin kişinin yerlerinden edildiğini söyleyen Cordone, UNSMIL'in taraflarla siyasi bir çözüm bulunması konusunda görüştüğünü ancak iki tarafın da şu aşamada hiçbir şeyden ödün vermeyerek güç kaybetmek istemediğini ve uzlaşının oldukça zor olduğunu ifade etti.

Ülkedeki çatışmalar nedeniyle insan hakları ihlallerine de değinen BM yetkilisi Cordone, saldırılarda sivillerin, okulların ve hastanelerin de hedef alındığını ifade etti. Cordone, yaklaşık 6 milyon nüfuslu ülkede 200 ile 300 bin silahlı kişinin bulunduğu ve bunlar arasında Suriye'den gelen savaşçılar olduğunu da belirterek, çatışmalardan en çok etkilenenlerin göçmenler olduğuna dikkati çekti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin Libya'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili raporunda, Libya'daki insan hakları savunucularına yönelik tehditlere ve saldırılara dikkat çekilerek, bu kişilerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları, kaçırılma tehlikesi ile karşı karşıya oldukları ve birçoğunun ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı bilgisine yer verildi.

Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "?Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'den Libya'da Daeş Tehlikesi Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement