IŞİD'den 45 Yaş Altı Kadınlara Çıkış Yasağı - Son Dakika
Güncel

IŞİD'den 45 Yaş Altı Kadınlara Çıkış Yasağı

Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin Rakka kentinde militanlarıyla evlenmeye zorladığı 45 yaş altındaki kadınların kentten çıkmasına izin vermiyor.

20.01.2015 15:35  Güncelleme: 16:58

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti, kontrolündeki Rakka'da yaşayan 45 yaş altındaki kadınların kentten çıkmasına izin vermiyor. Suriye'deki kriz hakkında 2012'den bu yana haber yapan Syria Deeply adlı internet sitesinden Kinda Jayoush, Rakka'dan 14 yaşındaki kızı Salma'yı çıkarmaya çalışan okul öncesi eğitim danışmanı Dalia'yla konuştu.

EVLENMEYE ZORLANIYORLAR

Günlerini Salma'yı Rakka'dan kaçırmak için plan yaparak geçiren Dalia, kentten çıkış yasağından bu yana kızının geleceği hakkında endişeli olduğunu belirtti. Yasağın gerekçesinin genç kadınları IŞİD militanlarıyla evlenmeye zorlamak olduğunu söyleyen 44 yaşındaki Dalia, evden çok nadir olarak çıktıklarını ifade etti.

"HERKES KIZINI KAÇIRMANIN YOLUNU ARIYOR"

Komşularının terör örgütü tarafından tecavüze uğradığını ve kırbaçlandığını duyduğu için evde durmayı tercih ettiğini belirten Dalia'nın 19 ve 21 yaşlarında Samer ve Fadi adında iki oğlu bulunuyor. "Herkes kızlarını kentten kaçırmanın yollarını arıyor, ancak bu neredeyse imkansız" diyen Dalia, Fadi'nin Şam'da olduğunu ve iki yıldır oğlunu görmediğini söyledi.

İşte o röportajdan bir kesit;

SD: Kentten çıkış yasağını ne zaman öğrendiniz ve koşullar nelerdir?

Dalia: Kararı Kasım'ın sonlarında, 45 yaşın altındaki kadınların, kimliklerini göstermeleri üzerine kentin çıkış noktalarından geri çevrildiğinde öğrendik. Komşumun 45 yaşını doldurmaya 10 günü kalmıştı ve geri gönderildi. Yeni kararı öğrenmemizden kısa süre sonra kentte yaşayanlara ilan edildi. Şu anda 45 yaş altındaki kadınların hiçbir yere gitmelerine izin verilmiyor.

SD: Herhangi bir istisna duydunuz mu?

Dalia: Çıkış noktalarından geri döndürülen 45 yaş altındaki kadınlara, acil sağlık durumlarında kentten çıkabilecekleri, ancak yalnızca Türkiye yönüne gidebilecekleri söylenmiş. Onlara, birinci dereceden bir erkek akrabanın eşlik etmesi gerekiyormuş: kardeş, amca veya büyükbaba olabilir. 45 yaşın üzerindekiler, eğer yanlarında birinci dereceden erkek akrabaları bulunuyorsa, Türkiye ve rejim kontrolündeki her yöne seyahat edebilirler.

Türkiye bizim için çok pahalı. Daha önce, birçok kişi rejim kontrolündeki alanlara seyahat etti. Çünkü o bölgelerde ilaç ve hastane ücretleri daha uygun, ancak şu anda hepimiz bu kararlardan korkuyoruz. Kızımın kaderini düşünmeden duramıyorum.

"KADINLARIN KENDİLERİNİN MÜLKÜ OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"

SD: Kenttekilerin tepkisi ne oldu?

Dalia: Herkes kızlarını kentten kaçırmanın yollarını arıyor, ancak bu neredeyse imkansız. Eşim her zaman ağlıyor… şu anda da ağlıyor. Çocuklarımız için korkuyor.

SD: IŞİD Rakka'dakilere neden bu kararı aldığını söyledi mi?

Dalia: Bize, IŞİD kontrolü altındaki yerlerdeki kadınların onların mülkü olduğunu ve bu nedenle kadınların IŞİD mensupları ve savaşçılarıyla evliliği düşünmesi gerektiğini söylediler.

"BEKARLAR BEYAZ EŞARP TAKIYOR"

SD: Kadınları IŞİD savaşçılarıyla evlenmeye zorluyorlar mı?

Dalia: Kadınların savaşçılarla evlenmesini sağlamak için baskı yöntemleri kullanıyorlar. Kadınları denetleyen polisin tanıması amacıyla, bekar kadınlardan peçenin altına beyaz eşarp takmalarını istediler. Polis beyaz eşarbı gördüğünde bu kadınlara ve ailelerine gidiyor, çoğunlukla onları taciz ediyor ve onların Arap ve yabancı savaşçılarla evlenmesini istiyor.

Rakka'da kızlarını IŞİD savaşçılarıyla evlendiren fazla aile yok, ancak bunu yapanların ayrıcalıkları oluyor. Evliliği kabul etmeyen ailelere musallat olunuyor ve en küçük hatalarında cezalandırılıyorlar. IŞİD savaşçıları zengin ve pahalı arabalar kullanıyorlar. Kentteki bazı fakir aileler, kızlarının IŞİD savaşçılarıyla evlenmesini bu sebeple kabul ediyor. IŞİD peçeleri ve beyaz eşarpları kadınlar için çok ucuza dağıtıyor. Tüm kıyafet yaklaşık 3 dolara mal oluyor. Kadınlar da bunu ucuz kıyafet diye alıyor.

"BOĞULUYORUZ, BU ÇOK YAVAŞ BİR ÖLÜM"

SD: Bu karar ve Rakka'da yaşamak hakkında ne hissediyorsunuz?

Dalia: Kızım için çok korkuyorum. Kızıma baktığımda ve Rakka'da neler yaşandığını düşündüğümde kalbim ağrıyor ve kırılıyor. Ben bir anneyim… Salma'nın ve oğullarımın geleceğini o kadar çok düşünüyorum ki. Onlar her zaman sınıflarında en iyiydi ve şu anda geldikleri yere bakın. Çok ağlıyorum. Acıyı kalbimde hissediyorum. Neler yaşadıklarıyla yüzleşmemek için bazen onlara bakmamaya çalışıyorum. Bu acıyı kaldıramıyorum.

Dışarı çıkmıyorlar. IŞİD okullarını zorla kapattırdı. Kızım ve oğlum günlerinin çoğunu televizyon veya bilgisayar başında geçiriyor. Okul yok, iş yok, hiçbir şey yok.

Rakka hepimiz için bir hapishaneye dönüştü. Genellikle suyumuz veya elektriğimiz olmuyor. Elektrik için jeneratöre bağlıyız. Kadınlar ve erkekler, sokakta IŞİD polisi tarafından cezalandırılmak veya taciz edilmekten korkuyor. Tüm bunların da ötesinde kenti terk edemiyoruz. Boğuluyoruz… bu çok yavaş bir ölüm.

"EŞLERİNDEN BOŞANDILAR"

SD: Kuralları çiğnediği için IŞİD tarafından cezalandırılan bir kadın tanıyor musunuz?

Dalia: Rakka'nın kadınları IŞİD tarafından cezalandırılıyor ve aşağılanıyor. IŞİD polisi kadınları en ufak nedenlerle yakalıyor. Komşularımdan biri eşiyle yürüyormuş ve kadın, dikdörtgen şeklinde kalın malzemeden yapılan ve gözlerden dizlere kadar olan 'kalkanı' giymeyi unutmuş. Peçenin yanı sıra onu da giyme zorunluluğu yakın zamanda getirildi. IŞİD polisi onu ve eşini tutukladı, adama 100 kırbaç ve para cezası verdi. Adam, IŞİD'in kendisini cezalandırdığı yerde, sinirle eşinden boşandı.

Hepimizi korkutan daha üzücü bir olay ise birkaç ay önce meydana geldi. Komşum Lina benzer bir peçe ve kıyafet kuralı ihlalinden tutuklandı. Eşi yakınlarda değildi. IŞİD polisi onu üç gün sonunda serbest bıraktı. Eşi şüphelendi. Eşine, IŞİD polisinin veya savaşçıların ona herhangi bir şey yapıp yapmadığını sordu. O, 'Hayır' dedi. Birkaç gün sonra adam hala ikna olmamıştı, dolayısıyla kadının Kur'an'a el basarak doğru söylediğine dair yemin etmesini istedi. Kadın yalan söyleyemedi. Gerçek korkunçtu. Kadın her saat başı farklı bir savaşçının kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Eşi ise onu hemen boşadı.

IŞİD\'den 45 Yaş Altı Kadınlara Çıkış Yasağı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel IŞİD'den 45 Yaş Altı Kadınlara Çıkış Yasağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Beyaz: Ku'ran'a el basayım dedi yani,,,, bu hikayenin uydurma olduğu son cümleden Anlaşılıyor ,, Türkiye den hiç bir Müslüman (ülke )Kuran'nın üzerine yemin etmez, el basarım , cümlesini bizden başka hiç bir ülke kullanmaz,,,Really ? Araştırın,, bu yemin türü bizim örfe ait:)) 32 6 Yanıtla
  • Vatandas: Yasasin OSMANLI Yasasin AKP Yasasin 2023 Yasasin TÜRKIYE Yasasin ERDOGAN 20 18 Yanıtla
  • constantiopolis: Hiristiyanligi inceliyorum, umarim hayirli olur. 17 11 Yanıtla
  • AÇIN: IŞİD'İN ALLAH BELASINI VERSİN. OYUN BU, OYUN. AÇIN GÖZLERİNİZİ ARTIK, GÜÇLERİN KULLANDIKLARI BİRER KUKLA, RUH HASTASI BUNLAR. MEZARLIKLAR YASAKLANACAK, KURAN-KERİM DEĞİŞTİRİLECEK. KADINLAR KULLANILACAK. BU KABUL EDİLİR BİR ŞEY DEĞİL. İSRAİL NE DEMİŞTİ. BİZE IŞİD'DEN TEHLİKE GELMEZ. ANLAYIN ARTIK YA. 22 0 Yanıtla
  • Kadir: Kendi dinimden sogudum yahudi yada hıristiyan olacam allah bu isidin belasini versin demekki allahta yok olsaydi bukadarina göz yummazdi artık eminim yok 13 7 Yanıtla
  • Gecelerin Yargıcı: Namusuz bunlar ya Apacik hemde Neredr Serseri soytari var gelmis iside katilmis Birde isimlerine mücahit diyorlar Kurani kerimde yazilanlarin hicbirini yaptiklari Yok Bunlari vuran kim olursa olsun Ellerine kollarina sağlık Kardesim Avrupada Dünyada Sorunu biz cekiyoruz Herkes bizi tek bir cepheden görüyor Bu nedir böyle yeter ya Cidden Artik yeter Guzelim MUHAMMED S.A.V efendimizin Dinini ayaklar altina almislar sozde islam devleti diyorlar Yüzlerinde Nur bile Yok elemanlarin Agizlarina Allahu Ekber gibi mübarek sözü alarak Adam kesiyorlar Allah Bu gibi putperest Ne idugu belirsiz insanlarin Belasini ve helakini versin.. 19 1 Yanıtla
  • görün: yeni türkiyede böyle olcak kadınlar siz gidin akp mitglerinie sonunusüzu hazırlayın zaten cumhurda demişdi erkekle kadın eşit değil diye dini kullanarak kadınları hapis edcekler odalara pecelere 3 . eş bile olcaklar farkında değiller 11 7 Yanıtla
  • Yurtsever demokrat : bende bekarım evlenemedim bendemi kandile gitsem orada beğenip evleniyorlarmış 7 9 Yanıtla
  • DADAD: BİR FASIK SİZE Bİ HABER GETİRDİGİ ZAMAN ONUN DOGRULUGUNU ARAŞTIRIN BU SİYONİST MEDYANIN YALANLARINA İNANAN MÜSLÜMAN OLAMAZ AKILLI OLUN ARTI O VİDEO TEMSİLİDİR ORDAKİLERDE İŞİD ASKERLERİ DEGİLDİR SİYONİST MEDYANIN SİZİ BU KADAR RAHAT KANDIRMASINA MÜSADE ETMEYİN 5 11 Yanıtla
  • hadis: akp geldi geleli islam dünyasında müslümanlar ölüyor akp icrahatdan cok kirize neden oluyor arap baharı neden oldu suriyeli muhaliflere esadı devirin dedi ic savaşa neden oldu eli kanlıdır akp oy verenlerinde eli kanlıdır müslümanların ölmesine sebep oldu öbür dünyada nasıl hesap verceksiniz müslümanı öldüren müslümanlıkdan cıkmış sayılır akp oy veren kardeşlerim eli kanlıdır iyi düşünün islam dünyası 2001 den bu yana kan alıyor akp gelmsiyle oluşan arap baharıdandır şükür akp oy vermedim vicdanım rahat ama oy verenler o mahsum ve cocukların ölümüne sebep oldukların farkındadırlar vicdanları nasıl acaba? 13 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement