Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tıp Bayramı'nı Çanakkale'de Kutladı (2) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tıp Bayramı'nı Çanakkale'de Kutladı (2)

Çanakkale RUHUNU ANLATTI Çanakkale'de Kolin Otel'de yapılan Tıp Bayramı kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra valiliği ziyaret etti.

14.03.2015 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale RUHUNU ANLATTI

Çanakkale'de Kolin Otel'de yapılan Tıp Bayramı kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra valiliği ziyaret etti. Valilik önünde toplu açılış törenine katılan ve sağanak yağmur altında toplanan kalabalığa konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sık sık Çanakkale zaferini anlatan şiirlerden dizeler okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Burada büyük zaferler kazanıldı. Bu millet imanlı bir millet, güçlü bir millet, yeter ki bir olun, beraber olun iri olun hep birlikte Türkiye olun mesele bu. İlk çıkarmanın yapıldığı 35 km uzunluğundaki Gelibolu sahillerini korumak için 2 bin 400 asker bulunuyordu. Burada düşman gemilerinde bekleyen askere sayısı 15 bin. Tablo bu. Düşman gemilerinden atılan top mermisi sayısı 4 bin 650 idi. 63 kahramanımız karşılarındaki 3 bin askere, 4 bin 650 top mermisine rağmen tüm günü o koyu savunmayı başardı. Bölük, sadece 3 kişi olarak döndü. 60 kahraman şehit düştü. Döneminin en modern savaş gemisini vuran Seyit onbaşıyı bilmeyeniniz yoktur heralde. Ben Seyit onbaşıları karşımda görüyorum. Nene hatunları karşımda görüyorum. Birliğimizi Allah daim etsin. Bizi bölmek isteyenlere rabbim fırsata vermesin. Biz de yol vermeyelim. Askerlerimizin gösterdiği kahramanlıkları anlatabilmek gerçekten mümkün değil. Çanakkale inançla teknolojinin bir savaşıydı ve bu savaştan galip çıkan inanç oldu. Mustafa Kemal, 'askerleriyle birlikte Balkan utancını bir daha görmektense burada ölmeyi tercih ettiklerini' söyledi. Bugünkü bağımsızlık mücadelesini işte o azme borçluyuz. Çanakkale'yi sadece savaşlardan bir savaş sananlar yanılıyor. Çanakkale savaşı, işte böyle bir savaştır. Bu vatanın kalbinin attığı yerdir. Bu kalp durursa, bu beden ölür. Onun için Çanakkale ruhunu ebediyete kadar yaşatmalıyız. Bir süredir ülkemizde, bu zaferin hassasiyetini bilincini arttırdığını görüyordum. Bunda bizim Çanakkale savaşlarının yaşandığı bu bölgede, yürüttüğümüz çalışmaların önemli etkisi var. Bu bölgenin 12 yıl önceki halini hatırlıyor musunuz? İç acıtıcı üzüntü verici biri manzara vardı. Şehitliklerimizi ele aldık, ihya ettik. Abidelerimizi ele aldık, ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Bu bölgeleri ziyaretçiler için cazip alana çevirdik. 250 bin gül fidanı ile toprağın altında yatan fidanlarımızla birleştirdik. Uygun hale getirdik. Çanakkale Savaşı'nın havasını gösteren hizmet veren merkez açtık. Gelibolu'ya 12 yılda sadece 278 milyon yatırım yaptık. Çanakkalemizin her köşesine önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Sadece Orman Su İşleri Bakanlğımızın yaptığı yatırım 1.2 katrilyon. Yan gelip yatmadık ya. Çalıştık. Hem para ürettik. Hem hizmet yaptık. Böyle yürüdü bu kervan. 12 yıl önce şehitliklerimizi ziyarete edenlerini sayısı 250 bindi şimdi 3 milyon tarih bilinci budur. Medeniyet bilinci budur. Tarihini bilmeyenler geleceğini bilmeyi beklemeyin. Tarihi bilincini gençliğimize vermek çok önemli."

24 NİSAN'DA GELECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale'ya yapılacak yatırımlara da değinen Erdoğan şunları söyledi:

"2023 hedeflerimiz arasında bir otoyol projesi var. Bu projeyle, bölgenin çehresini değiştireceğiz inşallah çok gecikmeden Çanakkale'ye bunu da kavuşturacağız. Şehit ve gazi yakınlarımızı için Çanakkale'de bir rehabelitasyon merkezi hazırlıkları yapıyoruz. Bunu da hızla bitirmemiz lazım. Bu yıl inşasına başlıyoruz. Ülkemizin her köşesinden öğrencilerimiz gelecek. Buradaki üniversite hastanesinden, devlet hastanelerine her yönüyle Çanakkale farklı olmak zorunda. Akın akın insanlar buraya geliyor. Tarihi bizzat yerinden görüp, o ruhu yerinde yaşıyor. Başbakanlığımda, 18 Mart törenlerine katılmaya özel önem verdim. Hep bu törenlere bizzat kendim katıldım. Bu yıl da yıldönümü kutlamaları burada Gelibolu'da yapılacak. Coşkuyla bu kez başbakanımız katılacak. Ben de 24 Nisan'daki kutlamalara dünyadaki devlet başkanları geliyor burada aynısını yapacağız.

Bu yıl zaferin 100'üncü yılı olduğu için kutlamalar daha farklı daha kapsamlı yürütüyoruz. Yeni Zelanda, Avustralya devlet başkanları katılacak. Çanakkale valiliğinin, koordinasyonunda çeşitli programlar yapılıyor. Sergiler, buluşmalar turnuvalar yapılıyor. STK'lar, Türkiye çapında Çanakkale zaferiyle ilgili anma programlarını düzenlediler, düzenliyorlar. 24 Nisan'daki törende bu türden uluslararası etkinliğe sahip bir buluşma olacak. Şu andaki teyitler onu gösteriyor. Bakanlarla birlikte katılım 50'yi bulacak.

ÇANAKKALE RUHUNU DÜNYAYA DUYURMALIYIZ

Çanakkale ruhunu dünyaya duyurmamız lazım. Kendisi kadar savaştan sonraki dostluklar da önemli. Birçok ülke ile Çanakkale'de savaşarak başlamış ama ardından güçlü bir dostluğa dönüşmüş ilişkilere sahibiz. Yine Çanakkale'de amansız bir şekilde savaştığımız İngiltere, Fransa ile yanımızda yer almış Almanya ile NATO çatısı altında ciddi ittifaklar yaptık. Bu yönüyle de zaferi ön palana çıkarmak istiyoruz. Şehitlikleri bizimi o topraklara vurduğumuz mühürlendir. Çeşitli dönemlerin sembolü şehitliklerimiz var. Malazgirt, İznik aynı şekilde sembol bir şehirdir. Kahramanmaraş, İzmir, Afyon gibi sembol haline gelmiş şehirlerimiz var. Tuna Nehri Belgart, Kudüs, Kerkük daha nice şehir adını duyduğumuzda yüreklerimizi atar. Buralarda medreselerimiz, çarşılarımız yanında mutlaka manevi olarak muhafızlarımız da bulunuyor, ya türbe olarak ya mezar olarak. İşte Süleyman Şah saygı karakolu bunlardan birisidir. Hala vakurla nöbetlerini sürdürürler.

Bunların bir kısmı ülkelerinden binlerce km ötede hayatlarını kaybetmiş, manevi nöbetlerini orada sürdürmeye devam etmişlerdir. Bin yılıkl sembol isimlerin mezarlarına sahip çıkarken. Dünyanın dört bir yerine dağılmış şehitliklerimizi ayağa kaldırmanın mücadelesini verdik. Ecdadımızın mezarını bulduk ihya ettik. Şehitlikleri aradık, yerlerini bulduk. Buraları da ecdadımızın hatırasına yakışır şekilde yaptık. İngilizlere, Fransızlara esir düşmüş insanlarımızın götürüldüğü Myanmar'da bile şehitliğimiz var. Oraları da imar etikti ayağa kaldırdık. Böylece şehit olmuş atalarımızın hatıralarına saygı göstermeye devam edeceğiz. Gelecek nesillere aktarmanın çabası içerisinde olacağız." BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN DESTEK İSTEDİ

Konuşmasında başkanlık sistemine de değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılda büyük değişim gösterdiklerini belirtti. Her alanda tarihi önemde başarılara imza attıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Eğer bu deneyimi iyi değerlendirmemiş olsaydık, Türkiye'nin yeri, yeni dünyada çok gerilerde olurdu. Dünya kritik dönemden geçiyor. Türkiye'nin yeni ya 2023 döneminde dünyanın 10 ekonomisinden birisi olacak ya da kaos ortamına geri döneceğiz. 2023 hedeflerine ulaştırmak için çalışıyoruz ama bizim gayretlerimiz yetersiz kalıyor, tekerlek patinaj yapıyor. Millete çok fedakarlık yapıyoruz ama bizim hızlı olmamız lazım. Karar alırken hızlı olmamız lazım. Ama mevcut sistemin bunda yeterli olmadığı ortada. Artık bu kantar bu yükü kaldırmıyor. Yeni bir eğitim süreci başlatmamız lazım. İşte biz buna Yeni Türkiye diyoruz. Yeni Türkiye için yeni anayasaya ihtiyaç var ve başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Türkiye darbe dönemi anayasasıyla daha fazla yoluna devam edemez. Her yeri dökülen sistemle yoluna devam edemez. Mevcut anayasanın, iyi olduğunu söyleyenler varsa onlara sorun bakalım.

DARBEDEN SONRA YÜZÜNE KAN BULAŞMIŞ ANAYASA

Darbeden sonra yüzüne kan bulaşmış bu anayasayı ne kadar tamir ederseniz edin olmuyor. Tamir edilmiyor. Bizimi milletimizin vizyonuna uygun yeni bir anayasa var. Bununla birlikte başkanlık sistemini gündemimize almak zorundayız. Siyasi bölünmüşlük ve çekişmelerin kurumlara arasındaki uyumsuzluğun defalarca sıkıntısını yaşadık. Bunu çözmenin yolu bana göre başkanlık sistemi. Ama biz artık bu dönemi geride bırakmamız gerektiğine inanıyoruz. İşte ABD ortada. Başkanlık sitemiyle yönetiliyor. Biz niye başkanlık sitemiyle yönetilmeyelim. Sistem gayete güzel işliyor. Sistem gayet iyi işliyor. Neymiş, 'başkanlık sisteminde diktatörlük getirilirmiş' ABD'de Meksika'da diktatörlük mü var? Bunu söyleyenler ya kendi milletlerini tanımıyorlar ya da saygı duymuyorlar. Başkanlık sisteminden diktatörlük çıkaranın önüne başta benim milletim çıkar. Siz bu milleti ne sanıyorsunuz ya. Başkanlık sistemine karşı çıkanların derdi başka. Milletten değil, vesayetten söz sahibi olanlar bu düzenlerinin bozulmasını istemiyorlar. Korkuları bu. Yeni Türkiye'ye başkanlık sistemine hazır mıyız? Mesele bitmiştir. Bu değişim kaçınılmaz. Yeni Türkiye'nin inşası kaçınılmaz. Yeni anayasa, başkanlık sitemi inşallah kaçınılmaz. Bunları hepsi olacak. Millet istiyorsa olacak, millete rağmen hiçbir şey olmaz. 7 Haziran seçimleri bunun için önemli bir fırsat. Gelin 400 milletvekiliyle mecliste bunu işi kısa sürede bitirecek işi getirin. Buna var mısınız, yeni anayasaya var mısınız? Başkanlık sistemine var mısınız? Çanakkale bu işe tamam diyorsa tamamdır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından açılışını yaptığı yatırımlar için kurdele kesti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tıp Bayramı'nı Çanakkale'de Kutladı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement