İç Güvenlik Paketi" TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

İç Güvenlik Paketi" TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri tartışmalarla sürüyor.

22.02.2015 03:28

TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri tartışmalarla sürüyor.

HDP milletvekillerinin, Başkanlık Divanı'nda oturarak başlattığı eylem devam ediyor. HDP'li milletvekilleri, aralar dışında oturumlarda, protestolarını alkışlar ve slogan atarak sürdürüyor. "Direne direne kazanacağız", "bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "faşizme karşı omuz omuza", "hak hukuk adalet HDP ile gelecek" sloganlarının yanı sıra Kürtçe bazı sloganlar da atan HDP'liler, Gezi Parkı eylemleri ile kadın cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin de adını saydı.  CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de üzerinde "23 Mart 1933. Almanya Hitler Kanununa evet demiş" yazılı bir döviz taşıdı.

CHP ve MHP grup başkanvekilleri, birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut'a tepki göstererek, "Meclis'in çalışamaz durumda olduğunu" ifade ederek, görüşmelerin sürdürülmesine tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  " Parlamento'nun içine düştüğü durumun sonucu muhalefet değil, siz değilsiniz. Sakat mantıkla bu tasarıyı getiren Hükümet'tir. Parlamento'yu dünyaya daha fazla rezil etmeye kimsenin hakkı yok. Hükümet'i sağduyuya davet ediyorum. Komisyon ve partiden birer  temsilci yarın bir araya gelsin, mutabakat arasın.  Yarın Genel Kurul çalışmasın, mutabakat denensin. Hükümet'in iyi niyette olduğuna dair Türkiye bir umuda kapılsın. Aksi takdirde Hükümet tüm dünyaca sorgulanmaya, yargılanmaya devam edecek. Parlamentonun ahengini daha fazla bozmayın" dedi.

-Komisyon ve Hükümet önergelere katılınca...

Tasarı'nını görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin verdiği önergelere Hükümet ve Komisyon'un katılması üzerine kendilerine konuşma hakkı verilmemesi ve gerekçelerin okunmamasına tepki gösteren MHP ve CHP grup başkanvekilleri tepkilerini Başkanlık Divanı'na giderek gösterdi. Bu sırada CHP ve MHP milletvekilleri, Yakut'a tepkilerini sıra kapaklarına vurarak gösterdi. Muhalefetin önergeleri, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

MHP'li milletvekilleri, Yakut'un tartışma üzerine birleşime ara verdiği sırada Genel Kurul'da Başkanlık Divanı arkasına geçen İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı yuhladı.

CHP'li Altay, birleşimi yeniden açan Yakut'a, "TBMM İçtüzüğü uyarınca kendisini çalışma usullerine uymaya davet ederek, Parlamento'nun içinde bulunduğu tablo" nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi. Yakut'un "usul tartışması açılacak durum yok" demesine üzerine Altay, CHP milletvekillerine işaret ederek, Başkanlık Divanı'na doğru yürüdü. . Bu sırada stenografların olduğu bölüme çarpan Altay, Başkanlık Divanı'na çıktı.  Altay'ı, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz ile Komisyon sırasına oturan AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin engel oldu. CHP'li milletvekillerinin Divan önünde yığılması üzerine, AK Parti milletvekillerinin de oturdukları yerden kalktı. Bunun üzerine Yakut birleşime yine ara verdi.

Aranın ardından Yakut, birleşimi açarken usul tartışması başlattı.  HDP'lilerin slogan ve alkışlarını sürdürürken AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, kürsüye gelerek, Genel Kurul'un çalışmalarını sürdürmesinde hiçbir mahsur olmadığını, Yakut'un  tutumunun yerinde olduğunu söyledi.

CHP'li Altay ise TBMM'de yaşanan tablonun Türkiye'yi dünyaya rezil ettiğini ifade ederek, bunu ülkenin ve milletin hak etmediğini söyledi. Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nde olaylar olduğunu belirten Altay, " TSK'nın oraya müdahalesi var. Rivayet, bir askerimizin de şehit olduğu yönündedir. Sayın Bakan utanmıyor musunuz? Böyle bir tablo varken Parlamento'yu içine düşürdüğünüz halden utanmıyor musunuz? Hükümet'ten derhal konuyla ilgili bilgi istiyoruz" dedi.

Başkanlık Divanı önündeki HDP milletvekillerini gösteren Altay, "Bu milletvekilleri, MHP ve CHP milletvekilleri  hak, hukuk, adalet diyor. Kimse İçtüzüğe uymam diyemez. Biz de uymayız deriz. O zaman kanunsuzluk, anarşi ortaya çıkar. Getirdiğiniz paketin güya adı güvenlik. Bu paket Meclis'e geldiğinde, 'önce TBMM Genel Kurulu'nun güvenliğini tehdit eder' demiştim. Allah söyletmiş. İlk gün 5, sonraki gün 3 milletvekili yaralandı. Allah'tan korkun, kuldan utanın. Düzenleme bu şekliyle Parlamento'dan geçmemeli. İçtüzüğü ihlal ettirmeyiz, vurdurtmayız, geçirtmeyiz" diye konuştu.

Başkanvekili Sadık Yakut, Altay'ın, TBMM İçtüzüğü'nün "gürültü ve kavga" ile ilgili maddesini uygulayıncaya kadar kürsüden ayrılmayacağını söylemesi üzerine birleşime yeniden ara verdi. Milletvekilleri arasında tartışma, arada da sürdü.

Genel Kurul'da birleşim sürerken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut'un zaman zaman ceketlerini çıkardıkları görüldü.

Birleşime verilen arada HDP'liler Başkanlık Divanı önünde oturmayı sürdürdü. Bu sırada, CHP Mersin Miletvekili Ali Rıza Öztürk ve bazı milletvekilleri ile kavas, HDP'lilerin fotoğrafını çekti.

Başkanvekili Yakut, sık sık TBMM İdare Amirlerini göreve çağırdı. Bunun üzerine İdare Amiri Salim Uslu, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın yanına giderek, bir süre konuştu.

-"237 defa diyerek rekor kırdınız"

Önergesi üzerinde konuşmak için kürsüye gelen CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 5 dakika boyunca "Kahrolsun faşizm" diyerek tasarının görüşülmesini protesto etti. CHP'li milletvekilleri de alkışlayarak Çelebi'ye destek verdi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da "Plak takıldı galiba" diyerek, Çelebi'ye takıldı.

HDP'li milletvekilleri, Başkanlık Divanı önünde oturdukları yerden sürekli olarak slogan attı. HDP'lilerin "Faşizme geçit yok" şeklinde attıkları slogana, bir süre sonra CHP'li milletvekilleri de katıldı.

Sadık Yakut, Çelebi'ye, "237 defa diyerek rekor kırdınız" dedi.

Özcan Yeniçeri de konuşmasında, faşist, baskıcı, toplumu geren düzenlemenin milletin egemenlik hakkına müdahale olduğunu belirterek, "Siz yasamayı baskı altına alıyorsunuz, yasa yapılan yerde yasasızlığı dayatıyorsunuz. Siz, İçtüzük ve Anayasa'yı tanımıyorsunuz. Bu gök kubbeyi sizin başınıza yıkacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İç Güvenlik Paketi' TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement