Cumhuriyet Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika
Yerel

Cumhuriyet Bayramı Kutlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin 92. kuruluş yıl dönümü Sakarya, Kocaeli, Karabük, Düzce, Bolu, Zonguldak ve Bartın'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

29.10.2015 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti'nin 92. kuruluş yıl dönümü Sakarya, Kocaeli, Karabük, Düzce, Bolu, Zonguldak ve Bartın'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Sakarya'da Kent Meydanı'ndaki törende, Vali Hüseyin Avni Coş, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Emin Dursun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, askeri araca binerek halkı selamladı.

Coş, törende yaptığı konuşmada, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetin ilanına karar veren TBMM üyeleri, şehit ve gazilerin aziz hatırası önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.

Türk milletinin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisinin Cumhuriyetin ilanı olduğunu vurgulayan Coş, "Cumhuriyetimiz, Atatürk'ün liderliğinde çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkma hedefiyle heyecan ve şevkle çalışan ecdadımızın bugünkü nesillere armağanıdır. Cumhuriyeti demokrasiyle de taçlandıran milletimiz, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma hedefinde büyük mesafeler katetmiştir. İyi eğitimli, dinamik nüfusumuzla tıptan mühendisliğe, inşaattan elektroniğe, otomotivden uzaycılık ve hava sanayisine kadar pek çok alanda önemli başarılar elde ettik" diye konuştu.

Vali Coş, devleti daha güçlü, milleti daha zengin yapmak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Cumhuriyetimiz 100. yılına geldiğinde muktedir demokrasisi, dev ekonomisi, bilim ve teknolojideki üstünlüğü, dünya barışına katkı sağlayan caydırıcılığı yüksek güçlü ordusu, birlik ve beraberliğini daha da pekiştirmiş iyi eğitilmiş toplum yapısıyla Türkiye'miz dünyada hak ettiği yere gelecektir" dedi.

Etkinliğe vatandaşlar ve çocuklar büyük ilgi gösterdi. Şiirlerin okunduğu tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

Kocaeli

İzmit ilçesinde Şehit Rafet Karacan Bulvarı'ndaki tören, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile başladı.

Törende konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhuriyeti daha güçlü ve gelişmiş bir şekilde geleceğe taşıyacaklarını söyledi.

19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan kurtuluş mücadelesinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ile taçlandığını ifade eden Güzeloğlu, bunun eşine az rastlanan kahramanlık destanı olduğunu kaydetti.

Güzeloğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyeti milletine güvenerek kurduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimiz, kurulduğu günden bu güne Türk milletinin her ferdinin ortak iradesi ve gayretiyle büyük dönüşüm gerçekleştirmiş. Bugün Türkiye'yi bölgesinde ve dünya ölçeğinde iddialı bir büyük ülke haline getirmiştir. 92. yılın coşkusunu kutladığımız bugün de sonsuza kadar gelecek her millet bayramında daha gelişmiş, güçlü bir ülke olarak yolumuza devam edeceğiz."

Daha sonra Vali Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Daysal, askeri araçla vatandaşları selamladı.

Kutlamalar kapsamında, İzmit Halk Eğitim Merkezince halk oyunları gösterileri sunuldu. Öğrenciler tarafından şiirler okundu, ardından geçit töreni yapıldı.

Karabük

Kent Meydanı'nda düzenlenen törende Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya ve Belediye Başkanı Rafet Vergili, tören alanında bulunan vatandaşların bayramını kutladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Alimoğlu, Türk milletinin medeni vasfıyla dünyaya damga vuran ve örnek olan bir millet olduğunu belirterek, "Geçmişte yaşanan sıkıntılar sonrası İstiklal Harbi'nin ardından Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Bu zor günlerin hikayelerini büyüklerimizden dinledik. Şimdi cumhuriyetimizin 92. yıl dönümünü kutluyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler, günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu, halk oyunları gösterileri sundu.

Daha sonra bin metreden tören alanının yakınına inen milli paraşütçü Mustafa Kavak, Vali Alimoğlu'na Türk Bayrağı'nı teslim etti.

Okullarda düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Yılmaz, öğrenciler, gaziler, KARDEMİR işçileri ve vatandaşlar katıldı.

Bolu

Belediye Meydanı'ndaki törene,Vali Aydın Baruş, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Garnizon Komutan Vekili ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Türker Yılmaz, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Baruş, yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin, ülkede yaşayan 78 milyon vatandaşın ortak bir kader etrafında kenetlenmesi ve ortak bir gelecek için birlikte çalışması olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve halk oyunu gösterileri sunuldu.

Tören, Bolu Belediye Bandosu eşliğinde yapılan geçit töreniyle sona erdi.

Bartın

Valilik önünde düzenlenen törende, Vali Seyfettin Azizoğlu, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir ile Belediye Başkanı Cemal Akın, halkı selamladı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Vali Azizoğlu, burada yaptığı konuşmada, eski dünyanın merkezi, dünyanın kilidi bu topraklarda varolmanın ve hakimiyet kurmanın ancak güçlü ve büyük devletlerin başarabileceği bir iş olduğunu söyledi.

Büyük Türk milletinin, bin yılı aşkın bir zamandır bedelini kat kat ödeyerek Anadolu'yu vatan yaptığını ifade eden Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Bütün iştah kabartan güzelliğine rağmen bu nazlı vatan bin yıldır bizden başkasına yar olmadı, olmayacaktır ama bu vatan üzerinde oynanan oyunlar bitecek mi? Dünya var oldukça kıymet ve değerinden asla bir şey kaybetmeyecektir. Tarihin bütün döneminde olduğu gibi bugün ve bundan sonrada bu topraklar üzerinde oynanacak oyunlar bitmeyecektir. Atalarımızın aziz kanlarıyla bizlere miras kalmış bu topraklarda, ay yıldızlı al bayrağımızın altında bağımsız ve güçlü bir devlet olarak yaşamak istiyorsak birlik ve beraberliğimizin bozulmasına asla müsaade etmemeliyiz."

Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tören, halk oyunları ekipleri, judo, tekvando gösterileri ve resmi geçitle sona erdi.

Zonguldak

Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın makamında tebrikleri kabulüyle başlayan kutlama programına, Gazipaşa Caddesi'ndeki törenle devam edildi.

Törende, Vali Kaban, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Haluk Selvi ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, askeri araçtan halkı selamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasının ardından konuşan Vali Kaban, Kurtuluş Savaşı'nın ardından Cumhuriyetin kurulmasının ve ilan edilmesinin tarihin ender kaydettiği başarılardan biri olduğunu söyledi.

Öğrencilerin şiir okumasının ardından tören, resmi geçitle sona erdi.

Düzce

Düzce Anıtpark Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra, Vali Ali Fidan, Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve İl Jandarma Komutanı Albay Bilal Güvenir, vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Fidan, burada yaptığı konuşmada, "Cumhuriyeti kuranlara şükran hislerimizi ifade etmek, yıllar önce sabrımızı, gücümüzü, vatan sevgimizi ve bağımsızlık aşkımızı gösterdiğimiz yedi düvele, bu kez birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi göstermek için toplandık" dedi.

Kutlama programı, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediye verilmesi ve geçit töreniyle sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cumhuriyet Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement