CHP'li Tezcan: Türkiye'nin Sorunu Başkanlık Rejimi Değildir - Son Dakika
Güncel

CHP'li Tezcan: Türkiye'nin Sorunu Başkanlık Rejimi Değildir

CHP\'li Tezcan: Türkiye\'nin Sorunu Başkanlık Rejimi Değildir

Chp Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Türkiye'nin sorunu başkanlık rejimi değil, parlamenter demokrasinin daha işler hale getirilmesi sorunu olduğunu söyledi.

23.12.2015 14:04

Chp Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Türkiye'nin sorunu başkanlık rejimi değil, parlamenter demokrasinin daha işler hale getirilmesi sorunu olduğunu söyledi. Anayasa değişikliğinin temel hak ve özgürlükleri genişletmek, demokrasiyi güçlendirmek ekseninde ele alınması gerektiğini ifade eden Tezcan, bugünün Türkiye'sinde gerçekleri yazan gazetecilerin tutsak hale getirildiğini ifade etti.

CHP Nevşehir il kongresi için kente gelen Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, il kongrelerinin 27 Aralık 2015 Pazar günü itibariyle tamamlanacağını, 16- 17 Ocak 2016 tarihleri arasında da kurultayı yapacaklarını söyledi. 2010 yılından bu yana partide yenilenme adına reform süreci başlattıklarını kaydeden Tezcan, "Bu kapsamda siyaset tarzı, örgütlenme anlayışı, toplumla bütünleşme, çalışma tarzı çerçevesinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde çok önemli bir dönüşüm yaşıyoruz" dedi.

Türkiye'nin, Güneydoğu'da çok ciddi bir çatışmanın içerisinde bulunduğunu ifade eden Tezcan, "Kuşkusuz terörün her türlüsüne karşıyız. Ülkeyi bölmek, parçalamak isteyen her türlü girişimin karşısındayız. Ancak bunu yaparken hukuk sınırları içerisinde kalmak, hukukun üstünlüğünden taviz vermemek gibi bir görevimiz vardır. Devlet bütün vatandaşlarını, hukuku, özgürlükleri korumakla yükümlüdür" diye konuştu.

DEMOKRASİLER HESAP VERME REJİMİDİR

Birilerinin, Doğu'da, Güneydoğu'da silahları kimlerin yığdığı, kimlerin gözü önünde yığıldığı sorularının cevabını vermesi gerektiğini ifade eden Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi Cumhurbaşkanlığını kurtarmak ve güvence altına almak sevdasına kalkıp bölgede PKK terör örgütünün insan, silah tahkimatı yapmasına göz yumdular. Valilere çözüm sürecinde 'çatışmayın, saldırmayın, müdahale etmeyin' dediğini açıkça kendisi söyledi. Çözüm süreci denen süreç, terör örgütünün tahkimat süreci haline dönüştürüldüğünü biz başından beri söyledik. Bu süreç pazarlıkla yürümez demiştik. Terörün sona erdirilmesi, hendeklerin kapatılması için güvenlik güçlerinin müdahale etmesi gereklidir, buna kimse karşı çıkamaz. Ancak demokrasiler hesap verme rejimidir. Silahlar gömülürken hükümet neredeydi? Nerdeyse ordu gibi tahkimat yapılırken hükümet neredeydi? Onlar, günü kurtarma telaşı içerisindeydi. Cumhurbaşkanlığı seçimi olsun, istediğimizi alalım gibi sorumsuz bir tutum içerisinde oldukları ortaya çıktı. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte mutlaka toplumsal barışı tesis etmesi gerekiyor. Bu hendeklerle de çatışmayla da olmaz. Devletle hesaplaşılmaz, bunu biliyoruz ama devlette hukukun üstünlüğüne saygı göstermelidir. Vatandaş için bölgeyi yaşanmaz hale getirmemelidir. Öğretmenleri çeker, okulları kapatır, insanları evinden 20-25 gün dışarı çıkamaz halde mahkum ederseniz orada devletin varlığı konusunda ciddi endişeler uyanır" dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliğinin temel hak ve özgürlükleri genişletmek, demokrasiyi güçlendirmek ekseninde ele alınması gerektiğini vurgulayan Tezcan, "Bir kişinin keyfini, arzularını, isteklerini, iktidar ihtiyacını gidermek için değil, toplumun özgürlük ihtiyacını gidermek için gündeme gelmelidir" dedi. Bu yönde gelecek bütün değişikliklere destek vereceklerini anlatan Blent Tezcan, "Anayasanın ilk dört maddesini tartışma konusu yapmayız, bir de başkanlık teklifiyle bize gelmesinler" diye konuştu.

GAZETECİLER TUTSAK OLDUĞU BİR TÜRKİYE

Gazetecilerin hapishanelerde tutsak alındığı bir Türkiye'de yaşadıklarını belirten Tezcan bu konuda da şunları söyledi:

"Suç işleyenlerin serbest dolaştığı, suç işleyenlere övgü dizen gazetecilerin baş tacı yapıldığı, havuz medyasından zengin, yalancı bir medya imparatorluğunun teşvik edildiği ama gerçeği yazan gazetecilerin tutsak edildiği bir Türkiye yaşıyoruz. Gazetecinin tutsak olduğu bir Türkiye özgürleşemez. Düşünce özgürlüğünün olmadığı bir Türkiye özgürleşemez. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde Cumhurbaşkanına hakaretten bu kadar vatandaşın yargılandığı bir dönem olmamıştır. İran, Irak, Suriye, Rusya karşımızdadır. Bölgede Türkiye artık yoktur. En yakın müttefiki Obama bile 'Çek askerlerini Irak'tan' demeye başladı. Bir ülkenin dış politikası 5 yılda bu hale nasıl getirilir." - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Tezcan: Türkiye'nin Sorunu Başkanlık Rejimi Değildir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement