İzmir Menderes'in Taştığı Pamuk Tarlalarında Verim Sorunu - Son Dakika
Güncel

İzmir Menderes'in Taştığı Pamuk Tarlalarında Verim Sorunu

İzmir Menderes\'in Taştığı Pamuk Tarlalarında Verim Sorunu

Aydın'ın Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, geçen Nisan ayında Büyük Menderes Nehri'nin taşması sonucu sular altında kalan tarlalarda verim sorununun göze çarptığını söyledi.

29.06.2015 10:44

Aydın'ın Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, geçen Nisan ayında Büyük Menderes Nehri'nin taşması sonucu sular altında kalan tarlalarda verim sorununun göze çarptığını söyledi. Nehrin ıslahının daha iyi yapılmasını istediklerini belirten Öztürk, ayrıca pamuğa verilen 10 kuruşun desteğin yetersiz kaldığını bunun 25 kuruşa çıkarılarak çiftçinin yükünün biraz hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Yağmur ile birlikte su düzeyi yükselen Bozdağan İlçesi'ndeki Kemer Barajı'nın kapakları, geçen 28 Mart'ta açıldı. Aydın'ın çeşitli ilçelerinden geçen Büyük Menderes Nehri yatağından ilerleyen sular, geçen 1 Nisan'da Germencik'in Turanlar Mahallesi'ndeki bölümüne kadar ulaşarak bu noktada taştı. Turanlar Mahallesi'nin alt kısmında kalan Germencik, Koçarlı ve Yenipazar, Sultanhisar arasındaki binlerce dönümlük arazi sular altında kaldı. Yaklaşık üç ayda çekilip tava gelen tarlalarda bu kez de verim sorunu baş gösterdi. Gecikmeli ekilen pamuk tutmadı, bazı tarlalar bozulup yeniden ekim yapıldı. İkinci kez ekim yapılan tarlalarda da çimlenmenin yeterli olmadığı belirtildi.

BU YIL VERİM BEKLENMİYOR

Pamuktan bu yıl çok verim beklemediklerini belirten Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, "Biz çiftçi olarak bu yıl pamuğun çok verimli olmasını beklemiyoruz. Büyük Menderes Nehri'nin taşmaması için ıslahın daha iyi yapılmasını istiyoruz. Tarlanın bir tarafında çok iyi pamuk yetişirken, diğer tarafta fidanlar daha küçücük seviyede görünüyor" dedi.

PAMUK PRİMİ 25 KURUŞ OLSUN ÇAĞRISI

Pamuğa verilen pirimin yetersiz kaldığına değinen Öztürk, "Her zaman pamuk priminin 25 kuruş olmasını söyledik. 10 kuruş yeterli olmuyor. Pamuğun dönümünde biraz daha düzeltme yapılarak üreticinin biraz daha yükü alınmalıdır. Sıkıntı şöyle, pamuk çıktığında makine tarlaya girdiğinde, bir taraftaki pamuk açarken diğer taraftaki pamuk açmayacak, Bu da toplamada büyük sıkıntılara neden olacak. Verim düşüklüğü yaşayacağız. Bu vakitten sonra bu tarlanın tekrar bozulup ekilmesi de çok büyük bir maliyettir. Şikayetlerin çoğunluğu kışın tarlada su baskınlarından oldu. Buradaki çiftçimizde çok farklı bir ekime girmiş ve eksikliklerini tamamlayarak pamuğu kurtarmış. Ama farklı alanlarda bir iki ve üçüncü ekimi yapanlar oldu. Bir arazinin bir defa bozulup ekilmesi neredeyse bir icar parasına denk geliyor" dedi.

Öteyandan pamuk çapalama işçilerinin yövmiye ücreti de bu yıl 40 TL olarak belirlendi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Menderes'in Taştığı Pamuk Tarlalarında Verim Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement