İngiltere'de Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Genel Seçime Doğru

İngiltere'de gelecek ay yapılacak genel seçim öncesi ülkedeki seçim beyannamesini açıklayan Yeşil Parti, Avrupa Birliği (AB) ile İsrail arasındaki ticaret anlaşmasının askıya alınmasını istediklerini bildirdi.

14.04.2015 17:27

İngiltere'de gelecek ay yapılacak genel seçim öncesi ülkedeki seçim beyannamesini açıklayan Yeşil Parti, Avrupa Birliği (AB) ile İsrail arasındaki ticaret anlaşmasının askıya alınmasını istediklerini bildirdi.

Yeşil Parti Genel Başkanı Natalie Bennett başkent Londra'nın Dalston bölgesinde yaptığı konuşmada partinin seçim vaatlerini kamuoyuyla paylaştı.

Partisinin mevcut siyasete "özgün bir alternatif" oluşturduğunu belirten Bennett, "Kemer sıkma işe yaramadı ve bundan kurtulmamız için barışçıl siyasi bir devrime ihtiyacımız var" dedi.

Yeşil Parti'nin 84 sayfalık seçim beyannamesinde, "Yerel ve Küresel: Uluslararası İlişkiler" başlığı altında uluslararası konulara değinilerek, "Küresel bir iklim felaketi sadece tüm dünya bira rada çalışırsa engellenebilir. Yeşil Parti, iklim değişikliğine yönelik kapsamlı ve yeni bir uluslararası anlaşmanın sağlanması için ana dış politika önceliğini bu konuya ayıracaktır" ifadelerine ver verildi.

Aynı başlık altında ayrıca Ortadoğu sorununa ilişkin izlenmesi planlanan yol haritası da anlatıldı. Buna göre Yeşil Parti, 1995 yılında imzalanan ve 1 milyar sterlinden fazla olan AB ile İsrail arasındaki ticaret anlaşmasının askıya alınmasını istedi.

Beyannamede, "Arap-İsrail sorununa sürdürülebilir, adil ve barışçıl bir çözüm istiyoruz. Bu çözüm, Filistinlilerin ve İsraillilerin karşılıklı bağımsız devlet olma hakkını tanımaları çerçevesinde olmalıdır. Her iki tarafın insan hakları ihlallerini, İsrail hükümetinin Gazze halkına yönelik orantısız saldırılarını ve baskısını kınıyoruz. AB-İsrail Birlik Anlaşması'nın askıya alınmasını istiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Yeşil Parti'nin diğer öne çıkan vaatleri arasında Birleşik Krallık'taki Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) özelleştirilmesinin engellenmesi, demir yollarının özel sektörün elinden geri alınması ve asgari ücretin saatlik 10 sterline çıkarılması bulunuyor. Yeşil Parti ayrıca ?kira seviyelerinin kontrol altında tutulması, tüm okullarda zorunlu 'eşitlik ve çeşitlilik dersleri' verilmesi, 2020 yılına kadar 500 bin sosyal konut yapılması ve yıllık 9 bin sterlin olan üniversite harçlarının indirilmesinin sözünü veriyor.

Partinin dikkati çeken diğer vaatlerinde, İngiliz vergi mükelleflerinin parasının boğa güreşlerinde kullanılmayacağından emin olunması, kürk ve kürk ürünlerinin ithalatının yasaklannması, et ürünlerinin üzerine hayvanların kesim yöntemlerinin ne olduğuna ilişkin etiket konulması, tavuklar ve tavşanların kafeslere konmasının yasaklanması, at yarışlarında kırbaç kullanımının son bulması, dağ tavuğu avına yasak getirilmesi gibi maddeler yer alıyor.

1990 yılında kurulan Yeşil Parti'nin İngiliz Parlamentosu'nda sadece bir milletvekili ve yaklaşık 50 bin destekçisi bulunuyor. Yeşil Parti, 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçimle ilgili anketlerde 5. siyasi parti olarak sıralamada yer alıyor. 2012 yılından bu yana Natalie Bennett'ın lideri olduğu Yeşil Parti'ye destek yüzde 4 ila 7 arasında değişiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Genel Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement