İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Politika

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi: "5+1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakerelerde taraflar arasındaki anlaşmazlıklar ciddi boyutta"

13.09.2014 17:04

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşmazlıkların "ciddi boyutta" olduğunu belirtti.

Revançi, basına yaptığı açıklamada, "5+1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakerelerde taraflar arasındaki anlaşmazlıklar ciddi boyutta. Biz, Cenevre ve Viyana'da metin üzerinde görüşmelerde bulunmadık. Konuştuğumuz konularda uzlaşabilmemizin, anlaşmaya varmamıza faydası olacaktır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Yardımcısı Abbas Arakçi'nin son iki görüşmede Avrupalı temsilcilerle anlaşmaya varamadıklarını dile getiren Revançi şunları söyledi:

"Aramızdaki ihtilaflar ciddiyetini korusa da biz iyi niyet göstermeye devam ediyoruz. Kasım'ın 25'ine kadar bir anlaşmaya varma çabasındayız. Elbette bu, ne pahasına olursa olsun antlaşma sağlayacağımız anlamına gelmez. Konuyla ilgili daha önce defalarca riayet edilmesi gereken kırmızı çizgilerimizin olduğunu belirtmiştik" ifadelerini kullandı.

"Ruhani, Obama ile görüşebilir"

"İhtilafların azaltılması için devlet başkanları düzeyinde görüşmeler gerekir mi?" sorusuna Revançi, "Biz önümüzdeki hafta New York'ta olacağız, Dışişleri Bakanımız Zarif mevkidaşlarıyla görüşecek. Eğer Cumhurbaşkanı Ruhani de gelecek olursa tabi iki devlet başkanlarıyla görüşmeleri olacak" şeklinde cevap verdi.

Geçen yıl İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında gerçekleşen ve uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlamasını öngören görüşmeler, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmişti. Kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz 2014'e kadar yapılması öngörülmüş ancak daha sonra defalarca bir araya gelen taraflar, bu anlaşmanın 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı. İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki görüşmelerin eylülde yapılacak BM Genel Kurulu öncesinde ve sırasında devam etmesi bekleniyor. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement