Fas Hapishanelerinde İşkence İddiaları - Son Dakika
Güncel

Fas Hapishanelerinde İşkence İddiaları

Fas Hapishanelerinde İşkence İddiaları

Faslı hukukçular, tutuklulara işkence edildiğine dair kamuoyunda yer alan haberlerin soruşturulmasını ve insan haklarını ihlal edenlerin yargılanmasını talep etti.

15.04.2014 19:29

Fas'ta hukukçular, tutuklulara işkence edildiğine ilişkin haberlerin soruşturulması ve insan haklarını ihlal edenlerin yargılanması çağrısında bulundu.

İslami Tutukluları Savunma Ortak Komitesi, 16 Mayıs 2003'te ülkenin kuzeyindeki Daru'l-Beyda kentinde düzenlenen intihar saldırılarının ardından gözaltına alınan ve hala tutuklu bulunan Selefi gruplara mensup kişilerin hapishanelerdeki durumlarını ele alan basın toplantısı düzenledi.

Başkent Rabat'ta düzenlenen ve hukukçuların katıldığı toplantıda, tutuklulara işkence edildiğine dair kamuoyunda yer alan haberlerin soruşturulması ve tutukluların şartlarının iyileştirilmesi talep edildi.

Toplantıda konuşan Fas İnsan Hakları Kuruluşu Başkanı Muhammed ez-Zahi, "İslami eğilimli tutukluların hapishanelerdeki durumu giderek kötüleşiyor. Tutukluların onuruna saygı gösterilmiyor, onlara karşı insan hakları ihlalleri yapılıyor" dedi.

Zahi ayrıca "özellikle İslami eğilimli tutukluların işkenceye maruz kaldıklarına dair kamuoyunda yer alan haberler doğrultusunda, insan hakları ihlalleri yapan yetkililerin yargılanması gerektiğini" ifade etti.

Fas'ın en büyük hukuk kuruluşu olan İnsan Hakları Cemiyeti Başkan Yardımcısı Abdulillah Benağbed es-Selam da "Genelde tüm tutuklular, özelde ise siyasi tutuklular insan hakları ihlallerine maruz kalıyor. İslami eğilimli tutuklular, işkenceye maruz kaldıklarını söylüyor. İşkence konusunda soruşturma açılması ve bunu yapanların yargı önüne çıkması gerekir" diye konuştu.

Uluslararası ve Faslı bağımsız insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, 16 Mayıs 2003'te ülkenin kuzeyindeki Daru'l-Beyda kentinde düzenlenen ve 8'i AB vatandaşı, 12'si saldırgan 42 kişinin hayatına mal olan intihar saldırılarından sonra başlatılan operasyonlarda, 3 binden fazla Selefi eğilimli kişi, gözaltı ve tutuklamalara maruz kalmıştı. - Rabat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fas Hapishanelerinde İşkence İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement