Dha Yurt Bülteni-12 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-12

1)TÜRKEŞ: CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ BİZİ 2023'E TAŞIYACAKBAŞBAKAN Yardımcısı Tuğrul Türkeş, referandumda 'Evet' çıkması sonucu uygulamaya konulacak Anayasa değişikliğiyle ilgili, "Halk oylamasının ardından uygulanacak Cumhurbaşkanlığı sistemi, bizi 2023'e taşıyacak, istikrar ortamını yaratacaktır.

21.03.2017 15:46

1)TÜRKEŞ: CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ BİZİ 2023'E TAŞIYACAK

BAŞBAKAN Yardımcısı Tuğrul Türkeş, referandumda 'Evet' çıkması sonucu uygulamaya konulacak Anayasa değişikliğiyle ilgili, "Halk oylamasının ardından uygulanacak Cumhurbaşkanlığı sistemi, bizi 2023'e taşıyacak, istikrar ortamını yaratacaktır. Ülkemizi hak ettiği yere taşımak için gerekli olan değişiklikleri yapmayı sorun olarak görenler, Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açacak hamleleri yapmamanın sorumsuzluk olduğunu göz ardı etmektedirler."dedi. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Konya'da Tüyap ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 'Konya 2017 Tarım Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Tören alınana asker tarafından tedbir amaçlı sinyal bozucu cihaz (Jammer) getirilmesi dikkat çekti. 15 ülkeden 1180 marka, 400 firma ve firma temsilcisinin katıldığı fuarda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, tarımın Türkiye için önemini anlattı. 16 Nisan'da yapılacak referanduma da değinen Türkeş, şunları söyledi:

"Son yıllarda ortada her türlü küresel kriz ve dış şoklara karşı daha dayanıklı bir Türkiye olduğunu kimse inkar edemez. 2008 küresel finans krizi ve 15 Temmuz gibi büyük şokların ardından bile Türkiye'nin büyümeye devam etmesi bu durumun en açık göstergesidir. Ancak daha uzun vadede bir strateji yürütmeden de, bu durumun kalıcı bir sisteme dönüşmesi mümkün değildir. Halk oylamasının ardından uygulanacak Cumhurbaşkanlığı sistemi bizi 2023'e taşıyacak, istikrar ortamını yaratacaktır. Ülkemizi hak ettiği yere taşımak için gerekli olan değişiklikleri yapmayı sorun olarak görenler, Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açacak hamleleri yapmamanın sorumsuzluk olduğunu göz ardı etmektedirler. Zira istikrar ortamının tahsis edilemediği ortamlarda, uzun vadeli hedeflerden ve kalkınma programlarından söz edilemez. Her ülkenin kalkınması için yatırım şarttır, yatırım için de siyasi tutarlılık ve adalet, su ve güneş gibidir. Bu iki temel ihtiyaç karşılanmadığı taktirde topraklarınız çorak kalır. Yeni yatırımlar yeşermez."

Yapılacak anayasa değişikliğinin ülkemizde daha önce yaşanan siyasi çalkantıların bir daha yaşanmaması için yapılacağını ifade eden Türkeş, "Mevcut sistemdeki yönetim karmaşası yaratan durumlar, dönem dönem siyasi krizleri ortaya çıkarmıştır. Bu krizler ise daha derin ekonomik ve sosyal kayıplara yol açmıştır. Milletimize 16 Nisan'da bunu değiştirmek için söz hakkı veriyoruz. Halkımızın da oyunu istikrar ve kalkınmaya 'Evet' şeklinde kullanacağına da inancımız tam."dedi.

"BUNLAR TÜRK LALESİDİR, HOLLANDA GİBİ AŞIRMA DEĞİL"

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından da Türkeş, stantları tek tek gezip, sergilenen traktör ve tarım aletlerini inceledi. Türkeş'e, Çumra İlçesi'nde 300 dekarlık arazide lale üreten Beyhan Gürses, lale hediye etti. Lalelerin orjinal olup olmadığını soran ve orjinal olduğu cevabını alan Türkeş, " Başka ülkelerin yaptığı gibi taklit ve çalma değil. Bunlar Türk lalesidir, Hollanda gibi aşırma değil."dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------

Tuğrul Türkeş'in fuar alanına gelişi

Salondan ve Türkeş'den detay

Türkeş'in konuşması

Kurdele kesilmesi

Türkeş'in fuarı gezmesi lale hediye edilmesi

(Haber- Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ KONYA DHA))

======================================

ADANA'DA GDO'LU EKMEK KATKI MADDESİNE SAVCILIK SORUŞTURMASI (EK)

2)GMO'DAN SOYA AÇIKLAMASI

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, GDO'lu soya çıkan ekmek katkı maddesiyle ilgili açıklamasında, alınan numunelerde GDO'ya rastlanmamış olsa dahi bu konudaki sorunun bitmiş olmayacağını savundu.

İddiaların ardından Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin numuneler aldığını anımsatan Alparslan, şunları kaydetti: "Biyogüvenlik kanunu kapsamında ithalatına izin verilen GDO'lu ürünler sadece yem veya yem hammaddesi olarak kullanılabilmektedir. Ekmek üretiminde belli amaçlar için kullanılan enzim karışımı 'Ekmek Geliştirici' ürününde GDO tespitinin resmi kontrollerle teyit edilmesi, GDO'nun karışımın içeriğinde esas etken madde durumundaki enzimlerden değil ağırlıklı olarak taşıyıcı görevi gören soya unundan kaynaklanmış olduğunu düşündürecektir. Ülkemizde gıda veya gıda hammaddelerinde GDO'lu ürüne izin verilmemektedir. Bakanlığın gerçekleştirdiği resmi kontroller ve alınan numuneler sonucunda haberin doğrulanması durumunda GDO'lu soya ununun geriye dönük izleme çalışması yapılarak menşeinin tespiti gerekecek. Karışımda kullanılan soya ununun yerli üretim soyadan elde edildiği anlaşılır ise ülkemizde GDO'nun yerli ekilişlere bulaştığı tartışılacaktır.

İZLEME SÜREKLİ OLMALI

Karışımda kullanılan soya ununun, yem amaçlı olarak ithal edilen soyadan elde edildiğinin anlaşılması durumunda ise yem amaçlı ithal edilen soyanın yasal olmayan bir şekilde gıda üretiminde kullanıldığı sonucuna varılacaktır. Her iki durumda da gıda resmi kontrollerinin sayısal ve nitelik olarak yeterliliği veya yetersizliğini, risk analiz etkinliğini, gıda alanında yaşanmakta olan birçok sıkıntının varlığı gündeme gelecektir. Alınan numunelerin yapılan analizlerinin haberi doğrulamaması yani GDO tespit edilmemesi durumunda ise yine karşımıza iki husus çıkacaktır. Gıda alanında kamuyu bilgilendirme adına yapılan bazı haber ve açıklamaların doğruluğunun önemi, bakanlığın bu süreçten ders çıkarması ve özellikle yem amaçlı ithal edilen GDO içeren ürünlerin izlenmesi yönünde etkin bir izleme sisteminin oluşturulması, gıda kontrollerine gerekli önceliğin sağlanmasına dönük personel ve teknik altyapı tesis edilmesinin zorunluluğu."

ADANA/DHA

=============================================

3)SADECE ANTALYA'DA YETİŞİYOR

HİNDİSTAN kırsalında çocukların futbol topu diye oynadığı ve her biri 2 kiloya kadar ulaşan turunçgillerin en büyüğü 'pomelo' Türkiye'de sadece Antalya'da yetişiyor.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), 'Çin greyfurdu' olarak da adlandırılan ve her biri 2 kiloya yakın ağırlığa ulaşan 'pomelo' meyvesini yetiştiriyor. Antalya'da meyve, sebze ve tıbbi ve aromatik bitkiler ile endemik türlerin geliştirilmesi, yerli ıslahın üretilmesi alanında yüzlerce çeşit üretime sahip BATEM'in bahçesinde meyve veren 'pomelo', C vitamini deposu. Ancak Türkiye'de çok az düzeyde üretim olduğu için satışı yapılmıyor.

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, İngilizcede 'şadok' olarak da adlandırılan pomelo meyvelerinin çapının 15-20 santimetreyi bulabildiğini belirtti. Pomelonun ekşi, acımsı tadı nedeniyle pek yenilmeyip hamur işleri, çikolatalar, marmelat veya yemek ve soslarda kullanıldığını kaydeden Abdullah Ünlü, şöyle dedi:

"Pomelo tad olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer. Zaten greyfurt portakal ile pomelonun doğal bir melezidir. Bununla birlikte pomelo, sadece greyfurt değil, bilinen portakalın da atalarından biri. Zira portakalın pomelo ile mandalinanın melezi olduğu sanılmaktadır. Pomelo diğer turunçgillerin aksine asiditesi en az olan turunçgillerden biri. Kalın bir kabuğa sahip. Bu kabuğun altında yenilebilir, tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır."

FUTBOL TOPU DİYE OYNANIYOR

Güney Asya ve ABD'de özellikle Kaliforniya'da sıkça yetiştirilen ve satılıp yenilen bir tür olduğunu söyleyen Ünlü, "Greyfurda göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ancak Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerde meyvenin kabuğundan ayıklanmasındaki zahmet nedeniyle pek fazla yenmemekte, yetiştirilmemektedir. Hindistan'ın Assam eyaleti gibi yerlerinde ise tuz ve biber ile öğle yemeklerinde yenmektedir. Kırsal kesimlerde çocukların meyveleri ile futbol topu gibi oynadıkları görülmektedir" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------

BATEM dış plan

Çin greyfurdundan görüntü

Röp: BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü

Detaylar

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

=========================================

4)TEKİRDAĞ'DA YAMAÇ PARAŞÜTÇÜSÜ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

TEKİRDAĞ'ın Şarköy İlçesi Ayvasıl mevkiindeki 600 metrelik tepeden atlayış yapan yamaç paraşütü sporcusu 24 yaşındaki Fuat Kayalı, kontrolünü yitirip ağaçlık alana düştü ve ağır yaralandı. Kalça kemiği ile bacağında kırıklar olduğu belirlenen Kayalı, Sahil Güvenlik helikopteriyle kurtarılarak ambulansla kaldırıldığı Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'nde yamaç paraşütü yapan Fuat Karalı, dün arkadaşlarıyla birlikte 600 metrelik Ayvasıl mevkiinden atlayış yaptı. Kısa bir süre sonra kontrolü yitiren Kayalı, ağaçlık alana düştü. Arkadaşlarının ihbarıyla bölgeye gelen itfaiye ve AFAD ekiplerince ağaçta asılı vaziyette bulunan yamaç paraşütü sporcunun tahliye için Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yardım istendi. Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan gelen helikopterle kurtarılan Fuat Kayalı, askeri birliğe indirildikten sonra 112 ambulansı ile Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kalça kemiği ve bacağında kırıklar olduğu tespit edilen Kayalı'nın hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Amatör kameradan AFAD ve sağlık ekiplerinin kurtarma çalışmaları

-Yardıma gelen helikopter

-Gece yapılan kurtarma çalışması

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

==========================================================

5)TEKİRDAĞ'DA DOWN SENDROMLULAR MADALYA İÇİN YARIŞTI

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfının (ZİÇEV) 21 Mart dünya Down Sendromlular günü nedeniyle sahil dolgu alanda düzenledikleri 'artı bir farkla koşuyoruz' etkinliğinde, Down sendromlu çocuklar, 47 metre mesafeyi madalya için koştu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfının (ZİÇEV) 21 Mart dünya Down Sendromlular günü nedeni ile sahil dolgu alanda yapılan etkinlikte Down sendromlu çocuklar çalan müzik eşliğinde gönüllerince dans edip eğlendi. Aileleri ile birlikte etkinliğe katılan yaklaşık 50 sendromlu çocuk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak 'Artı bir farkla koşuyoruz' sloganı ile hazırlanan parkurda 47 metre koştular.

Yarışın bitiminde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, yarışın kazananının sevgi olduğunu ifade ederek, "Aramızdaki bir sayı farkın 'fark' olmadığının anlaşıldığı bir gün olması temennisinde bulunuyorum. Farklı olmanın normal bir şey olduğunu ve down sendromlu çocukların toplumdan dışlanmaması gerekiyor. Onlar acıma duygusu gelişmiş, çıkarcılık, bencillik gibi duyguları olmayan, karşılıksız seven, yalan söylemeyen ve sadece sevilmeyi hak eden bireylerdir. Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve eğlencelidir. Down sendromlu bireylerin sevgileri sonsuz, saf ve gerçektir. Onlar bizi karşılıksız severö diye konuştu. Konuşmaların ardından Down Sendromlu çocuklar alanda hazırlanan masa da ıspanaklı yumurta pişirme yarışması yaptı. Yarışma sırasında göbek atıp oynayan çocuklar, renkli balonları göz yüzüne bırakarak gönüllerince eğlendi.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Kadir Albayrak'ın konuşması

-Çocukların müzik eşliğinde dans etmeleri

-Çocukların ellerinde dövizler

-Koşan Başkan ve çocuklar

-Yemek yarışması

-Detay görüntüleri

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

====================================================

6)YABANCILARDAN NEVRUZ KUTLAMASINA KATILAN MEHTER TAKIMINA YOĞUN İLGİ

BURSA'da Arap turistler ile Uludağ Üniversitesi'nde eğitim gören yabancı öğrenciler, nevruz kutlamalarına katılan mehter takımına yoğun ilgi gösterdi. Mehter takımıyla fotoğraf çektiren yabancılar, çalınan parçaları da dikkatle dinledi.

Baharın geldiğini simgeleyen Nevruz kutlamaları Bursa'da Atatürk Anıtı önünde başladı. Resmi program başlamadan önce Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı 'Ceddin deden', 'Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın' parçalarını çaldı. Mehter takımının geleneksel kıyafetlerini gören ve çaldığı parçaları duyan Arap turistler ile Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencileri, mehter takımıyla fotoğraf çektirmek için adeta sıraya girdi. Suudi Arabistan'dan geldikleri öğrenilen turistler ile Fas, Tunus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Bosna Hersek gibi ülkelerden gelen öğrenciler, mehter takımıyla aynı kareye girmek için selfie çektiler.

Atatürk Anıtına çelenklerin konulması ile etkinliklere Kent Meydanı'nda devam edildi. Burada konuşan Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, "Gerek toplumsal hayatta gerçekleştirdiği derinliği, gerekse milli kültürümüzdeki yeri bakımından çok ayrı ve önemli bir anlam teşkil eden Nevruza ulaşmış bulunuyoruz. Türk milletinin ergenekon dan çıkışının ve baharın gelişini simgeleyen nevruz farklı toplumsal mesajlar içeren bir değerimizdir ö dedi.

Kutlamalar, mehter takımının konseri, kılıç kalkan ekibinin gösterisi, yakılan ateşten atlama ve demir dövülmesi ile sona erdi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Yabancı öğrenciler ve turistlerin mehteri dinlemesi, fotoğraf çektirmesi

-Mehter takımından görüntü

-Nevruz kutlamaları

-Selçuk Türkoğlu'nun konuşması

-Etkinliklerden görüntü

-Detaylar

Edip TEKİN/Faruk KAHRAMAN/BURSA,

BOYUT: 230 MB SÜRE: 3,03

=====================================================

7)YALOVA'DA FETÖ'NÜN İLK DAVASI BAŞLADI

YALOVA'da 47'si tutuklu toplam 103 Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PYD) sanığının yargılanmasına başlandı. Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen duruşmaların ilk gününde sanıklar geniş güvenlik önlemleri altında, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde oluşturulan duruşma salonuna getirildi.

Başarısız gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik operasyonlar kapsamında Yalova'da gözaltına alınan sanıkların yargılanmasına başlandı. Yalova Adliyesi'ndeki salonların yetersiz olması nedeniyle Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün toplantı salonu Yalova Ağır Ceza Mahkemesi salonuna dönüştürüldü. 103 sanıklı duruşmada tutuklu olan 47 sanık, Kocaeli'ndeki cezaevinden Yalova'ya getirildi. Geniş güvenlik önlemleri altında duruşmanın yapılacağı alana getirilen sanıklar, jandarma eşliğinde mahkeme salonuna alındı. Tutuksuz olarak yargılanacak 56 kişi ise duruşmanın başlayacağı salonda hazır bulundu.

Duruşma; FETÖ üyeliği ile suçlanan aralarında esnaf, öğretmen, sanayici, tüccar ve çeşitli meslek gruplarından 47'si tutuklu 103 sanığın kimlik tespitiyle başladı. Sanıklar için oluşturulan iddianame de mahkemede okunacak. Sanıkların ifadeleri ve savunmaları ise bir sonraki günlerde alınacak. Sanık yakınları ise duruşmayı ayrı bir salondan televizyon ve kamera sistemiyle izleyebiliyor. Yalova Emniyeti ise hem enstitü girişinde hem de çevresinde geniş güvenlik aldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Sanıkların getirilmesi

-Genel detay görüntüler

(SÜRE: 00.41) (BOYUT: 22 MB)

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA

========================================

8)YALOVA'DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 7 GÖZALTI

YALOVA Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu ticareti yaptıkları iddia edilen 7 kişiyi gözaltına aldı.

Kent genelinde uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarını sürdüren Yalova Emniyeti Uyuştucu ile Mücadele Şubesi Müdürlüğü, bu kapsamda bir hafta boyunca gerçekleştirdiği operasyonlarda bin 492 adet ecstasy hap, 1,5 kilogram toz esrar, 935 gram sentetik kannabinoid, 134 gram kubar esrar, 56 gram metanfetamin ve 112 adet 'fişek' tabir edilen satışa hazır sentetik kannabinoid ile bin paket kaçak sigara, kurusıkı tabancadan çevrilme tabanca ve bu silaha ait bir şarjör ele geçirdi.

Toplam 7 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda bazı uyuştucuların cam kavonoz içersinde toprağa saklandığı ortaya çıktı.

Operasyonlarla ilgili soruşturmaya başlandı.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Emnıyetın operasyonu

(boyut: 23,1 mb) (süre: 16 sn)

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, -

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-12 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement