Lübnan Tezkeresi Meclis'te - Son Dakika
Politika

Lübnan Tezkeresi Meclis'te

Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda, Hükümet'e yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

03.07.2015 16:38

Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda, Hükümet'e yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tezkere'de, BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM'nin 5 Eylül 2009 tarihli kararıyla bir yıl için verdiği izin çerçevesinde, Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu BM Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla katkı sağladığı, izin süresinin son olarak, 2 Temmuz 2014 tarihinden itibaren bir yıl uzatıldığı kaydedildi.

Türkiye'nin, UNIFIL'e yaptığı katkılarla barışı koruma harekatının etkin biçimde icrasında önemli işlev üstlendiği belirtilen Tezkere'de, "Bu  çerçevede Türkiye'nin katkısı gerek Birleşmiş  Milletler sistemi içinde, gerek bölgesel ve küresel ölçekte, gerekse  kapsamlı sivil-asker  işbirliği faaliyetleri vasıtasıyla  Lübnan  toplumunun her kesimi nezdinde görünürlüğünün artmasına, ayrıca barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikaların sürdürülmesine önemli katkıda bulunmuştur. UNIFIL'in ülkemizin askeri kuvvet katkısında bulunduğu tek BM Barış Gücü operasyonu olması da dikkate alınarak katkımızın sürdürülmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir" ifadesine yer verildi.

Tezkere'de, UNIFIL'in görev süresinin  31 Ağustos 2015 tarihinde sona ereceği, görev süresinin bu tarihten sonra ki dönem için yenilenmesi yönünde, BM Güvenlik Konseyi tarafından Ağustos ayı içinde bir kararın kabul edilmesinin beklendiğine işaret edildi.

Lübnan ile ikili ilişkiler ve bölgedeki güvenlik koşulları da göz önünde tutularak, BM Güvenlik Konseyi'nin UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda, hudut, şümul ve miktarı hükümet tarafından belirlenecek TSK unsurlarının, BM Güvenlik  Konseyi Kararı ve TBMM kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 5 Eylül 2015 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL Deniz  Görev Gücü'ne iştirak etmesi istendi.

25. Dönem'in ilk gündem konusunu oluşturan Tezkere, TBMM'nin tatile girmesi nedeniyle, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Lübnan Tezkeresi Meclis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement