Kalp Taraması 611 Öğrencinin Hayatını Kurtardı - Son Dakika
Güncel

Kalp Taraması 611 Öğrencinin Hayatını Kurtardı

İstanbul ve Edirne'de 202 bin öğrenciye yapılan tarama sonucunda 611 öğrencinin kalbi sorunlu çıktı.

02.06.2014 11:29

İstanbul ve Edirne'de 202 bin öğrenciye yapılan tarama sonucunda 611 öğrencinin kalbi sorunlu çıktı.

Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan "Online Kalp Tarama Projesi" sayesinde 611 öğrencinin hayatı kurtuldu. İstanbul ve Edirne'de bir yılı aşan süre sonunda 6-18 yaşları arasında 202 bin öğrencinin kalbini taradıklarını ifade eden Genel Sekreter Prof. Dr. İhsan Bakır, "Hedefimiz 2016 yılı sonuna kadar 1 milyon öğrenci ve bin 83 okulda kalp taraması yaparak, rahatsızlığı olan öğrencilerin tedavisini yapmak. Kamu ve özel okul ayrımı yapmaksızın tüm öğrencilerin EKG çekimlerini yapıyoruz. 14 pediatrik kardiyolog, 18 hemşire ve diğer personellerle birlikte toplam 42 kişilik bir ekiple haftanın 5 günü online kalp taraması aralıksız olarak devam ediyor. Çekilen EKG'ler online veri aktarımı ile Genel Sekreterliğimiz bünyesinde hizmet vermekte olan İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan ana bilgisayara aktarılarak, pediatrik kardiyologlar tarafından değerlendirilmektedir. Taramalar sonucunda 17 hastamızın ameliyatını yaptık. Yapmış olduğumuz son taramalarda Esenyurt İbrahim Özaydın İlköğretim Okulu öğrencisi Gülcan Çakar'ın(11) kalbinin delik, kalp kapakçığının da hasarlı olduğunu tespit ettik. Hemen ameliyata alarak sağlığına kavuşmasını sağladık. Tarama yaptığımız çocuklarımızın bir kısmı da ayakta tedavi edilecek seviyede" diye konuştu.

-"ÇOCUK OKULAMA BAŞLAMADAN KALP TARAMASINDAN GEÇİRİLMELİ"-

Anne babaların çocukları daha okula başlamadan mutlaka kalp taramasından geçirmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İhsan Bakır, "Aileler EKG taramasının hiçbir zararı olmadığını, aksine çocuklarının hayatını kurtardığını bilmeli. Anne babalar dahi çocuğunun kalbinin sorunlu olduğunu fark edemeyebilir. Kalp rahatsızlığı gizli olarak ilerleyebilir. Aileler yaz tatilini de fırsat bilerek çocuklarını okula başlamadan kalp taramasına götürmeli, küçük yaşlarda erken teşhis edilen hastaların tedavi süreci de daha olumlu sonuç veriyor" diye konuştu.

-"ANNE VE BABALARIN TEDİRGİN OLMAMASI GEREKİYOR"-

Kalp taraması yapılmadan önce onay aşamasında anne ve babaların tedirgin olmaması gerektiğini vurgulayan Bakır, "Yapmış olduğumuz taramalar sonucunda bazı hastaların ileri derece risk altında olduğunu fark ettik. Çocuklarımıza kalp taramalarını küçük yaşlardayken yaptırırsak rahatsızlıklarını erken zamanda fark edip, kalp hastalığı ilerlemeden ve kalıcı hasar bırakmadan tedavi şansımız var" dedi.

-"ÖĞRENCİLERİN AİLELERİ DE YAKIN TAKİBE ALINIYOR"-

Açıklamaya göre proje kapsamında İstanbul; Küçükçekmece, Esenyurt, Güngören, Bakırköy ilçelerinde ve Edirne Merkez, Havsa, Lalapaşa Süloğlu, Uzunköprü ilçelerinde çekimler eş zamanlı olarak devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla Edirne il ve ilçeleri, 2015 yılında Başakşehir, Esenler, Beylikdüzü, Çatalca, Silivri ve Büyükçekmece, 2016 yılında ise Bahçelievler, Bağcılar ve Avcılar ilçelerinde bulunan okulları tarama programına ekleyeceklerini ifade eden Bakır, "Sadece rahatsızlığı bulunan öğrencileri değil, onların ailelerini de yakın takibe alarak genetik faktörleri inceliyoruz. Bu öğrencilerimizin anne babaları ve kardeşleri de kalp taramalarından geçirildi. Proje tamamlandığında kesitsel olarak Türkiye'nin kalp sağlığı ile ilgili önemli verilere ulaşarak, Bakanlığımızın kalp hastalıklarına yönelik tedavi süreçleri ile ilgili birikimi de artırılmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kalp Taraması 611 Öğrencinin Hayatını Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement