İç Güvenlik Paketi Meclis'te - Son Dakika
Politika

İç Güvenlik Paketi Meclis'te

Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek Boşandığı eşinin soyadını kullanmasıan izin verilen kadının evlenmeden önceki soyadını; eşinin soyadı ile birlikte önceki soyadını taşıyan kadının sadece eşinin soyadını kullanmak istemesi halinde, nüfus müdürlüğünce gerekli işlem yapılacak Nüfus müdürlükleri tarafından "mirasçılık belgesi" verilebilecek Pasaport hizmetlerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yürütecek.

24.11.2014 15:23

Soyadı Kanunu'na aykırı  soyadları  ile yazım  ve imla hatası  bulunan  ad ve soyadları mahkeme kararı  aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu  kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek.

Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, İçişleri Bakanlığı,  nüfus  olayları  ve adrese  ilişkin  dayanak belgesi düzenleyen  kurumlara  ve dış temsilciliklere  bu belgeleri  elektronik  ortamda  gönderme  veya tescil yetkisi verebilecek.

Yazılı  talepte  bulunmak kaydıyla; boşandığı eşinin  soyadını kullanmasına izin verilen  kadının  evlenmeden önceki soyadını; eşinin  soyadı  ile birlikte  önceki  soyadını taşıyan  kadının  sadece eşinin  soyadını kullanmak istemesi halinde nüfus müdürlüğünce gerekli  işlem yapılacak.

1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren vuku bulan ölüm olaylarının tespiti kurum ve  noterler tarafından Kimlik  Paylaşımı Sistemi üzerinden yapılacak. Bu tarihten önceki   ölüm   olayları   nüfus   müdürlüğünce  ilgili   kurumlara  gönderilmeye  devam edilecek.

-30 yıl işlem görmeyen 110 yaş üstündekiler ölü sayılacak

İlgililerin talebi  halinde  nüfus  müdürlükleri tarafından mirasçılık belgesi  verilebilecek.  Mirasçılık  belgesi   verilmesinin  yargılamayı  gerektirmesi, nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi  verilmesi konusunda  yeterli    olmaması  veya   mirasçılık belgesinin yabancılar tarafından talep  edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi  nüfus müdürlükleri tarafından verilmeyecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği  tarih  itibariyle merkezi veri tabanında  yer  alan  kayıtlara göre  son  30 yılda  işlem  görmeyen, halen  ölü mü sağ  mı oldukları bilinmeyen ve  110  yaşın  üstündeki  kişiler  ölmüş  sayılacak; sağ  olduğu tespit edilenlerin kaydı idarece  düzeltilecek.

Bakanlık   adına  ihdas  edilmiş   olup  Nüfus ve Vatandaşlık Genel  Müdürlüğü adına tahsis  edilmiş kadrolardan bin adedine Merkezi  Yönetim  Bütçe Kanunu  kapsamındaki sınırlamalara tabi olmaksızın 2015 yılı içinde atama yapılabilecek.

Soyadı Kanunu'nun "Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz" maddesine aykırı  soyadları  ile yazım  ve imla hatası  bulunan  ad ve soyadları mahkeme kararı  aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu  kararıyla bir defaya  mahsus olmak  üzere  değiştirilebilecek.

Soyadı  değiştirilen erkek  ise kendisi   ile  birlikte  varsa  karısının   ve  müracaat  tarihinde  ergin  olmayan çocuklarının  da soyadları düzeltilecek. Soyadı  değiştirilen kadın  ise kendisi  ile birlikte  ergin  olmayan evlilik  dışı çocukları varsa onların da soyadları  düzeltilecek.

Göçmen olarak Türk  vatandaşlığına alınanlardan  doğum yeri ve tarihi  hatalı  olan kişilerin  kayıtları, bu maddenin yürürlüğe girdiği  tarihten  itibaren  bir yıl  içinde  usulüne göre  onaylanmış doğum  belgeleri  ile müracaatları halinde nüfus müdürlüğünce düzeltilecek.

-Genel  ahlaka  aykırı  faaliyetlerde  bulunanlar vatandaşlık kazanamayacak

Türk  Vatandaşlığı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Türk  vatandaşlığının  kazanılmasında  milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek hali bulunan yabancıların taleplerinin İçişleri Bakanlığınca reddedilmesi durumunda açılan idari davalarda idare aleyhine yaşanan hukuki sorunlar gideriliyor.

Türk  vatandaşlığını kazanmak  isteyen  yabancılardan  evlilik  öncesi  genel  ahlaka  aykırı  faaliyetlerde  bulunanlar, vatandaşlık kazanamayacak.

18 yaşını tamamladığı halde aile kütüklerine kaydedilmemiş olan  kişilerin, anne  veya  baba,  bunların  ölmüş  olması  halinde  varsa  kardeşleri ile soybağını gösterir  tıbbi rapor  ibraz etmeleri  halinde  başka bir belge istenmeden tescil işlemi  yapılacak.

Umuma mahsus pasaport  almak  isteyenlerin başvuru  yerleri  ve  istenecek  belgeler İçişleri  Bakanlığı'nca tespit edilecek.

Demiryolu  personeli   kimlik   belgeleri,  anlaşmalarda öngörülen yetkili makamlarca tasdik edilmedikçe pasaport yerine kullanılamayacak.

Gemi  adamı  cüzdanı  ve  uçak  mürettebatı belgesini düzenlemeye yetkili  kurum ve kuruluşlar, ilgililerin haklarında tahdit bulunup bulunmadığını yetkili merciden teyit etmek  zorunda olacak.

Devlet Memurları  Kanunu'nun  pasaport alımında eğitim  durumlarına   göre  yaptığı  tasnif,  Pasaport  Kanunu'nda da geçerli olacak. Buna göre, hususi pasaport alacaklarda  en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranacak.

Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile elektronik imza işlemleri yapabilecek.

-Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yeniden yapılandırılıyor

Pasaport  hizmetlerini  yürütme  görevi  İçişleri Bakanlığının görevleri arasında olacak.

Kaçakçılık istihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı'nın görevleri İller İdaresi Genel Müdürlüğüne devrediliyor.

Pasaport hizmetlerini yürütmek; pasaport ve  sürücü  belgelerinde  yer  alacak  bilgiler  ile  biyometrik  verinin türünü  tespit  etmek,  bu belgelerin  tasarımı,  temini,  basımı,  dağıtım  ve  teslim  yöntemi  ile  üretim  ve kişiselleştirilmesinde  kullanılacak  sistemi   belirlemek  ve  bu  işlemleri   yürütme  görevleri  Nüfus ve Vatandaşlık  İşleri Genel Müdürlüğüne veriliyor.

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli olarak yeniden yapılandırılıyor.

İçişleri   Bakanlığının  taşra   teşkilatı   kadrolarından  500  adedine   Merkezi   Yönetim   Bütçe Kanunu kapsamındaki sınırlamalara  tabi olmaksızın 2015 yılı içinde atama yapılabilecek.

-Tazminat davası idare aleyhine açılabilecek

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması  Hakkında  Kanuna'na eklenen maddeyle, ön  inceleme, disiplin soruşturması  veya diğer idari soruşturmaları  yapmakla  görevlendirilenlerin, görevleriyle  ilgili olarak yaptıkları işlemlerden, yürüttükleri faaliyetlerden, düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden  dolayı  ancak idare aleyhine tazminat  davası açılabilecek.

Kişisel  kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk  sebeplerine  dayanılarak  da olsa görevliler  aleyhine tazminat davası açılamayacak.  Ancak bu görevlilerin  suç sayılan  eylemleri  ile kin, garez ve hatıra dayalı olarak veya baskı veya telkinle kanaat oluşturduğu ya da değiştirdiği  kesinleşmiş  yargı ya da disiplin kurulu kararıyla tespit edilirse, idarenin görevliye rücu hakkı saklı olacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görülmekte olan davalar, kesinleşmemiş hükümler, miktar veya değeri itibarıyla temyiz veya karar düzeltme yoluna gidilemediği için kesinleşen hükümler bakımından da uygulanması ve davaya idare aleyhine devam olunacak.

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idareler, elektrik ve doğalgaz alımı ile sabit ve ankesörlü telefon hizmetleri, acil yardım çağrıları hizmetleri,  internet  hizmetleri,  deniz haberleşmesi ve seyir güvenliği haberleşme hizmetleri ile elektronik haberleşme hizmetleri alımlarının üç yılı geçmemek üzere gelecek yıllara sari olacak şekilde yüklenilebilecek.

Tasarı ile İçişleri Bakanlığı'na 43 kadro ihdas ediliyor.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İç Güvenlik Paketi Meclis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement